Stig Broeckx: Seizoen afsluiten met profcontract

Door Kurt Vermeerbergen op 14 Feb 2013 - 16:56
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

1. Hoe blik je terug op vorig seizoen in het algemeen?

Ik ben best tevreden over het afgelopen seizoen qua behaald niveau. Ik haalde hogere vermogens, zat frisser in de finales en voelde me sterk genoeg om mee te doen naar winst. Dit gevoel had ik enkel op het einde van het vorige seizoen en dan is het altijd leuk om die stijgende lijn te kunnen doortrekken. Jammer genoeg liet deze fysieke vooruitgang zich niet altijd vertalen in de verwachte/gehoopte resultaten. Ik haalde een resem aan ereplaatsen , maar die enkele uitschieters ontbraken. Welke wel nodig zijn om het tot profrenner te schoppen.  Al bij al kan ik dus terugblikken op een mooi regelmatig seizoen ondanks de nodige portie pech.2. Wat vind je zelf u hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?

Grootste teleurstelling: De eerste grote teleurstelling van 2012 was de valpartij in Luik-Bastenaken-Luik. Ik had heel hard naar deze wedstrijd toegeleefd en het parcours ligt me als gegoten. Ik was op het juiste moment in vorm, enkel jammer dat ik zwaar tegen de grond ging in de afdaling.    Een tweede dieptepunt was een val op training waardoor ik mijn hand gebroken had. De breuk werd niet meteen vastgesteld waardoor ik alsnog startte  in de Vuelta a Leon en het BK op de weg. Dit bleken later dan ook mijn laatste wedstrijden van het seizoen.Hoogtepunt: Dit is ongetwijfeld de ronde van Slowakije met 9e plaats in eindklassement en 5e plaats in de koninginnenrit met aankomst bergop. Persoonlijk dacht ik dat deze rittenwedstrijd nog te vroeg kwam, vermits ik nog midden in de examens zat. In het gezelschap van enkel geroutineerde prof als Michael Rasmussen en Davide Rebellin kon ik niets anders dan tevreden terugblikken.3. Hoe combineer je jouw studies met het wielrennen? Welke richting en waar studeer je? (of zijn deze gedaan) of concentreer je u nu volledig op het wielrennen?

Dit is niet altijd simpel geweest. Tot op heden spendeerde ik al mijn tijd aan school en koers. Ik studeer nog voor Industrieel Ingenieur – biowetenschappen specialisatie Landbouw te Geel. Vorig seizoen heb ik mijn Masterjaar opgesplitst, wat de combinatie studies-sport een stuk vergemakkelijkte. Momenteel zit ik in mijn laatste jaar en moet enkel nog mijn Masterproef afleggen met nog 4 kleinere vakken. Hierdoor heb ik een stuk meer tijd om te trainen en te rusten. Iets wat ik voordien nooit ervoer. Hopelijk resulteert die extra tijd, voor training en rust, in resultaten dit seizoen.

4. Hoe bereid je u voor op het nieuwe seizoen?

Ik denk zoals de rest van het peloton. Na het seizoen hou ik een rustperiode waar ik een aantal andere sporttakken beoefen. Vervolgens enkele bos- en duurtraining. Mits het slechte weer in België worden deze afgewisseld met enkele rollentrainingen. De grootste trainingsarbeid verricht ik op stage, eerst ben ik 10 dagen op eigen initiatief naar Spanje afgereisd en vervolgens 14 dagen met de ploeg.5. Heb je merkbare progressie gemaakt deze winter ten opzichte van vorig jaar en welke is dit?

Momenteel is dit nog moeilijk te zeggen. Ik heb al een inspanningstest afgelegd welke zeer positief was, maar zolang er nog geen wedstrijden verreden zijn is dit nog giswerk. Ik voel me goed en de stages zijn vlot verlopen. Hopelijk ken ik geen pech in de aanloop van dit seizoen en dan moet alles wel in orde komen.6. Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen?

Zonder twijfel winnen. Mijn droom of doel blijft prof worden. Om dit te bekomen is winnen van uiterst belang. Ik hoop dan ook dat ik een hoog en profwaardig niveau haal om deze droom te laten uitkomen.7. Wanneer is het seizoen geslaagd voor je?

Als ik kan zeggen dat ik er alles voor gedaan heb en indien ik stout mag dromen het seizoen afsluit met een profcontract op zak. Pech heb je niet in de hand maar deze mag dit jaar liefst afwezig blijven.8. Welke parcours zijn je favorieten?

Ik kan de meeste parcours wel aan, maar hou vooral van lastige wedstrijden met de nodige hoogtemeters. Vooral de Waalse Ardennen liggen me goed, type ronde van Luik, Ardense pijl. Dit zijn altijd eerlijke wedstrijden waar de sterkere renners naar voor komen. Tevens in de Vlaamse Ardennen vind ik mijn speelterrein of een buitenlandse rittenwedstrijd.9. Is er nog een wielerdroom die je koestert? En/of wedstrijd die je dolgraag zou willen winnen?

Zoals eerder gezegd, blijft mijn grote droom prof worden. Van je hobby je beroep maken is een van de mooiere dingen des levens.  

Een Ardense klassieker of rittenwedstrijd winnen staat zeker en vast nog op mijn verlanglijstje en als ik dan nog mag kiezen de ronde van Luik. Ik was er twee jaar geleden al heel dicht bij en hoop dit jaar deze gele trui mee naar huis te nemen.10. Wat vind jij van de vele dopingschandelen welke nu het wielrennen overschaduwen?

Ik vind het goed dat al deze schandalen boven komen. Dit kan alleen maar positief zijn voor de zuiverheid van het wielrennen. Hierdoor kunnen er lessen getrokken worden naar de toekomst. Met de invoering van het biologisch paspoort en de oprichting van de MPCC (Beweging voor een geloofwaardig wielrennen) denk ik dat we op de goede weg zijn. Ik blijf ervan overtuigt dat het zuiver kan. Er zal altijd wel een percentage valsspelers tussenzitten, maar de strengere controles moeten er voor zorgen dat dit percentage sterk afneemt en liefst verdwijnt.  Het is enkel te hopen dat ondanks de imagoschade het publiek naar de koers blijft kijken, want zonder publiek geen koers.

Gerelateerde artikels

De Giro zit erop voor debutant Stig Broeckx. De 25-jarige Lotto Soudal-renner kwam gisteren ten val in de achttiende etappe en kon zijn tocht niet meer verder zetten. Hij hield aan de val onder meer een sleutelbeenbreuk over. Hij werd vandaag succesvol geopereerd in het ziekenhuis van Herentals....
Stig Broeckx is met succes geopeerd aan de gebroken oogkas, die hij opliep tijdens de Ronde van België. Gisteren is de renner, die zich nog steeds in een kunstmatige coma bevindt, overgebracht naar het ZOL-ziekenhuis in Genk, waar hij op de afdeling intensieve zorgen  en onder begeleiding van...
Stig Broeckx kleurde onder andere de Giro dit voorjaar tot het noodlot toesloeg en de sympathieke Lotto Soudal renner ten val kwam. Stig vertelt aan Cyclingsite over het eerste deel van zijn seizoen en wat zijn verwachtingen zijn voor de rest van het seizoen. 1.Hoe kijk je terug op je voorjaar...
Op dinsdag 31 maart zendt Eén de documentairefilm De Stig uit, over het leven en de revalidatie van profwielrenner Stig Broeckx. Hij kwam op 28 mei 2016 zwaar ten val kwam tijdens de Baloise Belgium Tour. Bij een massale valpartij raakten negentien renners gewond, Stig nog het allerergste. Hij werd...
1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? Los van de wedstrijden zelf ongetwijfeld het telefoontje met het nieuws dat ik profwielrenner kon worden. Welke emoties er toen door me heen gingen, kan ik moeilijk beschrijven. Qua wedstrijden zijn er drie die me altijd zullen bijblijven. De...
In augustus en september wordt de profploeg van Lotto Belisol vervoegd door twee stagiairs uit de U23-stal: Stig Broeckx uit Dessel en Jorne Carolus uit Hasselt. Stig Broeckx: " Ik wist dat er elk jaar 2 renners van het belofteteam kans maakten om stagiair te worden. Nadat ik een aantal goede...