Voorbeschouwing Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent met Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande

Door Kurt Vermeerbergen op 9 Nov 2018 - 12:49
Printvriendelijke versie

Lotto Soudal-ploegmaats Jasper De Buyst en Tosh Van der Sande nemen zoals bekend deel aan de Lotto Zesdaagse Vlaanderen-Gent, die plaatsvindt van dinsdag 13 november tot en met zondag 18 november. Het duo zal er rijden in het Captains of Cycling-shirt. Jasper De Buyst schreef de Zesdaagse al twee keer op zijn naam: in 2013 samen met Leif Lampater en in 2014 met Kenny De Ketele. Bij zijn laatste deelname in 2015 eindigde hij met Otto Vergaerde op de derde plaats. De laatste deelname van Tosh Van der Sande dateert van 2012. Het is de eerste keer dat Jasper en Tosh een duo vormen op de piste.

Jasper De Buyst: “Onze pistetrainingen verlopen goed, maar je kan dat niet vergelijken met een wedstrijd. Tijdens de training rijd je alleen en heb je geen tegenstanders rondom je, dus de omstandigheden zijn helemaal anders. Op training zie je minder af dan het geval zal zijn tijdens de Zesdaagse, waar je soms op een punt komt dat de ene de andere erdoor moet trekken.”

 “Met mijn verleden kan ik niet aan de start verschijnen zonder te zeggen dat ik voor de winst ga. Uiteraard wordt het niet evident om dit waar te maken, maar het is mogelijk. Er staat zoals altijd een mooi deelnemersveld aan de start, maar ik kijk niet naar de tegenstand en ga uit van ons eigen kunnen. Alles zal afhangen van kleine dingen, de top drie ligt vaak dicht bij elkaar.”

“Rust is belangrijk de komende dagen, net als je voorbereiden op de omstandigheden. Zo zal ik vanaf zaterdag niet te vroeg opstaan en later dan gewoonlijk gaan slapen om aan het ritme van de Zesdaagse te wennen. Er staan ook nog een aantal trainingen met Tosh gepland in het Kuipke. Ik zal blij zijn als we dinsdag eindelijk kunnen beginnen, na alle voorbereiding. Het is mooi dat ik opnieuw in het Kuipke sta, vijf jaar nadat ik als 19-jarige voor het eerst won.”

Tosh Van der Sande: “Dit was het ideale moment om mijn rentree te maken in het Kuipke, want het plaatje klopt. Jasper is een goede vriend en we achtten het moment gekomen om eens samen de Zesdaagse te rijden. We komen allebei uit voor hetzelfde team en bovendien is Lotto hoofdsponsor van het event.  Twee weken geleden ben ik al naar België gekomen om me samen met Jasper voor te bereiden en sindsdien hebben we bijna elke dag op de piste getraind. Het was een tijd geleden dat ik nog op de piste had gereden, maar zoiets verleer je niet. We zijn al vrij snel achter de derny beginnen rijden en hebben veel geoefend op de ploegkoers. Conditioneel zullen we er staan, maar het zal even aanpassen worden aan de specifieke intensiteit van de piste; dat is toch anders dan in een wegwedstrijd. Maar die omstandigheden hebben we de voorbije twee weken zo goed mogelijk proberen simuleren.”

“Dit wordt de eerste keer dat Jasper en ik samen een duo vormen. Hij is enkele jaren jonger en daardoor hebben we ook in de jeugdcategorieën nooit samen gereden. Jasper heeft meer ervaring en ook recentere ervaring. Hij is bij de pinken en weet in welke nummers je punten moet sprokkelen of rondes moet nemen. Veel zal afhangen van de eerste avond. Als we niet op het podium eindigen, zal ik teleurgesteld zijn; tenslotte hebben we hier veel tijd en energie ingestoken en wordt mijn seizoen ook aanzienlijk verlengd. Maar ik ben enorm gemotiveerd. Ik ben blij dat ik eindelijk nog eens op de piste mag rijden.”

Foto: Lotto Soudal/Photo news