Ward Huybs: " Op mentaal vlak was het een moeilijk seizoen"

Door Kurt Vermeerbergen op 28 Mar 2020 - 19:09
Printvriendelijke versie

In september zal Ward Huybs de stap zetten naar de beloftecategorie bij Telenet Baloise Lions. We kijken met de sympathieke Kempenaar terug op afgelopen seizoen maar ook naar de toekomst.

1.  Hoe kijk je terug op het afgelopen crossseizoen in het algemeen? Wat waren je hoogtepunten?
Ik kijk al bij al wel tevreden terug op mijn seizoen. Het is niet altijd even gemakkelijk geweest. Vooral op mentaal vlak was het een moeilijk seizoen. Ik had betere resultaten verwacht maar dat hangt van vele factoren af. De tegenstanders waren ook zeer sterk dit seizoen. Ik denk wel dat er een paar gaan doorgroeien van onze generatie, maar dat zien we de volgende jaren wel! Ik onthoud vooral mijn sterke seizoensbegin en de wereldbeker in Koksijde. In Koksijde had ik mijn beste wedstrijd van het hele seizoen qua gevoel dan.

2.  Wat was je diepste ontgoocheling van het seizoen?
Er waren wel een paar ontgoochelingen, vooral de kampioenschappen dan. Het Europees kampioenschap was mentaal de zwaarste omdat mijn grootvader de week ervoor was overleden, die dag was ik eerder toerist dan topsporter! Op het wereldkampioenschap kreeg ik met pech te kampen en had daar ook niet het beste gevoel dus dat was ook een grote ontgoocheling. Maar ‘de’ ontgoocheling bij uitstek was het Belgisch kampioenschap!

3. Kan je het seizoen tevreden afsluiten of had je er zelf meer van verwacht?
Ik had er zeker meer van verwacht maar al bij is het wel goed geweest. Ik heb een redelijk constant seizoen gereden met af en toe is een slechte wedstrijd maar dat kan er ook wel eens tussen komen natuurlijk. Ik dacht dit seizoen wel eens een grote wedstrijd te kunnen winnen maar met een te sterke Thibau en andere kleppers was dat bijna onmogelijk. Dus moest ik tevreden zijn met een aantal podia.

4. Hoe kijk je terug op het Belgisch kampioenschap in Antwerpen?
Ik heb hier een dubbel gevoel bij… langs de ene kant ben ik wel tevreden van mijn wedstrijd en mijn gevoel was die dag echt super, maar langs de andere kant was ik zeer teleurgesteld met het resultaat. Er had wel meer in gezeten en wie weet was de titel wel mogelijk, maar dat kunnen we natuurlijk niet zeggen. Het was natuurlijk mijn eigen fout maar het is wel jammer dat het net die dag moet gebeuren. Ik denk nog vaak terug aan die dag maar ik besef ook dat er nog kansen komen.

5. Heeft de huidige coronacrisis een invloed op de planning voor het nieuwe seizoen voor u?
Normaal gezien begin ik begin mei op de weg te koersen maar dat is natuurlijk nog niet zeker dat dat door kan gaan, we zien wel het verloopt. Ik ga vooral rustig verder trainen en opbouwen naar het crossseizoen, we zien wel of daar nog wegkoersen bij komen ( hopelijk wel ) maar dat kan niemand zeggen nu. Ik heb men handen vol met schoolboeken nu dus vervelen doe ik mij zeker niet.

6.  Welke parcours op de weg/mtb liggen uw het beste?
Klimkoersen vind ik altijd wel leuk maar het mag gerust ook vlak zijn. Voor mij is resultaat absoluut niet belangrijk dus ik wil altijd koersen, als ik nu 20e of 50e ben dat maakt me allemaal niet uit! Mtb wedstrijden ga ik dit seizoen niet rijden omdat het niet in mijn programma past. Ik ga nu werken naar volgend seizoen want het wordt een grote stap.

7. Wat zijn je doelstellingen voor het weg of mtb-seizoen?
Mijn doel is om elke koers dat ik rijd af te sluiten met een goed gevoel! In de klimkoersen wil ik toch meestrijden voor de overwinning al besef ik zelf ook wel dat dat heel moeilijk wordt maar we zien wel wat het wordt! Verder wil ik uit het wegseizoen komen met een goede basis zodat ik in augustus mij kan voorbereiden op het nieuwe crossseizoen.

8.  Heb je al gedacht over je ambities voor het volgende crossseizoen?
Ik heb hier al over nagedacht maar ik denk dat te hoge doelen stellen geen zin heeft. Ik ben eerste jaars dus ik denk dat ik elke wedstrijd zonder druk moet rijden en mezelf wat tijd moet geven om te groeien. Heel september wordt het knokken tegen de profs dus ik denk als ik top 20 haal dat ik dan al heel tevreden kan zijn. Maar ik laat het gewoon op me afkomen want je weet toch nooit op voorhand wat er op je afkomt.

9. Verwacht je een moeilijke overstap van junioren naar beloften?
Ik verwacht een zeer moeilijke stap, zeker omdat het meteen tegen de profs zal zijn. Je weet natuurlijk niet of dat zal meevallen of zwaar zal tegenvallen. Qua uitslagen kan ik er geen plaatsen op plakken! Maar bij de beloften zelf zou een top tien plaats zeker al mooi zijn en wie weet zit er wel meer in. Dat zullen we pas in september weten!

 

Tags: 

Gerelateerde artikels

Ward Huybs  heeft zijn seizoensstart duidelijk niet gemist. Van de 4 crossen wist hij er nu al 3 op zijn naam te schrijven. Na zijn de winst en de verlening van zijn provinciale titel in Vorselaar wist hij gisteren in Wiekevorst opnieuw te zegevieren. In de spurt kon hij de nummers 2 en 3,...
In het slechte weer in Diest ging gisteren de zege naar Ward Huybs bij de nieuwelingen. Ward kwam met 30 seconden voorsprong aan op Jetze. Bij de meisjes nieuwelingen was de zege voor Lies'l Schevenels. "Ik was derde gestart en bleef de eerste ronde in het wiel van Jetze van Campenhout....
56 juniores verschenen aan de start in Vorselaar wat ook eveneens het provinciaal kampioenschap was voor de renners uit de provincie Antwerpen. Eerstejaars junior Ward Huybs openende de wedstrijd ijzersterk en kwam al vrij vroeg in wedstrijd alleen te zitten. Ward eindigde met een voorsprong van...
De 6e manche van de moedige veldrijder in Stabroek voor nieuwelingen telden ook eveneens als het provinciaal kampioenschap. Witse Meeussen won de wedstrijd en word de provinciaal kampioen bij de tweedejaars nieuwelingen. Ward Huybs mocht de provinciale trui omgorden bij de eerstejaars nieuwelingen...
Op het vernieuwde parcours in Essen behaalde eerstejaars belofte Ward Huybs een knappe 17e plaats, wat genoeg was voor de titel van beste eerstejaars. Ward zijn volgende wedstrijd is zaterdag in Heusden-Zolder. "Zoals altijd startte ik weer op de laatste rij. Mijn doel was om zoveel mogelijk...
Vandaag werd het crossseizoen op gang gefloten in het Nederlandse Mechelen. Bij de junioren kon tweedejaars junior Ward Huybs solo naar zijn eerste zege van het seizoen rijden. "Ik stond op de eerste rij, dus een goede start zat er wel in maar ik trapte 3 keer naast mijn pedaal waardoor ik...