Jelle Wallays blikt vooruit naar Ronde van de Algarve

Door Kurt Vermeerbergen op 15 Feb 2016 - 11:52
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Van woensdag 17 tot en met 21 februari 2016 vertoeft het peloton in Portugal voor de Volta ao Algarve. Deze rittenwedstrijd, die deel uitmaakt van de Europe Tour, is aan zijn 42ste editie toe en brengt de renners over vijf etappes doorheen het mooie maar lastige landschap van de Algarve-streek.

De eerste etappe vertoont al meteen een heuvelachtig profiel, al is er maar één klimmetje gecategoriseerd in het begin van de rit. Daarna gaat het op en af richting aankomst, maar toch zullen de sprinters zich vermoedelijk laten zien. Rit twee zal dan weer een heel andere aanpak vergen. Het is niet alleen de langste etappe, er moeten ook vier beklimmingen bedwongen worden waarvan een aankomst bergop. De bergjes bevinden zich allemaal in de laatste 50 kilometer. Op dag drie staat er een individuele tijdrit van achttien kilometer geprogrammeerd. Het parcours is nagenoeg biljartvlak waardoor de echte tijdritkanonnen zich kunnen onderscheiden.

Ook de vierde etappe bevat een paar bergjes, al zullen die hoogstwaarschijnlijk geen rol van betekenis spelen voor het verdere verloop van de rit. Het zou zo maar kunnen dat de sprinters een tweede kans krijgen om zich te tonen. Afsluiten doet deze Volta ao Algarve met een pittige rit waarin de renners vier beklimmingen voorgeschoteld krijgen. Opnieuw is er een aankomst bergop. De favorieten zullen op die slotklim de gas volledig opendraaien om het eindklassement in zijn definitieve plooi te leggen.

Lotto Soudal trekt met een klassieke ploeg naar de Algarve en vaardigt renners als Tony Gallopin, Jürgen Roelandts en André Greipel af. Zij zullen het opnemen tegen onder andere Alberto Contador, Fabio Aru en Thibaut Pinot. Nieuwkomer Jelle Wallays en sportdirecteur Herman Frison geven een korte vooruitblik.

Jelle Wallays: “Mijn eerste wedstrijdkilometers van dit seizoen heb ik gereden in de Etoile de Bessèges, een koers waar ik heel tevreden over ben. Het was vooral de bedoeling om de goeie notering van Tony Gallopin te behouden in het klassement en dat is ook gelukt. Het was ook meteen de eerste keer dat ik een wedstrijd in een Lotto Soudal-shirt reed. Het is een stap hogerop en ik voel me heel goed in de ploeg. De sfeer zit optimaal.”

“We zitten al met een deel van de selectie in Algarve om nog wat bij te trainen aangezien Jürgen Roelandts hier een appartement heeft. Persoonlijk vind ik dat we met een heel sterke ploeg naar de Volta ao Algarve gaan. Ik denk dat ik vooral in functie van de ploeg zal rijden. Helpen om de sprint voor te bereiden voor André Greipel ofwel de kopmannen vooraan in het peloton houden. Misschien dat ik zelf de conditie eens kan testen, die naar mijn gevoel wel goed zit.”

“Het parcours van deze rittenkoers kan je niet bepaald vlak noemen en is volgens mij de ideale voorbereiding om de voorjaarsklassiekers aan te vatten. De verkenningen van de Ronde Van Vlaanderen en de Omloop Het Nieuwsblad waren ook al een stap richting die koersen. Het was leuk om opnieuw op de kasseien te dokkeren, ook al was het in het begin wat wennen door de nieuwe fiets en was het wat zoeken naar de juiste bandendruk. Maar alles is naar wens verlopen en ik zal woensdag starten met een positief gevoel.”

Herman Frison: “Deze rittenkoers dient in de eerste plaats als voorbereiding op de voorjaarsklassiekers, maar dat wil niet zeggen dat we op de achtergrond gaan fietsen. In iedere wedstrijd waarin we starten willen we zo goed mogelijk presteren en proberen om een overwinning te behalen. Dat zal in Portugal niet anders zijn.”

“Het parcours biedt twee sprintmogelijkheden en daarin zullen we vol voor de overwinning gaan met André Greipel of Jens Debusschere. De andere ritten worden bepalend voor het eindklassement waar we in eerste instantie niet echt op mikken. Het valt af te wachten hoe de koers evolueert. Indien Tony Gallopin zich goed handhaaft in de top van het klassement zullen we daar uiteraard zaak van maken om dat zo goed mogelijk te verdedigen.”

“Zoals eerder vermeld dient deze koers deels als voorbereiding op het voorjaar, de twee verkenningen van vorige week lagen ook in die lijn en deze zijn heel goed verlopen. Op de eerste dag hebben we de laatste 150 kilometer van de Ronde Van Vlaanderen verkend, de tweede verkenning stond dan weer in het teken van het lichtjes gewijzigde parcours van de Omloop Het Nieuwsblad. Een wijziging die naar mijn gevoel niet echt een grote rol zal spelen voor het verloop van de koers.”

Selectie Volta ao Algarve: Tiesj Benoot, Stig Broeckx, Sean De Bie, Jens Debusschere, Tony Gallopin, André Greipel, Jürgen Roelandts en Jelle Wallays.

Rittenschema:
17/02 Lagos – Albufeira (163.6 km)
18/02 Lagoa – Alto da Fóia (Monchique) (198.6 km)
19/02 Sagres – Sagres (ITT) (18 km)
20/02 S. Brás de Alportel – Tavira (194 km)
21/02 Almodôvar – Malhão (Loulé) (169 km)

Foto: Lotto Soudal

Gerelateerde artikels

Lotto Soudal heeft de contracten van Jelle Wallays en Jasper De Buyst verlengd. Jelle Wallays (28), die sinds vorig seizoen bij de ploeg rijdt, tekende voor drie jaar en blijft tot en met 2020. Jasper De Buyst (23) voegde zich in 2015 bij Lotto Soudal. Zijn nieuw contract loopt tot en met 2019...
Zondag 12 augustus staan Tosh Van Der Sande en Jelle Wallays aan de start van de Europese wegrit in Glasgow. De Lotto Soudal-renners maken deel uit van een achtkoppige selectie, die België aan de Europese titel moet helpen.   Na de start aan het Glasgow Riverside Museum wacht de...
Jelle Wallays heeft na een schitterende solo de eerste rit in de World Ports Classic gewonnen, een tweedaagse rittenkoers tussen de havensteden Antwerpen en Rotterdam. De 24-jarige West-Vlaming van Topsport Vlaanderen-Baloise ontsnapte in de finale uit een vijfkoppige kopgroep en bleef na 165 km...
Jelle Wallays is de een van de drie nieuwkomers die in 2016 de overstap maakt naar Lotto Soudal. De Stadenaar komt over naar de WorldTour, nadat hij vijf jaar deel uitmaakte van Topsport Vlaanderen. Met overwinningen in onder meer Dwars door Vlaanderen, Parijs-Tours, Omloop van het Houtland en de...
Terwijl een deel van de Lotto Soudal-ploeg nog in Australië vertoeft voor de Cadel Evans Great Ocean Road Race komende zondag en een ander deel zich in Mallorca bevindt voor de Challenge Mallorca, gaat een team van acht renners naar Frankrijk om de GP La Marseillaise (29 januari)  en Ster van...