Wilma Olausson wint Watersley Ladies Challenge (U19V)

Door redactie op 19 Sep 2019 - 08:05
Printvriendelijke versie

Dit WE was het voor de dames junioren verzamelen geblazen in Sittard, Nederlands Limburg voor de Watersley Ladies Challenge, een stevige driedaagse rittenwedstrijd, tevens de laatste Nations’ Cup van dit seizoen.
Aan de start niet minder 130 rensters uit 29 teams waaronder 13 landenteams die hun selectie voor het WK nog eens komen uittesten.

Op vrijdag stonden 59 km op het programma op het Tom Dumoulin Bike Park, eerst 2 vlakke aanloopronden en dan 19x het volledige parkoers met daarin telkens 2 korte nijdige hellingen, de tweede met kasseien waarbij ook de aanloopstrook in kasseien is aangelegd. Er wordt heel furieus gestart, reeds in de derde ronde scheurt het peloton uit elkaar. Nog 2 ronden verder gaat de Zweedse Wilma Olausson aan de haal, zij krijgt een rondje verder het gezelschap van de Nederlandse kampioene Femke Gerritse en de Britse Anna Shackley. De Britten en Nederlanders gooien de wedstrijd op slot en in de andere teams beseft men dat het moeilijk wordt. Julie De Wilde ziet in dat ze mee had moeten zijn en probeert enkele keren de achtervolging op gang te brengen, telkens weet ze 10” van de achterstand af te knagen, maar ze vindt onvoldoende steun. Het vluchterstrio sprint voor winst en het is de Nederlandse die het haalt. De pelotonsprint wordt gewonnen door een andere Nederlandse Maike Van der Duin. Julie wordt eerste Belgische op de zevende plaats.

Op de zaterdag komen de tijdrijders aan hun trekken op een parkoers over 11,9 zeer pittige kilometer. Shirin Van Anrooij toont hier dat ze de terechte Europese kampioene tijdrijden is, waar ze in Alkmaar zegevierde op een biljartvlakke omloop doet ze dit hier over op “geaccidenteerde” wegen. Olausson toont dat ze ook deze tak van het wielrennen beheerst want ze eindigt tweede op slechts 5” van Shirin. Julie is terug de beste Belgische met een mooie vierde plaats. In het klassement wipt Olausson over Gerritse naar de eerste plaats en neemt Shirin de derde plaats over van Shackley. Julie wordt zesde op exact 1’ van Olausson.

Op zondag staan nog 121 dames aan de start van de keiharde slotetappe over 67,2 km, zijnde 8 ronden met enkele pittige beklimmingen in. Op het bochtige circuit met hoofdzakelijk smalle wegen vergt het heel wat energie om op te schuiven of in het peloton te blijven eens buiten de eerste 20 posities. De groep is dan ook snel gescheurd en vooraan zijn een dertigtal dames weggereden van de rest. In de vierde ronde komt er een aanval van vijf rensters, maar deze worden terug bijgehaald, o.a. door het beukwerk van Julie De Wilde. Het tempo stokt dan heel even waardoor nog enkele rensters vooraan aansluiten, maar op het einde van de vijfde ronde vindt Julie haar moment gekomen en zet ze sterk door in de laatste 100m van de beklimming naar de streep. Met nog 3 ronden voor de boeg kijkt het peloton even de kat uit de boom, maar dat hadden ze beter niet gedaan. In een mum van tijd loopt het tijdsverschil op tot 1’20” en de renster uit de Belgische selectie verzwakt niet. Aan het einde van de zesde ronde is de voorsprong nog 1’10”. De Nederlandse dames organiseren een furieuze achtervolging, maar bij het luiden van de bel voor de laatste ronde is het tijdsverschil nog steeds 45” waarna de laatste ronde een echte thriller wordt, het peloton nadert seconde per seconde, aan de voet van de slotklim heeft Julie nog 10” boni over op wat nog rest van het peloton. Het scenario waarbij het peloton haar op het einde voorbijsnelt lijkt zich te voltrekken, maar de sterke dame uit Laarne perst nog een fantastische slotklim uit de benen, daarbij luid aangemoedigd door de vele Belgen in het publiek. Zij heeft op de streep nog 8” over en schrijft daarmee een zeer mooie overwinning bij op haar palmares. Daarmee onderstreept ze ook nog eens dat men in Yorkshire met haar rekening zal moeten houden. De 8” volstaan niet om het podium te halen in het algemeen klassement. Daar blijft ze steken op de vierde plaats. Femke Gerritse moest de kopgroep laten rijden en verliest zo haar podiumplaats. Wilma Olausson kon dit wel en wint de driedaagse voor Shirin Van Anrooij en Anna Shackley die ook beiden met de eerste groep over de streep reden.