Timo Roosen: "Voor een WorldTour ploeg rijden is een jongensdroom"

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Jan 2015 - 20:07
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Timo Roosen maakt in 2015 de overstap van het Rabo Development naar de worldtour ploeg Team LottoNL-Jumbo. Voor Timo is het een jongensdroom die uitkomt.

1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het seizoen? Kreizh Breizh Elites etappe 3 was het mooiste moment van het seizoen, daar won ik de 3e etappe en werd ik uiteindelijk 2e in het eindklassement en won ik het jongerenklassement. Daarnaast waren de proloog in Tour de l’Avenir en Tour de l’Ain ook mooi. Daar werd ik 3e en 8e. Ik wist dat ik een goede proloog kon rijden en hoopte ook bij allebei deze koersen een goede uitslag neer te zetten. Ik heb ook genoten van de lange klimmen in Tour de l’Avenir waar ik niet had verwacht lang mee te kunnen, maar daar verbaasde ik mezelf. Ook vond ik het heel mooi om het EK en WK mee te maken dit jaar. Ik werd daar 13e en 14e, ook al denk ik zelf dat er bij allebei de wedstrijden wel wat meer in had gezeten. Maar vooral het WK was enorm speciaal om mee te maken.

2. Vind je uw seizoen geslaagd?  Ja, toen ik bij Rabo Development ging hoopte ik erop dat ik binnen mijn 2 jaar daar prof zou kunnen worden, dat is al in één jaar gelukt. Dus dat maakt mijn seizoen al meer dan geslaagd. Daarnaast vond ik het ook geslaagd door de uitslagen en manier van koersen die ik heb kunnen laten zien.

3. Welke raad zou je geven aan de renners die nu de overstap maken naar beloften? Je goed voorbereiden op het seizoen en wat meer en langer gaan trainen, maar vooral niet té gek doen want dat kan je jaar al meteen verpesten. Ik ben toen ook wat meer gaan trainen waar ik tijd had.

4. Wat voor type van renner ben je? Afgelopen jaar was ik redelijk allround, ik denk wel dat ik het beste in de korte heuvels naar voren kom. Ook kan ik goede prologen rijden. Mijn lange tijdrit vind ik nog niet goed genoeg. Maar ik heb wel een redelijke sprint en kon bij de belofte goed mee op lange klimmen.

5. Op welk vlak wil je volgend seizoen een stap voorwaarts zetten? Ik hoop gewoon een betere basis te krijgen, ik wil ervoor zorgen dat ik de langere koersen boven de 200 kilometer beter aan kan. Ook wil ik zorgen dat mijn lange tijdrit wat verbeterd en wil ik nog beter worden in de heuvels.

6. Hoe verlopen de voorbereidingen naar  seizoen 2015 toe? Tot nu toe goed, ik ben al twee weken naar Spanje geweest met de ploeg. Daar hebben we goed kunnen trainen om een brede basis te leggen. Het was wel jammer dat er de week na terugkomst in Nederland sneeuw lag wat het trainen soms wel lastiger maakte. Maar ik voel me goed en heb al aardig wat kilometers kunnen maken.

7. Als je één wedstrijd voor volgend seizoen mocht aanstippen in je kalender. Welke en waarom? Vind ik lastig om te zeggen, ik heb de meeste van deze wedstrijden nog niet gereden. Ik zou wel graag wedstrijden rijden in de heuvels om te kijken hoe lang ik tussen de profs mee kan. Het lijkt me wel bijzonder om de Amstel Gold Race te rijden, dit lijkt me fantastisch om mee te maken, ook al zal dit dan vooral ‘in dienst van’ zijn.

8. Je start in 2015 bij nieuwe Lotto NL als neoprof. Waarom de keuze voor deze ploeg ? Ik had eigenlijk niet verwacht dat er dit jaar al een aanbod zou komen. Team LottoNL-Jumbo was de enige WorldTour ploeg waar ik bij kon tekenen dus was de keuze niet lastig.

9. Ben je bijgelovig? Zoja, wat zijn de kenmerken ervan? Nee, eigenlijk helemaal niet. Ik vertrouw gewoon op een goede voorbereiding en op dingen die ik zelf in de hand heb.

10. Wat betekent koers in je leven en welke plaats neemt het in?  Koers betekent heel veel in mijn leven, sinds ik ben begonnen met wielrennen ben ik er eigenlijk altijd mee bezig. Ik vind het heerlijk om op de fiets te zitten en mooie rondes te rijden, en het koersen zelf is natuurlijk nog mooier. Ook van kijken naar de koers kan ik genieten.

11. Wat doe je het liefst: rondes of klassiekers? Ik doe het allebei graag, ik heb tot nu toe wel betere ervaring met rondes waar ik sterker rijd. Ik merk dat ik vrij snel herstel vergeleken met andere renners. Dat voordeel heb je in klassiekers niet.
 

Gerelateerde artikels

Dylan Groenewegen heeft zijn tweede overwinning van het seizoen geboekt. De 24-jarige Amsterdammer kwam in de eerste etappe van de Volta ao Algarve em Bicicleta na een lange sprint als eerste over de finish. Het betekende de derde overwinning van Team LottoNL-Jumbo dit seizoen. Danny van Poppel...
Timo Roosen (25) en Steven Kruijswijk (30) fietsen ook de komende jaren voor hun huidige Team LottoNL-Jumbo. Hun eind dit jaar aflopende contracten zijn verlengd tot en met respectievelijk 2020 en 2021. De bekendmaking volgt op de aankondiging gisteren van Jumbo dat de supermarktketen nog minimaal...
Timo Roosen heeft de tweede etappe in de Tour des Fjords gewonnen. De renner van Team LottoNL-Jumbo reed dertig kilometer in de aanval en wist een sprintende groep twee seconden voor te blijven. “Ik ben blijven rijden en het heeft behoorlijk pijn gedaan, maar dat was het allemaal waard...