Steven Pattyn: "Mijn grootste doel is de ronde van Luxemburg"

Door Kurt Vermeerbergen op 12 May 2016 - 20:20
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Steven Pattyn was afgelopen zaterdag misschien wel één van de verrassingen op het podium van het provinciaal kampioenschap in Antwerpen voor de nieuwelingen. Steven mag voor de rest van het seizoen pronken in de provinciale trui.

1. Vanwaar de keuze om te starten met het wielrennen? Wanneer gestart met het wielrennen? De microbe zat al eerder in de familie en toen ik dan op mijn 12e mijn eerste koersfiets kreeg en een eerste trainingritje had gemaakt was ik meteen verliefd op de snelheid van de sport. Op mijn 13e heb ik dan mijn eerste koersen gereden.

2. Hoe kijk je terug op je seizoen als eerstejaars nieuweling, welke eigenlijk je eerste echte volledig seizoen was als wielrenner? Ben in het algemeen wel tevreden over mijn seizoen als eerstejaars. Ik heb veel grote koersen gereden waar ik vaak top-20 reed, maar een echte uitblinker ontbrak. Mijn beste resultaat vind ik mijn 2e plaats in het jongerenklassement in Luxemburg op 1”.  

3. Hoe heb je u voorbereid op het nieuwe seizoen deze winter? Veel beter als het jaar voordien. Ik heb veel lange duurtrainingen gedaan en ben ook op stage geweest in Spanje met de ploeg. Ik heb ook aan kracht gewerkt door blokjes op de rollen af te werken.

4. Je broer Jeroen is tevens ook wielrenner. Geeft hij je veel tips? Ja, heel veel. Hij geeft me raad voor een wedstrijd en we plannen ook samen trainingsschema’s. Jeroen en mijn vader zijn eigenlijk mijn trainers.

5. Je behaalde afgelopen weekend je eerste zege dat tevens het provinciaal kampioenschap van Antwerpen was. Hoe verliep de wedstrijd voor je? Op het begin van de koers heb ik me niet echt gemoeid in de debatten en geprobeerd om zo economisch mogelijk te rijden. Uiteindelijk reed er een groepje weg die bleven hangen op een dikke 10 seconden en ik zag dat de betere renners naar elkaar zaten te kijken. Ik vroeg wat rond of er iemand mee wou aanvallen maar niemand had daar zin, dus glipte ik weg uit het peloton met een alles-of-niets-poging en reed alleen naar de kopgroep toe. Met nog 20km te gaan draaiden we goed rond waardoor onze voorsprong op het peloton snel groeide. Met 3 spurtten we dan voor de eindzege, ik had Lander de kop opgedrongen en wachtte lang genoeg om er definitief over te komen. Met een halve fietslengte bleef ik hem voor. 

6. Op het Vlaams kampioenschap behaalde je een 17e plaats. Tevreden of zat er meer in? Er zat zeker meer in, beetje teleurgesteld. Ik heb te veel met mijn krachten gegooid in het begin van de koers, waardoor ik op het einde kampte me krampen. Maar het was een wijze les voor het PK, waar ik het slimmer heb aangepakt.

7. Wat zijn de verwachtingen voor het Belgisch kampioenschap? Ligt het parcours u? Op het BK wil ik zeker goed zijn, winnen zal moeilijk zijn, maar podium is als alles mee zit niet uitgesloten. Het lastige parcours in Wallonië ligt me zeker, misschien mocht het nog iets lastiger, maar ik ben allang blij dat het geen vlakke omloop is zoals het Vlaams kampioenschap.

8. Wat zijn de andere doelen voor 2016 na deze zege? Mooi resultaat rijden in Herbeumont, Jemeppe en in de andere grote koersen een vaste stek in de top tien proberen te rijden. Mijn grootste doel is de ronde van Luxemburg in september waar ik ambitie heb voor een goed klassement of etappewinst.
 
9. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Als een explosieve klimmer die tevens een spurt heeft na een lastige wedstrijd.

10. Spurt of solo? Waarom?  Ik zal het waarschijnlijk vaker mogen afmaken in de spurt dan dat ik solo over de finishlijn zal bollen. Maar solo maakt een overwinning wel mooier.

11. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Op een lastig parcours kan ik nog wel een stevige tijd neerzetten, maar op het vlakke nog niet echt. Ik heb nog niet veel ervaring op dit vlak.

12. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Voor klimwedstrijden prefereer ik warm weer tot heet. Maar tijdens de voorjaarskoersen mag het zeker regenen en stevig waaien, want dat maakt de koers extra lastig waardoor het meestal uitmondt op een strijd tussen de sterkere renners.

13. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk? Op deze leeftijd lukt het combineren van mijn studie(wetenschappen-wiskunde) met wielrennen nog behoorlijk. Mijn trainingen duren nog niet zolang, maar op woensdag wanneer ik mijn vaste duurtraining doe, ben ik wel soms tot laat voor school bezig. Mijn broer combineert het met universiteit en dat lijkt me een veel moeilijkere combinatie.

De snelle vragen
Lievelingskleur :donkerblauw
Favoriete muziek : 90’s
Favoriete film : Forrest Gump
Andere hobby's: scouts, basketbal (winter)
Lievelingseten : spaghetti of course
Ochtend- of avondmens : avond
Film of boek : film
Brunette of blondine : brunette
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : citytrip
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen :  sprint winnen van klein groepje
Bergop of bergaf : beide
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : lange rit
Mooiste overwinning ooit: pk Antwerpen
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken: Andy Schleck
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? : Tour de Luxembourg winnen.
 

Gerelateerde artikels

Bij de tweedejaars nieuwelingen in Herentals kregen we 48 titelkandidaten voor de provinciale trui. Ook hier kregen we in het begin enkele aanvalspogingen te zien tot uiteindelijk 3 renners konden wegrijden: Stef Loos, Lander Scheers en Stefan Zagers. De drie kregen even later het gezelschap van...
In rit 2b in Course de la Paix Juniors (UCI Nations cup) is Steven Pattyn zwaar ten val gekomen op 3km van de streep. Steven nam aan deze wedstrijd deel met de Belgische ploeg. Gisterenavond werden de wonden onder narcose proper gemaakt wat het herstel zal bevorderen. Er werden geen breuken...
Van donderdag 3 mei tot en met zondag 6 mei neemt een Belgische juniorenselectie deel aan de Vredeskoers in Tsjechië voor de UCI-Nations Cup. Volgende Belgen zullen deel uitmaken van de Belgische ploeg: Remco Evenepoel, Milan Fretin, Steven Pattyn, Henri Van den Abeele, Ilan Van Wilder, Xandres...
Steven Pattyn startte gisteren zonder enige ploeggenoot aan de vierdaagse "Arden Challenge".  De eerste rit werd gewonnen door Pieter Jacobs. De eerstejaars belofte van Lotto Soudal U23 spurtte zich naar een tweede plek wat hem de witte trui opleverde van beste jongere. "...
De derde rit van de Ronde van Namen werd gewonnen door Steven Pattyn. In barre weersomstandigheden kwam hij solo aan met een voorsprong van bijna 20 seconden. "Een dik jaar moeten wachten op nog is een overwinning, waardoor des te meer supertevreden. Met een zeer pittige finale met 2...
Steven Pattyn kende met enkele valpartijen een moeilijke seizoensstart. Steven wist zich te herpakken en kon toch nog enkele mooie resultaten neerzetten in de loop van het seizoen. 1. Welke waren voor u de hoogtepunten van het huidige wegseizoen? Mijn 3e plek in de laatste rit van de Ster...