Vito Braet : "Ik wil mijn voorjaar afsluiten met nog enkele goede prestaties"

Door Kurt Vermeerbergen op 9 Apr 2024 - 20:07
Printvriendelijke versie

Na het behalen van de eerste top tien van 2024 in een Monument over de kasseien van Parijs-Roubaix afgelopen zondag, trekt Intermarché-Wanty richting de Ardennenklassiekers via de Brabantse Pijl, de laatste voorjaarsklassieker van het seizoen op Vlaamse bodem.

Morgen is het Ladeuzeplein in Leuven opnieuw het decor voor de start van de 195 kilometer lange 64e editie. Ook de 122 kilometer lange aanloop doorheen Vlaams- en Waals-Brabant blijft dit jaar ongewijzigd. Bij aankomst op het plaatselijke parcours in Overijse heeft het peloton zes van de 22 gecategoriseerde hellingen achter de kiezen.

Het zwaarste wacht op de iets minder dan vier plaatselijke omlopen rondom Overijse, weliswaar zonder de beklimming van de Hagaard, maar met de andere traditionele hindernissen Hertstraat, Holstheide, Moskesstraat (kasseien) en de S-bocht kort voor de aankomst op de Brusselsesteenweg.

Het jonge zevental onder de sportieve directie van Dimitri Claeys en Laurenzo Lapage bevat twee renners uit de top 20 van de vorige editie van de Brabantse Pijl: Francesco Busatto, de 4e uit de recente Volta NXT Classic, en Vito Braet, die dit seizoen al verschillende keren op het podium eindigde en afgelopen week in de Ronde van het Baskenland zijn eerste World Tour top tien behaalde.

Ze krijgen ondersteuning van Dries De Pooter, Tom Paquot en Georg Zimmermann van het World Team en de beloften Victor Hannes en Wouter Toussaint van Wanty-ReUz-Technord, die zich vorig weekend beiden in het Circuit des Ardennes lieten opmerken.

Vito Braet: “Mijn overstap naar de World Tour is in ideale omstandigheden verlopen, wat de omkadering van Intermarché-Wanty heeft me op alle vlakken progressie laten maken. Afgelopen winter zorgden een eerste ploegstage in december en uitstekend materiaal al meteen voor een groot verschil. Ik denk ook aan de vooruitgang die ik gemaakt heb op vlak van voeding, dankzij onze sportdiëtisten Jana Camphens en Astrid Roekens en kwaliteitsvolle partners als Maurten. De manier waarop we in ploegverband koersen helpt ook veel, je krijgt vleugels wanneer al je ploegmaten er alles aan doen om je in een zo goed mogelijke positie te brengen om een resultaat te behalen. Tegelijkertijd hou ik er ook van om zelf in dienst te rijden van onze kopmannen, zoals Gerben Thijssen.”

“Al deze factoren hebben ervoor gezorgd dat ik vanaf mijn eerste wedstrijden op het hoogste niveau competitief kon zijn. Ik heb mezelf kunnen verrassen met een eerste podium in een ééndagskoers, de Figueira Champions Classic, een hoog aangeschreven wedstrijd. Ik ben goed thuisgekomen van de Ronde van het Baskenland, mijn eerste rittenkoers op zo’n hoog niveau, met een bevredigende eerste top tien in de World Tour op zak. Het is nu mijn ambitie om mijn klassiek voorjaar deze week met goede prestaties in de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race af te sluiten.”

“De Brabantse Pijl van deze woensdag is een afspraak waar ik al erg lang naar uitkijk. Het ligt me als gegoten, met haar lengte van 200 kilometer, de korte hellingen en wat kasseien. De twee voorbije jaren heb ik kunnen tonen dat ze me als gegoten ligt. Ik heb me voorgenomen om vroeg in de finale attent zijn, want deze wedstrijd kan al vanaf de eerste plaatselijke ronden openbreken. In tegenstelling tot de voorbije jaren kan de afwezigheid van regen in de kaart van het grote peloton spelen. Ik heb opgemerkt dat er behoorlijk wat renners aan de start komen die Parijs-Roubaix in de benen hebben, wat ons team een voordeel kan opleveren. Met Francesco Busatto hebben we een andere sterke troef in ons midden, dat heeft hij onlangs nog getoond in de Volta NXT Classic.”

“Daarna trek ik op zondag naar de Amstel Gold Race, een andere prestigieuze klassieker op een fantastisch parcours. In principe zal ik er in dienst van mijn ploeggenoten rijden, wat misschien betekent dat ik de opdracht krijg om de finale te anticiperen. Daarna begin ik aan een rust- en trainingsperiode richting een lange reeks Belgische semiklassiekers in mei waar we bij Intermarché-Wanty veel belang aan hechten. Die zal ik met mijn trainer Adriaan Helmantel zo goed mogelijk voorbereiden om er met een goede conditie aan de start te komen en op mijn elan door te gaan.”

Brabantse Pijl:
Vito Braet
Francesco Busatto
Dries De Pooter
Victor Hannes
Tom Paquot
Wouter Toussaint
Georg Zimmermann

Foto: Cycling media agency

Gerelateerde artikels

Vito Braet heeft zijn 8ste zege van het seizoen op zijn palmares staan. De junior kwam solo over de meet met een voorsprong van zo'n 25 seconden op Laurens Maes (2e) & David Beernaert (3e). "In de eerste ronde reed ik weg samen met Laurens maes en David beernaert. We werkten goed...
Vito Braet won vandaag de Johan Museeuw Classic GP Stad Gistel in een ontsierde spurt. "De Deense nationale ploeg stond aan de start en zij namen de koers dan ook meteen in handen. Met de hevige wind reden rond halfkoers weg met 15 man en 5 Denen. In de laatste ronde waren er veel...
Op de derde dag in de Nations Cup wedstrijd Trofeo Karlsberg 2017 in Duitsland moesten onze Belgen een korte rit afwerken en in de namiddag nog een tijdrit. Vito Braet was in de rit onze beste Belg. In de tijdrit ging deze eer naar Loran Cassaert. "Het was korte rit van 80km met daarin 4...
Vito Braet bewees vandaag in Bredene dat hij uitstekend uit de voeten kan in het zand. Op het Belgisch kampioenschap strandracen mocht hij bij de nieuwelingen met de Belgische trui huiswaarts keren. "Het was mijn eerste strandrace dus ik wist niet wat ik kon verwachten. Na een goeie start was...
In de laatste rit van de L'Etoile d'Or eindige Vito Braet op een knappe 2e plaats. De laatste etappe was van Montmorillon naar Montmorillon, een wedstrijd over 182km. "Het plan voor de start was om in het offensief te gaan. Maar ook "stand by" voor een eventuele pelotonspurt...
Vandaag heeft Intermarché-Wanty de Ronde van Valencia afgesloten met twee podiumplaatsen voor de Belgen Arne Marit en Vito Braet. De derde dag naar Orihuela kon Arne Marit rekenen op straf teamwork van zijn ploeggenoten in voorbereiding in de enige kans op een massasprint van de week. De Belgische...