Willem Beké: "De omloop het Nieuwsblad is wel een koers waar ik naar uitkijk"

Door Kurt Vermeerbergen op 12 Jun 2018 - 19:58
Printvriendelijke versie

Op 10 mei behaalde Willem Beké zijn allereerste zege in zijn wielercarrière te Sleidinge.  We maken even kennis met deze tweedejaars junior van het KTC Cycling Team.

1.  Drie jaar geleden koos je voor de wielersport. Hoe ben je bij deze sport terecht gekomen? Wat deed je hiervoor?
Tot mijn acht jaar heb ik voetbal gespeeld en daarna overgestapt op tennis, maar wielrennen sprak mij steeds aan! In de zomervakantie van 2012 was ik op vakantie bij mijn grootouders in het zuiden van Frankrijk, zij wonen daar namelijk op 10km van de befaamde Mont-Ventoux. Ik vertelde mijn opa dat ik graag eens op een koersfiets wou rijden, aangezien dit mij wel aansprak. Zo maakte ik mijn eerste rit op mijn opa’s koersfiets. Dit beviel me wel en smaakte naar meer. Later op de week vroeg ik of het mogelijk was dat ik de Mont-Ventoux kon oprijden. Men zei dat me dit nooit zo lukken, maar niets was minder waar. Op 12-jarige leeftijd reed ik voor de eerste maal tot boven en sindsdien behoord deze berg tot mijn vast “trainingsparcours” iedere keer ik ginds op vakantie ga.  Elk jaar was er sprake om mij in te schrijven in een wielerclub, maar telkens terug in België werd dit nooit echt doorgedreven. Tot in 2015 ik de eerste maal Timmy Van Cleemputte contacteerde met de vraag of er plaats was in het KTC Cycling Team. Zo maakte ik mijn intrede in het peloton.

2.  Welke technieken/punten van het wielrennen vond je het moeilijkste om aan te leren?
Ik denk zoals iedere beginnende renner was het bochtenwerk wel een werkpunt, zeker vanwege mijn lengte (1m97). Voor de rest was het in groep rijden even wennen, maar ik vond het telkens super om in het peloton te rijden en ondertussen nog steeds!

3. Na drie jaar kon je begin mei voor de eerste keer het zegegebaar maken in de wielersport. Zat je hier al lang op te hopen? Hoe was je gevoel na de wedstrijd?
Met alle respect maar ik wens er aan toe te voegen dat drie jaar zeer relatief is. Gedurende vorige twee seizoenen trainde ik één week voluit bij mijn mama en de andere week bij mijn papa mocht ik zelfs niet trainen. Ondertussen heb ik voor mijn sport gekozen en kon ik sinds het einde van vorig seizoen en het begin van dit seizoen echt voluit trainen en naar mijn doelen toegroeien. Hierdoor kon ik dit jaar echt hopen op een zege, maar ondertussen zijn het er al twee.  Na de wedstrijd besefte ik het nog niet zo goed en nog steeds niet eigenlijk, echter was ik wel dolgelukkig.

4.  Inmiddels heb je al 2 zeges als tweedejaars junior op je palmares staan. Verwacht om zo sterk te presteren?
Zoals reeds gezegd kon ik nu pas echt dromen van een zege en wou dit zeker bereiken. Reeds van in het begin van het seizoen voelde ik me goed. Helaas viel ik door m’n iets te enthousiast koersgedrag enkele keren net uit de top tien. Er waren dan wel weer koersen waar ik de koers wist te maken hierdoor, dit bleef steeds een motivatie om beter te doen en de koers te maken en goed te eindigen. Jammerlijk kende ik een dipje (door iets te veel training). In de RVV voelde ik me al niet top en met het PK TT te Ursel was de dip officieel. Twee doelen die ik had dit jaar waarin ik me niet heb kunnen bewijzen. De weken hierna verliepen dan weer wel super met enkele ereplaatsen, maar nog geen overwinning. Men wist me wel steeds op te peppen en men zei dat die eerste zege wel in de lucht hing, aangezien ik in topvorm verkeerde.

5. Wat zijn je sterkste punten op de fiets vind je zelf?
Zelf vind ik het moeilijk om dit in te schatten, omdat ik mezelf snel onderschat. Het liefst heb ik een parcours met een bepaalde lastigheidsgraad. Omlopen waar ik mijn kracht kwijt kan doe ik het liefst. Ik denk dat daar wel één van mijn sterkere punten ligt, mijn kracht.

6. Op welk vlak wil je nog de nodige progressie maken de komende tijd?
De komende weken zullen rustig verlopen, aangezien ik aan mijn laatste examenperiode in de Latijn-wiskunde bezig ben. Maar ik wil vooral nog wat aan kracht bijwinnen om beslissend te kunnen zijn en het af te maken waar nodig.

7.  Naar welke wedstrijden kijk je nog uit?
De omloop het Nieuwsblad is wel een koers waar ik naar uitkijk, samen met de andere interclubs eind juli. Verder rijd ik nog enkele koersen dicht bij huis en dat zijn steeds koersen waar je eens extra je best wilt doen.

8. Naar welke renner kijk je op en waarom?
Als ik één renner moet kiezen, kies ik voor Tom Dumoulin. Ik vind het fascinerend hoe deze zo snel met fiets kan rijden en alsnog één van de grote rondes weet te winnen!

De snelle vragen
Lievelingskleur : Blauw   
Favoriete muziek : Dance, pop   
Favoriete film : The Martian
Andere hobby's: Sport in het algemeen, Politiek, economie…
Lievelingseten : Spaghetti
Ochtend- of avondmens : Ochtendmens
Film of boek : Film
Brunette of blondine : Brunette
Pizza of frieten : Frieten
Citytrip of relaxvakantie : Citytrip
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : Alleen binnenkomen
Bergop of bergaf : Bergop
Koud of warm : koud
Tijdrit of een lange rit : Alle twee!
Ik hoop een selectie van de ploeg in de wacht te slepen voor Omloop Het Nieuwsblad
Mooiste overwinning ooit: Heb er helaas nog maar twee, maar mijn tweede vond ik dan wel de mooiste.

Gerelateerde artikels

Willem Beké behaalde in het West-Vlaamse Ruiselede zijn tweede zege van het seizoen. In de spurt van een compacte kopgroep was de junior van het KTC-Cycling Team de snelste. "Naar aanleiding van een miscommunicatie kon ik helaas niet starten op BK. In de verkenning wist ik reeds hoe ik de...
Junior Willem Beké kon in Sleidinge het zegegebaar maken. Deze overwinning geeft hem een goede moraal voor het provinciaal kampioenschap nu zaterdag. Het is voor Willem zijn allereerste zege in het wielrennen. "We stonden met 42 junioren aan de start te Sleidinge. Het doel van de koers...
Willem Beké combineert het wielrennen met zijn hogere studies aan de UGent. Vorig jaar kon hij deelnemen aan enkele grotere wedstrijden met de Vlaams ploeg. 1. Hoe kijk je terug op vorig seizoen ? Ik kijk terug op vorig seizoen met enige teleurstelling. De eerste helft van het seizoen verliep...
In het Oost-Vlaamse Zelzate werd er gestart 83 ezc/u23 voor een wedstrijd over 111,6km. Eerstejaars belofte Willem Beké kon in een spannende finale zijn eerste zege van het seizoen behalen. Vincent De Sy  en Foeke Lammertyn finishte als 2e en 3e. “Ik stond aan de start in Zelzate. Al...