Han Devos: " Het BK is voor mij het grote doel van het jaar"

Door Kurt Vermeerbergen op 7 Jan 2016 - 16:34
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Han Devos kende een seizoen met ups en downs maar zondag op het Belgisch kampioenschap in Lille wil de renner van Toekomstvrienden Rock Werchter er wel staan.

1. Wanneer ben je gestart met het wielrennen/crossen? Weet je nog vanwaar de keuze voor deze sport? Op mijn 8 jaar ben ik begonnen met wielrennen in de wielerschool van Olympia Tienen. Dat jaar heb ik enkele trainingen bijgewoond en een jaar later ben ik begonnen met competitie op weg bij de miniemen 9 jaar. Op mijn 11 jaar ben ik pas begonnen met veldrijden. Eerst enkele crossen per jaar als bezigheid in de winter, maar toen ik bij de aspiranten 12 jaar provinciaal kampioen werd, ben ik me hier meer beginnen op toe te leggen.

2. Je bent zowel actief op de weg als in het veld. Naar wat gaat je voorkeur uit? Moeilijk te zeggen. Ik doe beiden heel graag. Ik heb in één jaar ongeveer evenveel koersdagen in de benen op de weg dan dat ik veldritten gereden heb. Men beste resultaten heb ik tot hier toe in het veld behaald, maar ik ben er van overtuigd dat ik door het veldrijden een beter wegrenner ben geworden. Qua behendigheid op de fiets die toch aardig van pas komt bij het nemen van bochten en in massaspurts, maar ook qua kracht. Wegrenners zitten ’s winters in de fitness aan krachttraining te doen, wij crossers doen eigenlijk een hele winter aan krachttraining dus het combineren heeft zo wel z’en voordelen. Ik weet dat ik in de toekomst een definitieve beslissing daaromtrent zal moeten maken, maar dat hangt af van mijn prestaties de komende twee jaar.

3. Inmiddels is het veldritseizoen op enkele maanden van het einde. Hoe kijk je er op terug? De overgang naar de beloften is zwaar en dat heeft zijn tijd nodig. Nu begint het stilaan te vlotten en liggen mijn prestaties in de lijn van wat ik normaal zou moeten kunnen. Net zoals in Baal zijn dat de parcoursen waar ik het van moet hebben. Een hoge lastigheidsgraad zorgt ervoor dat ik kan terugkomen, wat anders niet evident is wanneer je op de 5e rij moet starten en het een snelle cross is. Ook kreeg ik in oktober slecht nieuws en moesten er onderzoeken gedaan worden aan mijn hart, wat me 4 weken uit competitie hield. Aan de ene kant een geruststelling dat er niets aan de hand was en dat we met een gerust hart verder kunnen crossen, maar ik had toch een flinke achterstand opgelopen wat me tijd heeft gekost.

4. Wat zijn de verwachtingen / doelen voor de resterende maanden?  Het BK is voor mij het grote doel van het jaar. Normaal gesproken ben ik wel een kampioenschapsrenner en ik kijk er altijd reikhalzend naar uit. Het is een extra motivatie om op training net dat tikkeltje verder te gaan wat toch op een kampioenschap het verschil kan maken. Meestal ben ik ook wel goed in deze periode en behaal ik er mijn beste resultaten van het hele seizoen.
 
5. Wat verwacht je voor het BK in Lille?  Een plaats kan ik er moeilijk opplakken. Ik zal waarschijnlijk vanop de 4e rij moeten starten en hoop dus op regenval waardoor het parcours er dan toch misschien net iets minder snel zal bijliggen en ik beter kan opschuiven.

6. Wat is voor jouw het ideale crossparcours? Modder, hoogteverschil en lopen! Mijn beste uitslagen komen meestal voort uit dat soort crossen. Ik ben ervoor getraind en doe het enorm graag. Voor parcoursen als Namen of Baal ben ik altijd extra gemotiveerd.

7. Je startte het nieuwe jaar in een nieuwe tenue van Toekomstvrienden Rock Werchter. Waarom de keuze voor deze ploeg? Ik mocht jammer genoeg niet de overstap maken naar Crelan Vastgoed, langs 1 kant wel begrijpelijk doordat ik er een periode had uitgelegen, waren de resultaten niet zoals ze moesten zijn. Maar bij RWTVCT vind ik rust en vertrouwen en kan ik zonder druk de wedstrijden aanvatten. Indien ik ook goed genoeg ben op de weg bij de beloften, kan ik een zeer mooi wegprogramma krijgen wat me alleen maar ten goede komt in het veld.

8. Springen over de balken of niet? Hoe kies je ? Lopen met mijn lange benen. Het risico is dikwijls voor mij te groot en door mijn loopkwaliteiten verlies ik nauwelijks terrein door niet te springen.

9. Met welke doelen start je op de weg volgend seizoen? Om heel veel bij te leren en sterker te worden.

10. Op welk parcours kom je op de weg ten volste tot u recht?  Een golvend en heuvelachtig parcours. Klimmetjes zoals die in het Hageland te vinden zijn daar hou ik van. Explosief de hellingen oprijden is één van mijn troeven op de weg. Ook wanneer de wedstrijd lastig is geweest kan ik nog steeds rekenen op mijn spurt.

11. Wat verkies je: spurt of solo? Waarom?  Een spurt: puur om de spanning en de adrenaline. Het maakt de overwinning nog mooier. In heel mijn loopbaan ben ik maar een keer of 5 solo aangekomen, de rest was telkens in de spurt met twee of een select groepje.

12. Hoe staat het met je tijdrit capaciteiten? Die moeten nog flink aangescherpt worden en daar ga ik ook werk van maken. Voor vorige zomer had ik nog nooit op een tijdritfiets gereden en daar ligt denk ik het grootste probleem, de gewenning van de fiets en de andere positie.

13. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Klimmen en regen. Wanneer het regent kun je zien welke renner technisch aangelegd zijn en welke niet. De snelheid in de bochten speelt dan vaak een cruciale rol.

De snelle vragen
Lievelingskleur : geen
Favoriete muziek : De Strangers, puur voor de lol
Favoriete film : geen, ik ben geen filmkenner
Lievelingseten :  ik ben een alleseter
Ochtend- of avondmens : geen van beiden
Film of boek : film want ik lees niet zo graag
Brunette of blondine : beiden
Pizza of frieten : frieten
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Bergop of bergaf : bergop
Koud of warm : kan goed tegen beiden
Tijdrit of een lange rit : lange rit
Mooiste overwinning ooit: provinciale titel aspiranten 12 jaar in Londerzeel
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Ik heb dit seizoen vaak met de profs van Vastgoed gereden en heb hieruit enorm wat geleerd
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Een goede gezondheid!

 

Tags: 

Gerelateerde artikels

De manche van de beker van België in Verrebroek werd gisteren gewonnen door Han Devos. In een spannende finale kon hij in de sprint Franklin Six nog achter zich houden. Het is voor Han zijn eerste zege in een beker van België wedstrijd. Han Devos: "Het ging een snelle koers worden met gevaar...
De 97ste Grote Prijs 'Slag der Zilveren Helmen' werd gewonnen in een massaspurt door Han Devos. Het is voor Han zijn derde zege op rij. Han Devos: "Het beloofde een snelle wedstrijd te worden in Halen door een sterk deelnemersveld. Ik wist van vorig jaar dat het op dat parcours...
Han Devos,belofte van het Stageco Special Paint Cycling Team, heeft besloten om zijn crossfiets in te ruilen voor zijn wegfiets. Han zal zich vanaf dit seizoen volledig concentreren op de weg. "Ik heb besloten om definitief te stoppen met veldrijden en me volledig te focussen op de weg. De...
Vanaf woensdag 5 augustus start de ronde van Vlaams-Brabant. Het zal dit seizoen één van de weinige meerdaagse wedstrijden worden in ons land.  Aan de start verschijnen 25 ploegen met elk 7 renners.  Wij peilden bij de renners hoe hun conditie is, wat ze ervan verwachten en kunnen ze...
Han Devos won woensdagavond de Grote prijs Van Oversteyns  in Linden. De wedstrijd vond plaats voor de wedstrijd van de hoofdsponsor van zijn ploeg VP Consulting, wat deze zege nog extra glans gaf. Han Devos: "Het was een lastig parcours in Linden, traditiegetrouw de eerste wedstrijd in...
Han Devos zal vanaf 2015 de overstap maken naar Balen BC, welke zal fungeren als de jeugdopleidingsploeg van Vastgoedservice-Golden Palace. Han mocht gisteren nog het zegegebaar maken in Alsemberg. "Vanaf 1 januari ga ik naar Balen BC wat nu de opleidingsploeg is voor Vastgoedservice-Golden...