Young Cycling Talent Demer en Dijl wil het jeugdwielrennen kleuren vanaf 2016

Door Kurt Vermeerbergen op 10 Aug 2015 - 20:04
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Young Cycling Talent Demer en Dijle, dat is de volledige naam van de nieuwe wielerclub die vanaf 2016 het jeugdwielrennen zal kleuren.  De club richt zich in de eerste plaats tot de leeftijdsgroep van 8 tot 18 jarigen, maar biedt ook de gelegenheid tot een doorgroei naar beloften. Daarbij richt de club zich in de eerste plaats naar alle fietsgekke jongens en meisjes uit de regio Demer en Dijle. Van Diest tot Werchter en van Overijse tot Kampenhout met een bijzondere aandacht voor steden als Aarschot en Leuven.

Volgens de oprichters is de benaming wielerclub ook niet meteen de juiste. Zij spreken liever van een project. Het verschil zit in de aanpak. In een traditionele wielerclub ligt de focus op wedstrijden en op prestaties, en is de eventueel aangeboden ondersteuning hiervoor een middel, vooral weggelegd voor de betere renners van dat ogenblik. YCT Demer en Dijle wil net het omgekeerde. Iedereen krijgt de kans om te leren, en te ontwikkelen op zijn tempo en mogelijkheden. Wedstrijden maken deel uit van het leerproces. De club biedt een trajectbegeleiding over meerdere jaren, te beginnen met speels leren voor de jongsten en eindigend met individuele bijscholingen en stages voor junioren en beloften. Om dit te realiseren is veel mankracht nodig. De initiatiefnemers zijn met 10, allen door de wol geverfde fietsfanaten. Kris Van Meldert ( voorzitter) was in een vorig leven mekanieker van Niels Albert en kent de’ wielerwereld achter de schermen als geen ander. Tony Smets (secretaris) bewees in het verleden dat hij in de kortste keren een sterke sportieve structuur kan neerzetten.
De trainers zijn gediplomeerde initiatoren of maken zelf nog deel uit van het peloton waardoor een schat van informatie kan doorgegeven worden. Men is nog op zoek naar ervaren ploegleiders.

De club krijgt nu reeds heel wat aanvragen van renners maar zal – hun principe trouw zijnde – geen actieve headhunting doen naar de beste renners uit het peloton. Wie nu een topper is, kan immers door allerlei omstandigheden volgend jaar volledig de mist in gaan. Hen begeleiden is een veel grotere uitdaging. Een renner wordt niet gevormd door blingbling, maar door om te leren gaan met winst en verlies. Het is de inzet om terug te slagen die van hen een groot mens en een groot sporter maken ( en van de trainer een groot specialist) .

Wie als mogelijke sponsor een dergelijk project ondersteunt, is meestal ook uit een speciale houtsoort gesneden. YCT Demer en Dijle mikt daarom op sterke bedrijven uit de regio die er zelf ook een sterke visie op nahouden.

Op 5 september om 19.00 u licht de club zijn volledige plannen toe in Wilsele , zaal café bij Seppe, Aarschotsesteenweg 531, en maakt dan ook zijn voornaamste sponsors bekend. Wie zelf wil meewerken aan dit initiatief of meer informatie wil, kan steeds terecht op www.demerdijle.be .