Taco van der Hoorn : "Dit is gewoon ongelooflijk"

Door Kurt Vermeerbergen op 10 May 2021 - 19:05
Printvriendelijke versie

Het Giro d'Italia peloton (2.UWT) begon maandag in de regen aan de derde etappe. Menu van de dag: een doorsteek van Piemonte over Bielle om in Canal, in het noordwesten van de laars, aan te komen. Goed voor een tocht van 190 kilometer. Vier beklimmingen, verspreid over de laatste 70 kilometer, zorgden voor een knotsgekke etappe.

Net als gisteren bleek de eerste aanvalspoging meteen de goeie te zijn. Na vijf kilometer gooiden acht renners de knuppel in het hoenderhok. Eén van hen was onze Nederlander Taco van der Hoorn, die dit seizoen al vlagen van zijn klasse had laten zien in Milaan-San Remo en de E3 Prijs. Deze kopgroep had na een uur koersen een maximale voorsprong van 6’30” uitgebouwd.

Toen met Piancanelli (7,5 km aan 4,9%) de eerste beklimming naderde na 120 kilometer koers, was het verschil gedaald tot drie minuten. Van der Hoorn maakte vooraan een goede indruk Hij beheerste zijn aanvalsdrift en nam niet deel aan de strijd om de bergtrui, die in het bezit was van zijn medevluchter Albanese (EOLO). Tijdens de beklimming van Castino (5,1 km aan 4,8%), waarvan de top op  45 kilometer van de finish lag, moesten twee renners de kopgroep laten rijden. Ondertussen was het peloton teruggekeerd tot op twee minuten van de kop van de koers.

Daarna volgden de hellingen elkaar snel op. Aan het einde van een lange afdaling naar de vierde beklimming van Guarene (2,6 km aan 6,8%), waar een bonificatiesprint lag, zat het peloton op slechts één minuut. Dat met nog twintig kilometer te gaan. Van der Hoorn en Pellaud (Androni) twijfelden niet meer en snelden weg van de rest van de kopgroep.

Maar achter hen was het peloton, onder leiding van Bora-Hansgrohe, vastbesloten om het tot een sprint te laten komen. Taco van der Hoorn zei met nog tien kilometer te gaan ook adieu tegen Pellaud. Het was nu één man tegen een op hol geslagen peloton. Taco verdedigde zijn voorsprong met hand en tand. Op vijf kilometer van de meet hield hij nog maar een halve minuut over! Na een zinderend slot en een ontsnapping van bijna 190 kilometer, kwam de Nederlander solo aan in Canale. Daarmee bezorgt hij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux hun eerste overwinning van het seizoen Tevens de eerste ooit in een grote ronde, nota bene in de eerste Giro van het Belgische team ooit.

Taco van der Hoorn : «Dit is gewoon ongelooflijk! Om eerlijk te zijn, begrijp ik er zelf ook niets van. Ik win een rit in de Giro, iets wat ik nooit had durven dromen. De laatste kilometer was met een paar linke bochten erin redelijk technisch. Onder de rode vod keek ik achterom en toen besefte ik dat ik kon winnen. Daar bouwde ik de nodige voorzichtigheid in en daarna was het genieten geblazen in de laatste rechte lijn. Ik zei tegen mezelf dat ik het ging halen. Drie jaar geleden liep ik na een val een zware hersenschudding op. Daarna kwam ik acht maanden lang niet aan fietsen toe. Mijn carrière heeft toen aan een zijden draadje gehangen. Eigenlijk was dat na vorig seizoen ook het geval toen ik zonder contract zat. Ik heb echter doorgezet en kreeg uiteindelijk mijn kans bij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux. Zij stippelden al een heel mooi programma uit voor mij en ik ben blij dat ik hen daar nu voor kan belonen. Ik heb het ongelofelijk naar mijn zin bij de ploeg, de groepssfeer is geweldig. Enkel een overwinning bleef uit maar dat is nu ook weer geregeld! Ik denk dat we nu vertrokken zijn.»
 
Valerio Piva : «Dit succes is er eentje vanuit het hart! Al sinds het begin van het seizoen vechten we als leeuwen. Elke koers opnieuw hebben we het geprobeerd, zonder ooit op te geven. We worden vandaag beloond, en op wat voor manier. We wisten dat lange vluchten onze grootste kans op succes zouden betekenen. Dat dit al in de derde rit gebeurt, is gewoon fantastisch. Ik hield Taco via zijn oortje op de hoogte van zijn voorsprong en drong er bij hem op aan om alles te geven zodat hij zichzelf de mooiste overwinning uit zijn carrière cadeau kon doen. Ook voor ons team is dit niets minder dan een historische overwinning. Voor zo’n sterk nummer moet je ontzettend goed in vorm zijn. Hij houdt hier een heel peloton in zijn eentje af! Ik ben vandaag een geweldig tevreden sportdirecteur. »

Gerelateerde artikels

Met Taco Van der Hoorn kan Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux in 2021 op een nieuw speerpunt rekenen. De winnaar van de Schaal Sels (2017), de Primus Classic en een rit in de BinckBank Tour (2018) komt de klassieke kern van de Belgische ploeg versterken. Deze lange reeks overwinningen en dichte...
Het was om 9u40 op de Piazza Castello in Milaan dat deze mythische zaterdag startte. Het was intussen al de 112e editie van Milaan-San Remo (1.UWT, 20/3) die in zonnige omstandigheden op gang geschoten werd. Na enkele kilometers was het al duidelijk welke acht renners voor een lange tijd een...