Willem Beké: "Ik ben Dirk Onghena heel dankbaar voor alle kansen "

Door Kurt Vermeerbergen op 20 Jun 2020 - 18:54
Printvriendelijke versie

Willem Beké combineert het wielrennen met zijn hogere studies aan de UGent. Vorig jaar kon hij deelnemen aan enkele grotere wedstrijden met de Vlaams ploeg.

1. Hoe kijk je terug op vorig seizoen ?
Ik kijk terug op vorig seizoen met enige teleurstelling. De eerste helft van het seizoen verliep vlot, met een overwinning en wist me goed te handhaven. Maar het was vooral een leerrijk jaar zowel op sportief, persoonlijk en academisch vlak. Het tweede deel van het seizoen stond vooral in het teken van mijn studies. Voor mezelf had ik bewezen dat er meer in zat. Helaas kon ik wegens omstandigheden het er niet uithalen.

2. Vorig jaar werd je verschillende keren geselecteerd voor de Vlaamse ploeg. Hoe kijk je hier op terug?
Dit was eveneens een leerrijke ervaring om te kunnen proeven van het hogere niveau. Dit smaakt zeker naar meer. Ik ben Dirk Onghena hier heel dankbaar voor om zowel mij als andere renners deze kans te geven, zich ook te bewijzen. Dirk kijkt verder dan alleen maar de resultaten en houdt ook rekening met de achtergrond van de renners.

3. Hoe kijk je terug op de eerste wedstrijden van het seizoen voor de uitbraak van het covid-19 virus?
Ik reed reeds 5 wedstrijden voor de uitbraak van de pandemie en blik hier héél positief op terug, gezien mijn conditionele achterstand na de examens in januari.
In de oefenwedstrijd te Bottelare zat het gevoel direct goed, helaas de goede slag gemist. In Izegem was ik wel mee in de kop en hield ik er een goed gevoel aan over. In Gent-Staden en Wanzeel koerse wist ik de wedstrijd telkens goed te beëindigen. Ik merkte duidelijke verbeteringen vergeleken met afgelopen jaar. In Sint-Maria-Lierde reed ik een offensieve koers, maar resultaat ontbrak. Het plezier en de fysiek was er. Jammer genoeg konden we dit niet doortrekken.

4. Wat doe je in deze koersloze periode om je conditie op peil te houden?
De eerste weken zat er wel wat variatie in mijn trainingen om deze toch aangenaam te houden. Ik deed vooral veel basistrainingen. Iets wat hopelijk kan renderen in de opbouw naar de eerste wedstrijden na de examens.

5. Binnenkort gaan we terug koersen. Hoe ziet jouw planning eruit?
Een planning heb ik nog niet voor de komende maand. Ik denk dat het vooral zaak wordt er snel genoeg bij te zijn. Ik zag reeds twee tijdritten op de kalender staan. Ik hoop dat ik de kans krijg hierin te starten mits een goede voorbereiding. Daarnaast staat juli vooral in het teken de conditie terug wat op te bouwen na mijn examens in juni. In augustus en het verdere verloop van het seizoen hoop ik mij alsnog te bewijzen en direct te beginnen zoals ik geëindigd was in maart.

6. Heb je nog bepaalde doelen voor dit seizoen?
Doelen voor dit seizoen is een groot woord. Ik wil me gewoon terug kunnen amuseren, wat vooral betekent mee vooraan koers maken en een hierbij gepaste uitslag te rijden.

7. Welke parcours liggen jouw het beste ?
Een specifiek parcours is moeilijk te kiezen. Ik kan overal wel wat uit de voeten, maar mijn voorkeur gaat naar een parcours waar ik mijn wattages kwijt kan. Van een kasseitje of heuveltje links of rechts ben ik zeker niet vies.

8. Wat zijn je sterkste punten en welk zijn je zwakke punten? Hoe wil je deze zwakke punten wegwerken?
Dit is een vraag dat ik moeilijk vind om zelf te beantwoorden. Ik geloof dat mijn sterkte vooral ligt op de langere vlakke en valsplatte stukken. Mijn koersstijl kan misschien een zwak punt zijn. Ik koers graag, dus ook graag aanvallend, waardoor ik soms naar het einde toe al eens tekort schiet. Dat enthousiasme ga ik nog wat moeten temmen. In combinatie met wat meer koersen met het ‘koppeke’, denk ik dat dit wel goed komt.

9. Met welke bekende renner zou je uzelf vergelijken en waarom?
Ik kan me heel goed identificeren met Tim Declerq. Zowel fysiek als het werk dat hij verricht. Hij is een zeer onderschat renner in mijn ogen. Met zijn top 5 in OHN dit jaar bewees hij ook dat hij meekan in een finale. Hij is ook een man van de power en schuwt geen weer of wind.

Gerelateerde artikels

Junior Willem Beké kon in Sleidinge het zegegebaar maken. Deze overwinning geeft hem een goede moraal voor het provinciaal kampioenschap nu zaterdag. Het is voor Willem zijn allereerste zege in het wielrennen. "We stonden met 42 junioren aan de start te Sleidinge. Het doel van de koers...
In het Oost-Vlaamse Zelzate werd er gestart 83 ezc/u23 voor een wedstrijd over 111,6km. Eerstejaars belofte Willem Beké kon in een spannende finale zijn eerste zege van het seizoen behalen. Vincent De Sy  en Foeke Lammertyn finishte als 2e en 3e. “Ik stond aan de start in Zelzate. Al...
Op 10 mei behaalde Willem Beké zijn allereerste zege in zijn wielercarrière te Sleidinge.  We maken even kennis met deze tweedejaars junior van het KTC Cycling Team. 1.  Drie jaar geleden koos je voor de wielersport. Hoe ben je bij deze sport terecht gekomen? Wat deed je hiervoor? Tot...
Willem Beké behaalde in het West-Vlaamse Ruiselede zijn tweede zege van het seizoen. In de spurt van een compacte kopgroep was de junior van het KTC-Cycling Team de snelste. "Naar aanleiding van een miscommunicatie kon ik helaas niet starten op BK. In de verkenning wist ik reeds hoe ik de...