Julie Hendrickx (U19) en Julia Gregoire (U17) kampioen van België (foto's)

Door Jo Groenevinger op 21 Sep 2020 - 11:00
Printvriendelijke versie

Eindelijk is het zover: een Belgisch kampioenschap op de weg voor de dames jeugd, plaats van afspraak is Koksijde. Daar is een omloop van 11,1 km uitgestippeld met als enige hindernis de beklimming van de Hoge Blekker. Deze omloop moet door de junioren 6x worden afgelegd en door de nieuwelingen 5x. De federatie koppelt het BK van de meisjes nieuwelingen immers aan dat van de dames junioren en laat de junioren eerst starten en de nieuwelingen ongeveer 1 minuut voor de eerste doortocht van de junioren. Een systeem dat in de regionale wedstrijden reeds 3 jaar in voege is en zijn vruchten heeft afgeworpen om de Belgische jeugdrensters sterker te maken, maar een formule die riskant is op een BK. In totaal nemen 57 junioren en 53 nieuwelingen de start.

Marith Vanhove is absoluut topfavoriet en niemand wil met haar naar de sprint op dit parcours. Van bij de start wordt er aangevallen, de eerste aanvalsters wordt dadelijk teruggeroepen, het is wachten op de vierde aanval, deze van Julie Hendrickx, alvorens men niet meer voldoende reageert. Intussen is de voorsprong van Julie opgelopen tot zowat een halve minuut. Zij draait de laatste 200m van de eerste ronde in en pas dan geeft men de start van de nieuwelingen, 25” later rijdt de vroege vluchter reeds over de streep en het peloton junioren doet dat ong. 35” later. Julie heeft zo de staart van het nieuwelingenpeloton dadelijk in het vizier en kan hen enkele kilometer verder reeds bijbenen. Zij krijgt dadelijk steun van een clubgenote Febe Jooris en de snelheid van de nieuwelingen wordt hoog gehouden. Intussen is bij de junioren de verstandhouding zoek, er komen wel enkele aanvallen maar die worden vakkundig genekt.

Er komt zo geen tegenreactie die naam waardig op gang en het tijdsverschil tussen de twee pelotons loopt ronde na ronde op, op het einde van ronde 2 is het 1’30, na ronde 3 reeds 2’05”. Er komt nu en dan nog een versnelling, maar onvoldoende om de kloof te verkleinen. Bij de nieuwelingen probeert o.a. Jade Linthoudt de sprint te ontlopen maar wordt op het matje geroepen. Op het einde van de vierde ronde tikt de chrono 2’45” weg tussen beide groepen en bij het ingaan van de laatste ronde zelfs 4’25”. Bij de junioren is de titel binnen voor Julie en het peloton koerst nog voor zilver en brons. Bij de nieuwelingen weet de Waalse Julia Grégoire de sprint te ontlopen en wordt verrassend kampioen, in de sprint is de supersnelle Anna Vanderaerden iedereen voor en verovert zo zilver voor Chloe Greenwood en Cleo Kiekens. Bijna 5’ later in de sprint bij de junioren wordt de te voorziene volgorde gerespecteerd, Marith Vanhove is te sterk voor iedereen en verovert zilver voor Julie De Wilde, Katrijn De Clercq en Fien Masure.

De eerste foto's vind je hier (er volgen er later meer): https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157716056902528

Junioren
1.    Julie Hendrickx    Doltcini Corlyp
2.    Marith Vanhove    WV Schijndel
3.    Julie De Wilde        Doltcini Corlyp
4.    Katrijn De Clercq    Van Assche – Veloloft
5.    Fien Masure        Doltcini Corlyp

Nieuwelingen
1.    Julia Grégoire        123MTB Team
2.    Anna Vanderaerden    Maes Glabbeek
3.    Chloe Greenwood    Proximus-Alphamotorhomes
4.    Cleo Kiekens        Onder Ons Parike
5.    Dina Boels        Brain2 Olympia Tienen
 

Gerelateerde artikels

Julie Hendrickx is de zevende renster bij het nieuwe Urbano-Thijs Ladies C.T. "Na 5 jaar bij KVC Noordzeemeeuw is het tijd voor een nieuwe start en dit als eerstejaars nieuweling bij de meisjesploeg Urbano-Thijs Ladies C.T. Bij de Noordzeemeeuw kreeg ik een degelijke opleiding als miniem...