Stig Broeckx: “Vooruitgang boeken op alle vlakken”

Door Steven Moons op 28 Oct 2014 - 21:24
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Stig Broeckx werkte dit jaar zijn eerste jaar als prof af bij Lotto-Belisol. Hij liet zich in de positieve zin opmerken door in de Ronde van Vlaanderen mee te gaan in de lange ontsnapping van de dag. Hij werkte verder een mooi internationaal programma af op het hoogste niveau. We kregen de kans om samen met Stig terug te blikken op het voorbije seizoen, we wierpen ook al eens een blik op de toekomst van de 24-jarige Desselaar.

1. Je begon het seizoen in het warme, verre Australië om daarna aan te zetten in de voorjaarsklassiekers. Hoe verliep de voorbereiding op het seizoen, tevreden hiermee? Ik ben heel tevreden met mijn seizoenvoorbereiding. Alles verliep zeer goed. Het was de eerste maal dat ik me volledig op het wielrennen kon concentreren, zonder aan school te moeten denken. Hierdoor ging ik niet alleen meer trainen (o.a. krachttrainingen in gym), maar vond ik vooral meer rust tussen deze trainingen. Dit had als gevolg dat ik alles met net iets meer kwaliteit kon uitvoeren dan in het verleden.

2. Ben je tevreden over de kansen die je in 2014 kreeg of zou je het graag nog wat anders zien in 2015? Als je als neoprof meteen mag starten in een Protour rittenwedstrijd (Tour Down Under) en vervolgens mag concentreren op het Vlaamse voorjaar getuigd dit van enorm vertrouwen binnen de ploeg. Ik kan dan ook niet anders dan zeer dankbaar zijn voor deze kansen. Het hele seizoen heb ik een mooi programma gekregen met voldoende rust om me voor te bereiden op de volgende opdrachten. Ik heb me mogen meten in verschillende type wedstrijden, waardoor ik nu weet wat me het beste ligt. Ik zou in 2015 graag verder bouwen met deze ervaringen.

3. Je kon proeven van wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix maar kwam ook aan de start van de Dauphiné Liberé. Welk type wedstrijd beviel je het meest? Ik heb altijd gedroomd om te starten in Ronde van Vlaanderen en Parijs Roubaix. Als je daarna tot de constatatie komt dat deze wedstrijden je ook enorm goed liggen is dit enkel een stimulans naar de toekomst toe. Ook Dauphiné Liberé was een mooie ervaring welke me toch een beetje een tourgevoel gaf. Het gaf me veel voldoening om voor Jurgen Van den Broeck te werken die een podiumplek bemachtigde.  Wedstrijden type Vlaams voorjaar liggen me misschien wel het best en hier wil ik me naar de toekomst toe ook in specialiseren. Toch voel ik dat de overgangsetappes me op termijn ook moeten liggen.

4. Je was erbij toen Jurgen Van den Broeck de twijfels rond zijn naam wegreed tijdens de Dauphiné, hoe ging men hiermee om binnen het team? Verlost of kwam er nu meer druk richting de aankomende Ronde van Frankrijk? In de media werden er inderdaad twijfels geuit rond Jurgen, maar binnen de ploeg hebben we dit nooit gemerkt. Er was druk in de Dauphiné, maar met iemand als Jurgen heb je dit altijd. Hij bleef de ultieme kopman en heeft dit ook bewezen met zijn podiumplek.  Hij was in mijn ogen volledig klaar voor de tour. Ziekte heeft hier anders over beslist, maar dit zijn dingen die men nu eenmaal niet in de hand heeft. Op topniveau zijn alle procentjes nodig om topprestaties te leveren.

5. Je sloot je seizoen af met de Ronde van Peking, hoe heb jij deze wedstrijd ervaren? Zou je nog willen terugkeren? Voor mij persoonlijk was deze wedstrijd niet goed meegevallen. Ik was net ziek geworden voor de afreis en ben er nooit helemaal doorgekomen. Je hebt al de kracht van je lichaam nodig om een zware reis en jetlag te verteren. Als je erna niet in optimale omstandigheden kunt koersen, met onder andere smog en vegetarisch eten (kans op vervuild vlees), weet je dat het moeilijk wordt. De eerste dagen had ik het best zwaar, maar erna kon ik toch mijn werk goed doen voor de ploeg. Ik bekijk het als een mooi avontuur maar rij toch liever de koersen van bij ons.

6. Het seizoen zit erop, tevreden over hoe het seizoen is gelopen voor jou? Ik ben zeer tevreden over mijn seizoen. Als stagiair in 2013 had ik al een beeld hoe het er in de profwedstrijden aan toe ging, maar toch was het nog afwachten wat dit ging geven op het hoogste niveau. Gelukkig is dit heel goed meegevallen. Ik kon meteen sterk starten in Tour Down Under en ben vanaf dan altijd goed blijven presteren. Ik heb vooral mezelf beter leren kennen als wielrenner. Volgend jaar wil ik me dan ook beter voorbereiden en mijn sterke punten uitdiepen.

7. Welke koers was voor jou de mooiste om aan deel te nemen dit jaar? Dit is zonder twijfel de Ronde van Vlaanderen. Het was al een droom om hier aan deel te nemen. Als je dan zulke dag nog kan beleven in de kop van de wedstrijd geeft dit een ongelooflijk voldaan gevoel (Stig zat mee in de lange vlucht van de dag, nvdr.). Veel mensen hebben de wielrenner Stig Broeckx leren kennen in die wedstrijd. En zelf zal ik die dag nooit meer vergeten. In 2015 liefst meer van dat!

8. Er zou bij Lotto-Belisol een mentaliteitswijziging op til zijn, minder koersen meer trainen. Zal dit ook zijn impact hebben op jou? Ben je er een voorstander van of eerder niet? Dit seizoen waren we als ploeg heel sterk in de start van het seizoen met overwinningen en ereplaatsen in Tour Down Under en Qatar. Daarna in het voorjaar wat tegengevallen (mede ook door veel pech). Als men naar de concurrentie kijkt van het voorjaar zie je dat deze voornamelijk later beginnen koersen, dus waarom dat volgend seizoen ook  niet proberen.  Ikzelf zie dit wel zitten. Heb voor het eerst ervaren hoe lang een Protourseizoen is en heb ontdekt dat mentale frisheid ook belangrijk is om sterk te presteren. Deze mentaliteitswijziging zal sowieso ook voor mezelf invloed hebben. Hoe we het volgend seizoen gaan aanpakken moeten we nog bespreken. Eerst voldoende recupereren van afgelopen seizoen om daarna het volgende te plannen.

9. Het nieuwe seizoen zal snel weer voor de deur staan, hoe ga je voorbereiding aanvatten richting het nieuwe seizoen? Ik ben zeer tevreden over mijn voorbereidingen van afgelopen seizoen. Hard werken is de enige manier om te verbeteren. Toch pak ik het volgend seizoen iets anders en specifieker aan. Ik ken nu met sterkste punten en wil die graag uitdiepen. Ik mis nog een beetje de power bergop om nu al resultaat te rijden in overgangsetappes in rondes. Dit liet me ook besluiten dat ik moet werken aan mijn klimvermogen. Deze winter ga in overwinteren in Perpignan (Zuid-Frankrijk) om sterker bergop te rijden. Je merkt dat het verschil bergop tussen U23 en de profs het grootst is.

10. Heb je al bepaalde doelstelling voor ogen richting 2015? Ik wil top zijn in het Vlaamse voorjaar! Mijn liefde voor de Ronde en Roubaix is alleen maar toegenomen. Daarna zien we wel, maar een grote ronde rijden zou ook leuk zijn.

 

Gerelateerde artikels

In augustus en september wordt de profploeg van Lotto Belisol vervoegd door twee stagiairs uit de U23-stal: Stig Broeckx uit Dessel en Jorne Carolus uit Hasselt. Stig Broeckx: " Ik wist dat er elk jaar 2 renners van het belofteteam kans maakten om stagiair te worden. Nadat ik een aantal goede...
De Giro-selectie van Lotto Soudal telt twee debutanten in het Grote Rondewerk: Stig Broeckx en Louis Vervaeke. Voor Broeckx is dit zijn tweede seizoen bij de profs. De Desselaar zal zondag, op de tweede dag van de Giro, zijn 25ste verjaardag vieren. Zijn ploegmaat Louis Vervaeke werd vorig jaar op...
Stig Broeckx (Lotto Belisol) werkt momenteel zijn eerste seizoen af als prof. Momenteel zit Stig in de World Ports Classic, maar voor ons maakte de sympathieke Desselaar graag even tijd. Cyclingsite vroeg aan deze succesvolle Kempische prof of hij tevreden was over zijn voorjaar. Vind je uw...
Op dinsdag 31 maart zendt Eén de documentairefilm De Stig uit, over het leven en de revalidatie van profwielrenner Stig Broeckx. Hij kwam op 28 mei 2016 zwaar ten val kwam tijdens de Baloise Belgium Tour. Bij een massale valpartij raakten negentien renners gewond, Stig nog het allerergste. Hij werd...
  1. Hoe blik je terug op vorig seizoen in het algemeen? Ik ben best tevreden over het afgelopen seizoen qua behaald niveau. Ik haalde hogere vermogens, zat frisser in de finales en voelde me sterk genoeg om mee te doen naar winst. Dit gevoel had ik enkel op het einde van het vorige seizoen...
Na de aanrijding gisteren in de Ronde van België verblijft Stig Broeckx nog steeds in het ziekenhuis van Aken. Zijn toestand blijft ernstig en zal de komende uren en dagen een constante monitoring van de parameters vergen. Teamarts Servaas Bingé: “De continue opvolging en verder...