Belgische dames junioren verzamelen podiumplaatsen in Apeldoorn (dag 1) foto's

Door Kurt Vermeerbergen op 23 Jan 2020 - 15:19
Printvriendelijke versie

Jaarlijks wordt in Apeldoorn de driedaagse internationale pistemeeting “The Next Generation” georganiseerd voor junioren. Met 13 federaties die een selectie stuurden is dit tornooi een uitstekende waardemeter met het oog op het EK en WK in de zomermaanden. Samen met deze kampioenschappen is dit hét top-evenement voor junioren pistiers, voor de eerstejaars een kennismaking van onschatbare waarde met het rijden in een internationaal peloton vol toppers. Omdat de wedstrijd niet op de UCI-kalender staat komen er ook steeds enkele sterke nieuwelingen aan de bak. Ieder land mag per onderdeel meerdere renners inschrijven waardoor het een echt laboratorium wordt voor de deelnemende teams.

Bondscoach Nicky Cocquyt selecteerde in zijn team 5 dames zijnde Katrijn De Clercq, Julie De Wilde, Sara Maes, Marith Vanhove en Jolien Van Coninckxloey. De eerste drie zijn tweedejaars en mochten vorig jaar reeds wedstrijden rijden voor de pisteselectie, Marith kon toen als nieuwelinge enkel mee naar Apeldoorn, voor Jolien was het de eerste kennismaking met wedstrijden op internationaal niveau.

Deze dames deden het meer dan behoorlijk en grossierden in podiumplaatsen en dichte ereplaatsen, deze selectie blijkt in staat zijn voet te zetten naast de grote pistenaties, het is eigenlijk verwonderlijk dat er maar 1 zege werd geboekt.

Op vrijdag wordt gestart met de ploegenachtervolging waarin Marith als meest explosieve van de ploeg de start neemt met in haar zog Katrijn, Sara en Julie. Dit kwartet trainde nog maar 1x samen en rijdt zijn wedstrijddebuut. In de kwalificatie gaan ze sterk van start, naar het einde toe krijgen ze de Deense ploeg in het vizier wat extra energie geeft, dan worden wel enkele technische foutjes gemaakt maar ze finishen mooi in 4'45,011", meer dan bevredigend en de tweede tijd van de 9 deelnemende ploegen waardoor ze de finale mogen rijden tegen topteam GBR dat zich plaatst met 4'41,207". Onze dames doen zo beter dan teams als  Duitsland en Frankrijk. In de finale rijden ze technisch beter, maar net iets trager. De Britten sluipen dichterbij en gaan in de laatste kilometer over de Belgische ploeg, daardoor kan er even niet afgelost worden en verliezen ze nog enkele seconden extra. Eens de Britten over hen stoomt de ploeg weer door naar een eindtijd van 4'48,860”, om de tijd wordt niet getreurd, de tweede plaats is een feit en een mooie opsteker, er is nog 6 maanden om progressie te maken richting EK in juli.

Tussenin rijden Marith en Katrijn een 200m vliegende start, Marith verbaast daarin nogmaals vriend en vijand door deze afstand te overbruggen in 11,890" derde tijd in een internationaal sterk deelnemersveld.

Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157712799679007