Zege voor Pim Ligthart in Ruta del Sol, massale valpartij dwingt Louis Vervaeke tot opgave (video)

Door Kurt Vermeerbergen op 18 Feb 2015 - 18:21
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

In de openingsrit van de Ruta del Sol bezorgde Pim Ligthart deze namiddag Lotto Soudal hun vierde overwinning van het jaar. Na winst in de GP La Marseillaise is het voor Ligthart zijn tweede seizoenszege. De slotkilometers van de etappe waren hectisch met grote valpartijen. Pim was de enige renner van Lotto Soudal die niet gehinderd werd door de val. Door zijn overwinning veroverde hij de eerste leiderstrui.

Massale valpartijen in de laatste tien kilometers
De openingsrit van 118,3 kilometer van La Rábida naar Hinojo gold als een opwarmer voor wat de volgende dagen nog komen moet. Het peloton begon rustig en liet vier renners wegrijden. Teams als Tinkoff - Saxo, Giant – Alpecin en Movistar hielden de kopgroep onder controle en zo werd de voorsprong niet groter dan drie minuten. Op iets minder dan 40 kilometer van de aankomst werden de leiders ingerekend en dat was het sein voor Sander Helven om er in zijn eentje van onder te muizen. Ook hij kon niet uit de greep van het peloton blijven en een gegroepeerd peloton reed richting aankomst in Hinojo. Maar twee massale valpartijen in de laatste tien kilometer zorgden voor breuken in het peloton. Zes renners van Lotto Soudal waren betrokken bij de val. Enkel Pim Ligthart kon ontsnappen, viel aan en bleef de sprintende groep voor. Hij werd zo de eerste leider in de 61ste editie van de Ruta del Sol.

Niet meer omgekeken
Pim Ligthart: “Natuurlijk ben ik blij! Het seizoen kan niet beter beginnen. Na de GP La Marseillaise boek ik hier mijn tweede zege van het seizoen. Met de massale valpartij op vier kilometer van het einde bleef er voorin nog een groep van slechts twintig renners over. Ik keek rond en zag dat de sprinters geïsoleerd zaten. Ik ging op het perfecte moment, nam twintig meter voorsprong en keek niet meer om tot de streep.”

Nieuw strijdplan opstellen
“Het slechte nieuws is dat enkel ik aan de massale val ben ontsnapt. De andere zes renners gingen mee tegen de grond of werden gehinderd. De klassementsambities kunnen we dus al opbergen. De schade moet eerst opgemeten worden en dan kan er een nieuw strijdplan voor de volgende dagen worden opgesteld. Morgen en zondag zijn er misschien nog kansen voor de spurters.”

Hersenschudding, schaafwonden en kneuzingen
Servaas Bingé, ploegdokter Lotto Soudal: “Louis Vervaeke liep door de val waarschijnlijk een hersenschudding op. Voor hem was het niet mogelijk om nog van start te gaan in de tijdrit. Bij de andere renners bleef het beperkt tot schaafwonden en kneuzingen. Tim Wellens, Jurgen Van den Broeck en Maxime Monfort zijn er het beste uitgekomen. Met Jelle Vanendert en Bart De Clercq moeten we nog voorzichtig zijn. Vooral Bart heeft nog last van zijn knie en elleboog. Waarschijnlijk volgt er vanavond nog verder onderzoek om mogelijke breuken uit te sluiten.”

video: 

Gerelateerde artikels

Vandaag kan Lotto Belisol een nieuwe transfer aankondigen. De 25-jarige Pim Ligthart rijdt vanaf 1 januari 2014 twee seizoenen voor de ploeg. Hij won dit jaar op 16 juni, nota bene zijn verjaardag, de slotrit van de Ster ZLM Toer door als vroege vluchter uit de greep van een jagend peloton te...