Telenet Fidea Cycling team vervangt Marc Janssens door Danny De Bie

Door Kurt Vermeerbergen op 8 Nov 2013 - 17:44
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Manager Hans van Kasteren heeft vandaag in de Residentie in Lichtaart, de vaste stek van TFCT, een persconferentie gegeven. Hij had drie belangrijke dingen te melden.

Hans bevestigde dat de verhuis van Wout van Aert op 1 maart hem heel diep heeft geraakt. Vandaar al protest voorheen, vandaar ook protest vandaag. Hans werd voluit gesteund door Telenet en Fidea, de twee hoofdsponsors. “Ja, de overgang van Wout heeft mij gekwetst. Maar niet alleen mij, ook onze sponsors, ook de andere renners en alle personeel. De ontgoocheling is bij iedereen heel groot. In verband met Wout vind ik het niet kunnen dat we geen kans kregen om een tegenvoorstel te doen. We vinden het evenmin kunnen dat Wout zondermeer weg kan. Vandaar onze oproep aan wielerbond en UCI om hun wetgeving in verband met transfers en jeugdwerking te veranderen”, zei Hans.

Maar hij had nog meer nieuws. Zo verlengen zowel Quinten Hermans als Daan Soete in tegenstelling met Wout van Aert wél hun contract. Beiden worden prof op de datum die ze zelf kozen. En dat voor drie jaar. Quinten zet de stap op 1 september 2017, Daan op 1 september 2016. "Hiermee maken we nog maar eens duidelijk dat opleiding en doorstroming bij ons geen loze begrippen zijn. Zowel Quinten als Daan kregen hun opleiding bij YTFCT, allebei tonen ze nu dat ze meer en meer onderlegd zijn en talent hebben om ook de volgende stap te zetten, vandaar", aldus Hans.

Het grootste nieuws -en dat sloeg in als een bom- hield Hans voor het laatst: TFCT stopt met onmiddellijke ingang zijn contract met ploegleider Marc Janssens en haalt... Danny De Bie terug in zijn vroegere functie. In combinatie met Kris Wouters weliswaar, de sportdirecteur van YTFCT. Ze gaan in duo werken. "Het verbreken van het contract met Marc Janssens is in onderling overleg gebeurd. En met Danny De Bie zijn we al die tijd goede contacten blijven onderhouden. Hij was er zelfs bij op onze ploegvoorstelling. Danny zag geen graten in een nieuwe samenwerking, dus waarom niet? In die context hebben we geleerd uit het verleden. We hebben nu opnieuw Danny, en daar zijn we blij om, maar er is ook Kris Wouters, onze ploegleider bij YTFCT. Terwijl dat in het verleden twee losvarende bootjes waren, maken we er nu één stevig schip van. Gevolg is dat we voortaan twee ploegleiders hebben die op gelijke voet staan en samen overleggen, elkaar steunen en assisteren. Ze zullen samen de begeleiding uitstippelen. Ze gaan samen de boot trekken en die zal beter varen dan ooit", stelde Hans.

Telenet en Fidea willen continuïteit jeugdwerking

"We vragen instanties om maatregelen"


 Het zit Telenet en Fidea, de twee hoofdsponsors van TFCT en YTFCT, hoog dat Wout van Aert op 1 maart de ploeg verlaat. Zo hoog dat ze op de persconferentie van vandaag in de Residentie in Lichtaart een belangrijk statement hebben gemaakt in verband met de jeugdbegeleiding in het veldrijden en de toekomst daarvan.

Telenet en Fidea zijn niet zomaar firma’s. Zakelijk staan ze allebei aan de top in België zodat hun aanmerkingen en verzuchtingen onmogelijk in dovemansoren kunnen vallen. Allebei breken ze met het nodige vuur en gevoel voor rechtvaardigheid een lans voor de jeugdopleiding die ze via de teams van Hans van Kasteren mee financieren. Ze nemen bewust het voortouw om één en ander te veranderen. Via een open brief naar zowel Philippe Muyters, Minister van Sport, als de Belgische wielerbond als naar de UCI maken ze hun wensen en bezorgdheden kenbaar. “We geloven in onze profs, maar we geloven evenzeer in de jeugdopleiding die we een paar jaar geleden zijn opgestart. Opleiden en doorstromen zijn voor ons geen loze woorden. Integendeel, ze dekken een serieuze lading waarvoor we ons engageerden”, zeggen onze hoofdsponsors.

Met de evoluties van de laatste tijd en het plotse vertrekken van Wout van Aert lopen er echter dingen fout die zowel Telenet als Fidea willen veranderd zien. “Zoals het er nu aan toegaat zijn wielerploegen niet gebaat met investeringen in jeugdwerking. Het spreekt voor zich dat dit op lange termijn nefast zou zijn voor de veldritsport. We hebben allebei recent onze sponsoring verlengd tot eind 2017 en dit tegen de tendens in waarbij sponsors de wielersport de rug toekeren. Naast de ondersteuning van enkele profrenners, investeren we een substantieel bedrag in de jeugdwerking. Deze investering maakt deel uit van de mission statement van Telenet en Fidea: jeugdig talent detecteren, opleiden en laten doorstromen naar de profs. Indien er geen maatregelen komen om investeringen in de jeugdwerking te vrijwaren, vragen we ons af waarom we nog geld stoppen in de jeugd wanneer die, eens ze beginnen te renderen, zomaar kunnen worden ingepikt door een derde?”, stellen ze.

Ook het wegwielrennen werd in het verleden geconfronteerd met deze problematiek. Daar werden intussen de nodige maatregelen genomen. Telenet en Fidea hopen nu dat er ook in het veldrijden wat verandert. “Waarom niet een renner die een reeks jaren deel uitmaakt van de jeugdwerking van een team verplichten om, indien hij prof wordt, enkele seizoenen voor deze ploeg te blijven uitkomen, behoudens onderling akkoord dat het anders gaat. We hopen nu dat de bevoegde instanties de nodige maatregelen nemen zodat de continuïteit van de jeugdwerking in het veldrijden gegarandeerd kan worden. Een goede jeugdwerking zorgt er immers voor dat de wielerpiramide intact blijft zodat de nodige talenten kunnen opborrelen. Het zou jammer zijn dat Telenet en Fidea hun strategie inzake jeugdwerking op korte termijn moeten herzien of zelfs moeten overwegen om hun inspanningen stop te zetten”, benadrukken zowel Telenet als Fidea.

Danny De Bie is blij terug te zijn

"Het is opnieuw thuiskomen"


Danny De Bie is opnieuw ploegleider van TFCT. Hij zette ondertussen zijn handtekening onder zijn nieuw contract en is meer dan gemotiveerd. Hans van Kasteren is er in zijn nopjes mee, Danny zelf ook. "Ja, ik ben blij, heel blij. Het is alsof ik weer thuiskom. Ik stond destijds mee aan de wieg van de Fideaploeg, ondertussen zijn we tien jaar later en kom ik terug. Och, ik ben de ploeg altijd blijven volgen, zowel op hun teamsite als op Facebook. Ik ben zelfs naar een reeks wedstrijden komen kijken. De verbondenheid was nooit weg, zodat ik content ben van terug te zijn", bekent Danny.

Hij zal wel Kris Wouters naast zich krijgen als collega-ploegleider. "Wat ik enorm toejuich. Zo krijg ikzelf ook direct contact met de nieuwelingen en juniores. Zo leer ik ook hen kennen. Kris zal een enorme aanvulling zijn. Hij is administratief heel sterk, hij kent ook alles van trainingsschema's en de renners hebben hem graag. Ikzelf voel de coureurs op zich goed aan, zodat ik altijd snel participeer. Dat is ook wat ik graag doe: met renners omgaan. En overleggen met Kris zal evenmin een probleem zijn. Als we in het verleden met elkaar praatten, zaten we altijd direct op één lijn. Dat gaat perfect lukken", verzekert Danny.

Hij trekt ook conclusies uit het half jaar dat hij geen ploegleider was. "Ik ben me ervan bewust dat ik fouten hebt gemaakt, maar het is meer dan menselijk dat je eruit leert. Dat ik vorig jaar privéproblemen had, speelde er een rol in, maar die periode is achter de rug. Laat mijn nieuwe ploegleidersschap maar komen. Ik ben er klaar voor", glundert Danny.