Walt de Winter als ploegleider bij Lotto Soudal U23: " De renners niet dezelfde fouten laten maken als ik"

Door Kurt Vermeerbergen op 13 Nov 2014 - 12:00
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Walt de Winter zal je in 2015 aan het werk zien op diverse wielerwedstrijden maar niet als renner maar als ploegleider van Lotto Soudal U23. Voor Walt is dit een nieuwe stap in zijn carrière nadat hij in augustus stopte als renner.

1. Eind augustus was je laatste wedstrijd als renner. Al spijt gehad van deze beslissing? Voorlopig heb ik nog geen moment spijt gehad over mijn beslissing om te stoppen als competitief renner. Ik fiets nog veel en met heel veel plezier!

2. De mensen gaan u volgend seizoen terugzien op verschillende wielerwedstrijden maar dan als ploegleider van Lotto Belisol U23 (Lotto Soudal U23). Vanwaar komt de interesse om ploegleider te worden? Hoe ben je terecht gekomen bij deze ploeg? Toen ik zelf nog als actief renner fungeerde onder Kurt Van de Wouwer bij het lotto belisol team liet hij wel eens vallen dat het in de toekomst wel iets voor mij zou zijn om ploegleider te worden. In de jaren daarna kreeg ik ook van ploegmaten regelmatig te horen dat ik de capaciteiten hiervoor bezit. Het idee begon dan ook vorm te krijgen om na mijn fietscarrière iets in die richting te doen. Wanneer het dan ook zover was, kreeg ik uit verschillende hoeken de aanbieding om als ploegleider te beginnen. Mijn voorkeur bleef echter naar het Lotto-Soudal project gaan en hiervoor heb ik dan ook enkele keren moeten aandringen bij Kurt. Met succes.

3. Je hebt zelf veel ervaring opgedaan als renner in binnen-en buitenlandse wedstrijden. Wat wil je u renners zeker bijbrengen om van hun een nog betere renner te maken? “Ervaring is dat wat je leert uit de fouten die je zelf maakt” Ik zal vooral trachten te zorgen dat mijn renners niet dezelfde fouten maken die ik zelf maakte. Dan zullen ze al een heel eind ver komen.

4. Je gaat samenwerken met Kurt Van de Wouwer en Carl Roes. Welke tips heb je van hun al meegekregen om een goede ploegleider te worden? Voorlopig heb ik nog niet echt veel met Kurt en Carl kunnen praten over het ploegleidersbestaan. Kurt gaf me al mee dat het heel belangrijk is dat alle ploegleiders op dezelfde lijn zitten en dus dat het contact onderling zeer belangrijk is. In mijn laatste jaren als renner hield ik beide ogen steeds open om de bewegingen van de ploegleider in het oog te houden.

5. Welke taken ga je persoonlijk het moeilijkste vinden als ploegleider? Er is niet echt iets specifieks waar ik bang van moet hebben denk ik. De grootste moeilijkheid zal zijn om genoeg tijd vrij te maken voor de renners en het team. Vooral omdat ik me in tussentijd ook professioneel verder probeer te ontwikkelen. De juiste balans vinden is het sleutelwoord, dat geld niet alleen voor mij maar ook voor de renners…

Gerelateerde artikels

Zondag nemen we in Hove afscheid van Walt de Winter. Walt zal voor de allerlaatste keer aan de start komen in een wielerwedstrijd. De start is voorzien om 16 uur. Cyclingsite.be overloopt met Walt zijn mooiste momenten in zijn wielercarrière. 1. Hoeveel jaar geleden ben je gestart met het...
De winnaar van het eindklassement van de Lotto-Topcompetitie, Nicolas Vereecken, tekende een contract als prof bij Verandas Willems team voor het wielerseizoen 2014. Vereecken verdedigde dit seizoen de kleuren van An Post-ChanReaction. Hij maakte indruk door verschillende topnoteringen te...