Dag 3 The Next Generation 2020 Apeldoorn (foto's)

Door redactie op 24 Jan 2020 - 16:18
Printvriendelijke versie

De derde dag wordt geopend met de individuele achtervolging waarin de honneurs worden waargenomen door Julie en Jolien. Jolien opent in 23,11" na de eerste ronde. Zij rijdt dan enkele ronden stevig door, maar verzwakt lichtjes in de tweede helft om finaal te finishen na 2'41,355", wat recht geeft op een 23ste plaats binnen dit internationale gezelschap. Julie zette vorig jaar tijdens het EK en nieuw Belgisch record neer en de hoop is dat ze op deze snelle baan nog beter kan doen, de luchtdruk is echter zeer hoog en dat helpt niet. Zij opent traditioneel niet zo snel, 23,13" over de eerste ronde, maar eens onder stoom rijdt ze stevig door, er volgen 3 ronden beneden 18" en zelfs in de laatste ronde is er weinig verval, deze haspelt ze af in 18,75" goed voor een eindtijd van 2'29,230", dat is slechts 0,04" trager dan de Britse Couzens, enkel Backstedt doet met 2'23'449" nog beter, fenomenaal als nieuwelinge. Maar de prestatie van Julie is wel terug goed voor een extra podiumplaats voor de selectie.

Daar Katrijn op zondag niet meer kon deelnemen wegens vertrek naar de Wereldbeker in Milton moest Marith op zoek naar een andere partner voor de teamsprint, die vond ze bij de Nederlandse Yuli Van der Molen. Zij konden vooraf niet samen trainen, maar dat belet hen niet om in een tijd van 36,682" te finishen, goed voor een vierde plaats na GB1, USA en GB2, een sterke prestatie.
In de eerste reeks temporonden komt Sara uit in een peloton van 20. Zij strijdt stevig mee en weet de 9de sprint te winnen. Finaal zijn ze er 4 dames die met 1 punt naar de eindsprint gaan en zij kampen onderling voor de vijfde plaats. Sara moet er 2 voor laten gaan en pikt zo een mooie 7de plaats in.

In de tweed reeks met Jolien neemt de Britse Leech de eerste 2 sprints voor haar rekening waarna Backstedt, weeral zij, het welletjes vindt en er met de sterke Nederlandse Daniek Hengeveld van door gaat, zij verdelen onderling de volgende 13 punten en sluiten pas aan in de laatste ronde, waardoor er voor Jolien geen kans meer is om onderweg iets te sprokkelen, zij moet zich plaatsen via de eindsprint waarin ze 12de wordt, wat recht geeft op de 14de plaats.

Op zondag mag Marith de temporonden wisselen voor het keirintornooi waarin ze vorig jaar reeds sterk presteerde als nieuwelinge. Door haar knappe 200m start ze dadelijk in de hoogste heat. In de eerste reeks geeft ze iedereen het nakijken en wint met voorsprong, daar ze in de hoogste heat zit kan ze niet stijgen, enkel de laatste twee dalen naar de lagere heat. In de tweede reeks is ze daarom iets spaarzamer in de sprint maar wordt toch nog overtuigend tweede. In de finale reeks is het om de knikkers te doen en met wereldtoppers als Kouamé en Finnucane is het dan opletten geblazen. Marith trekt startnummer 5 en zit met deze beide dames achter haar. Zij stemt wijselijk haar wedstrijd op dit duo af, maar wanneer deze in de laatste ronden eerst de trukendoos bovenhalen en dan versnellen raakt Marith wat ingesloten en kan zo te laat op volle toerental raken en moet vrede nemen met de vijfde plaats, maar zij heeft eens te meer laten zien dat er met haar rekening moet gehouden worden in deze discipline, m.a.w. wordt vervolgd.

Laatste wedstrijd voor onze dames is de Madison over 60 ronden. Deze volgt op de finale keirin en dus moet het ganse deelnemersveld even geduld oefenen om Marith de tijd te geven om van outfit te veranderen. Samen met Sara is ze reeds maanden aan het trainen op deze discipline en dat laat zich zien. Zij gaan goed mee en nog vol adrenaline van de keirin neemt Marith in de eerste sprint de maat van alles en iedereen en graait zo de volle buit van 5 punten weg. Daarna zijn het vooral de Britten en Denen die de wet dicteren, er zijn tal van aanvallen, geen brengt een team de bonusronde op, maar het maakt wel dat ons Belgisch duo hun puntentotaal niet kan aandikken. Wanneer op enkele ronden van het einde Sara Marith in de wedstrijd gooit zet deze van ver een magistrale eindsprint in en gaat over alles en iedereen heen en komt maar een zuchtje te kort om ook het Britse duo nog te verslaan. De 6 punten verbonden aan deze tweede plaats in de eindsprint zijn evenwel voldoende om een zoveelste derde plaats te veroveren.

De bondscoach was na afloop van dit drukke WE een tevreden man, vanaf nu start de voorbereiding voor het EK en WK deze zomer. Met deze groep dames zijn er zeker mogelijkheden.

Dank aan Nathalie C voor de actiefoto's van onze "Belgische smurfen".

Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157712815640598