Valerio Piva met vertrouwen naar de Strade Bianche

Door Kurt Vermeerbergen op 4 Mar 2021 - 14:34
Printvriendelijke versie

Amper zeven maanden na de eerste deelname aan de Strade Bianche (1.UWT, 6/03), komt Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux aan de start van zijn tweede klassieker over Toscaanse witte wegen. Omstreeks 11u40 deze zaterdag zal organisator RCS de wedstrijd in Sienna op gang schieten. Het parcours is een kopie van de editie van vorig seizoen. Er wordt meteen met de deur in huis gevallen, want de eerste van elf grindwegen volgt al na 17,6 kilometer. De ’settori sterrati’ liggen over het hele parcours verspreid en worden met geasfalteerde klimmen afgewisseld. De laatste sector bevindt zich op 12 kilometer van de finish in Sienna, maar is lang niet de laatste hindernis voor de renners. De opeenvolging van korte steile klimmetjes zorgt ervoor dat er tijdens de 184 kilometer lange wedstrijd nauwelijks tijd is om te recupereren. Ondanks de voorspelde regen daags voor de wedstrijd, wordt het toch stof happen op de 63 kilometer grindwegen. Rond de klok van 16u15 wordt de opvolger van Wout Van Aert op de Piazza del Campo verwacht.

Met Andrea Pasqualon, Simone Petilli en Lorenzo Rota treden drie van de vier Italianen van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux aan in de koers over witte wegen. Daarnaast komen ook Jan Bakelants, Théo Delacroix, Tom Devriendt en Loïc Vliegen, die in de Trofeo Laigueglia bij de opening van het Italiaanse wielerseizoen aanwezig waren, aan de start. Vliegen eindigde vorig seizoen nog in de top 20 in de zomer editie van de Strade Bianche. De Italiaans en Belgisch getinte selectie krijgt ondersteuning van sportdirecteurs Valerio Piva en Jean-Marc Rossignon.

Valerio Piva (Sportdirecteur): ' Deze donderdag hebben we met Andrea Pasqualon en Simone Petilli de laatste 100 belangrijke kilometers verkend, zodat ze de aanloop naar de Monte Sante Marie, gewoonlijk een cruciaal punt in de wedstrijd, goed kennen. Simone Petilli is na een goede UAE Tour gemotiveerd en Andrea Pasqualon heeft in het klassieke openingsweekend getoond dat hij in uitstekende vorm verkeert. Ook Lorenzo Rota en Jan Bakelants waren de voorbije week in de zware Boucles Drôme-Ardèche en Trofeo Laigueglia bij de pinken. Loïc Vliegen bewees vorig seizoen dat de Strade Bianche hem ligt en met zijn ervaring in deze wedstrijd zal hij dan ook onze selectie leiden.
Voor deze fantastische en zware klassieker is het belangrijk om met renners in een goede conditie aan de start te komen, maar de factor geluk speelt ook steeds een rol. De wedstrijd is steevast nerveus van in het begin. We moeten in de eerste of tweede strook met de vroege vlucht meeschuiven en daarachter Loïc Vliegen beschermen. We zullen evenwel ook attent zijn voor het scenario waarin een grote groep favorieten zich al van in de beginfase kan afscheiden. We hebben geen topfavoriet in huis, maar dit team moet zeker in staat geacht worden om de wedstrijd te kleuren en in de top 10 of top 15 te eindigen.'

Selectie Strade Bianche:
Jan Bakelants
Théo Delacroix
Tom Devriendt
Andrea Pasqualon
Simone Petilli
Lorenzo Rota
Loïc Vliegen

Foto: Cycling Media Acengy