Torsten Demeyere: "Ik dacht wel dat tijdrijden iets was dat me ging liggen"

Door Kurt Vermeerbergen op 31 Mar 2016 - 10:54
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Torsten Demeyere zorgde afgelopen weekend tijdens de Ster van Zuid-Limburg voor de grootste verrassing tijdens deze meerdaagse wedstrijd. Tijdens de proloog op zaterdag wist hij te eindigen op 2 seconden van Belgisch kampioen tijdrijden Jasper Philipsen. De tweedejaars junior van Meubelen Gaverzicht - Glascentra CT is echter bezig aan zijn eerste volledig seizoen als wielrenner. 

1. Je bent vorig seizoen gestart met het wielrennen. Hoe bij de sport terecht gekomen? Ik deed voordien aan amateur motorcross, vooral voor het plezier maar heb ook wel enkele keren een wedstrijd meegepikt. Ook al deed ik niet mee in een vaste competitie was ik toch wel ambitieus op conditioneel vlak en fietste ik op het laatst redelijk veel. Na enkele aanbevelingen van kennissen om te koersen mocht ik van mijn vader dan toch eens proberen wat het zou geven.

2. Hoe kijk je terug op vorig seizoen dat je in juni aanvatte? Dat was vooral een goede leerschool voor dit jaar. Ik kon onmiddellijk meedoen in de kermiskoersen waardoor ik onmiddellijk ook de kans kreeg om mooie interclubs te rijden. Daar deed ik het ook niet heel slecht maar leren was daar het belangrijkste.

3. Hoe heb je u in de winter voorbereid op u eerste echte seizoen? Tot aan het kerstverlof heb ik me vooral beperkt op de (weg)fiets. Lopen en mountainbiken waren de grootste bezigheden. Eind december nam ik terug plaats op mijn wegfiets en midden januari ben ik dan bij mijn trainer Luc Wante terechtgekomen. Hij heeft me, samen met de ploegstage begin februari, perfect klaargestoomd voor de eerste belangrijke wedstrijden.

4. Je werd in februari clubkampioen? Verwacht ? Verwacht misschien niet maar had wel gehoopt deze te kunnen meepikken aangezien mijn grootvader deze ook nog heeft gewonnen in 1958. Als het een sprint was geweest wist ik dat er snellere mannen waren dus probeerde ik alleen weg te geraken en dat lukte.

5. In de “ster van Zuid-Limburg' verraste je iedereen met een tweede plaats in de proloog op 2 seconden van Belgisch kampioen Jasper Philipsen. Verwacht om zo sterk te kunnen tijdrijden? Of was je zelf ook verrast met je 2e plaats ? Op voorhand had ik dit zeker niet kunnen zeggen. Ik dacht wel dat tijdrijden iets was dat me ging liggen maar om onmiddellijk zo’n tijd neer te zetten, nee, dat zeker niet. Onderweg had ik wel een goed gevoel toen ik naar mijn teller keek.

6. Door deze prestatie word het PK tijdrijden nu het volgende doel? Ik sta er aan de start en ga ervoor zoals ik iedere week tracht te doen.

7. Naar welke andere wedstrijden kijk je uit en waarom? E3 Harelbeke is wel nog een hele mooie koers dit voorjaar; een klassieker en in eigen regio, altijd leuk!

8. Wat is je sterkte als renner? De lange, zware koersen waar je moet rijden tot er niets meer in de tank zit. Geweldig.

9. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Geef mij maar een mix van beide. Daarbovenop nog wat kasseien en het is helemaal goed.

10. Spurt of solo? Waarom? Solo, mooier kan niet.

11. Wat zijn de doelen voor 2016? Het beste maken van elke koers en rijden voor wat ik waard ben.

12. Wanneer ga je tevreden u seizoen afsluiten ? Als alles vlekkeloos kan verlopen zonder al te veel pech.

13. Ben je bijgelovig? Zo ja, op welke manier? Niet echt. Ik heb zo hier en daar wel mijn vaste routines maar als die door omstandigheden wat verstoord worden trek ik mij daar niet veel van aan.

14. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk?  Voorlopig wel nog, dat moet naar mijn mening in het secundair nog allemaal mogelijk blijven. Al kan een slecht resultaat wel eens gebeuren na een drukke dag of weekend…

15. Is er de zin en intentie om door te gaan als belofte met de sport of gaan de studies primeren dan? Ik heb zeker zin om nog door te gaan naar volgend jaar, al blijven studies ook wel erg belangrijk. Volgens mij ben ik ook geen type die zich 24u met boeken kan bezighouden. Ik moet me wat kunnen ontspannen op sportief vlak.

De snelle vragen
Lievelingskleur : blauw
Favoriete muziek : drum & bass
Andere hobby's: chillen
Favoriete film : Shooter
Lievelingseten : Spaghetti speciaal
Ochtend- of avondmens : ochtendmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : brunette
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Bergop of bergaf : bergaf
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : lange tijdrit
Mooiste overwinning ooit: Tot nu toe de enige, het clubkampioenschap
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Michal Kwiatkowski
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Nog eens solo kunnen aankomen, liefst als eerste.

 

Gerelateerde artikels

Torsten Demeyere vervoegt het Tarteletto- Isorex CT in 2022. Een stap hogerop voor Torsten die fietsen tot vorig jaar combineerde met studeren. "Eind oktober mocht ik mijn handtekening zetten onder een contract bij het continentale Tarteletto-Isorex. Een stap hogerop die ik graag had willen...
Torsten Demeyere won vandaag bij de junioren het clubkampioenschap Meubelen Gaverzicht - Glascentra CT. Voor Torsten heeft deze zege een zeer speciale betekenis. "Vandaag mijn grootvader Christian Vandecasteele opgevolgd die zelf ook (in 1958) clubkampioen werd bij KSV Deerlijk! Deze is...
Torsten Demeyere is op enkele maanden tijd één van Belgisch beste tijdrijders geworden. Maar ook op de weg kan hij zijn mannetje staan. Dat bewees hij gisteren met een solo tijdens de eerste rit in de Ster der Vlaamse Ardennen. "Het was een koude zaterdagnamiddag in Opbrakel. Rit 1 van de...
Voor Torsten Demeyere van het Mysenlan-Baboco-Douterloigne CT pwrd by C4C moest het een belangrijk wielerseizoen worden. Door de huidige situatie vallen nu al zijn doelstellingen in het water. 1.  Hoe kijk je terug op vorig seizoen ? Wat waren de hoogtepunten en wat was je grootste...
Nadat gisteren Jasper Philipsen de Vredeskoers moest verlaten na een val waren vandaag de ogen gericht op Torsten Demeyere in het tijdrijden. Torsten hield de eer van ons land hoog met een knappe 13e plaats. "13e in rit 2a van de Vredeskoers (individuele tijdrit)! Met mijn tijd was ik 5...
Torsten Demeyere is vandaag op training betrokken geraakt bij een ongeval in Gent. Torsten ging de buurt verkennen waar hij vanaf maandag gaat studeren. "Tijdens een rustig ommetje op training naar Gent om de buurt wat te verkennen omver geknald geweest in mijn zij door een auto die me...