Stef Amelinckx: " Je moet durven verliezen om te kunnen winnen"

Door Kurt Vermeerbergen op 13 Nov 2016 - 19:11
Printvriendelijke versie

Stef Amelinckx behaalde in zijn 2e jaar als junior eindelijk het zegegebaar maken. Naast de zege belandde Stef ook verschillende keren op het podium in zijn laatste jaar als junior.

1. Wanneer ben je gestart met het wielrennen? Hoe bij de sport terecht gekomen? Ik heb vroeger altijd gevoetbald maar ik voelde dat het niet echt mijn ding was. Ik heb altijd al graag met de fiets gereden en er veel op zitten spelen als klein manneke. Toen ik 14 jaar was, heb ik een oude koersfiets gekregen. Ik heb daar heel veel en heel graag mee gereden. In die periode heb ik besloten om te beginnen koersen.

2. Hoe kijk je terug op je laatste jaar als junior? Tevreden of zat er meer in? Ik kan heel tevreden terugblikken op mijn laatste jaar als junior. Ik heb stappen vooruit gezet en heb ook in de meeste grote koersen een rol van betekenis kunnen spelen voor de ploeg. Ook heb ik mijn eerste overwinning kunnen behalen.

3. Je sloot je seizoen af met de langverwachte zege. Zat deze er niet vroeger in of wat liep er mis telkens? Ik heb inderdaad lang moeten wachten op die eerste zege en juist daarom heeft het ook extra veel deugd gedaan. Ik ben enorm blij dat dit dan ook in mijn 4de seizoen als renner eindelijk is gelukt. Ik heb deze zege ook wel te danken aan mijn trainer, mijn mama en ook de ploegleiding die altijd in mij bleven geloven. Ik had misschien nog enkele zeges meer kunnen behalen, al is dit achteraf gemakkelijk gezegd natuurlijk. Ik begon vaak te twijfelen op het moment dat ik in een positie zat met een kans om te winnen. Ik heb geleerd dat je moet durven verliezen om te kunnen winnen.

4. Wat was persoonlijk voor jezelf een dieptepunt afgelopen seizoen? In het begin van het seizoen was ik een tijdje gefrustreerd omdat ik niet de uitslagen kon rijden die ik wilde, ondanks het feit dat ik mij goed had voorbereid op het seizoen en me in koers ook goed voelde. Het was frustrerend en niet motiverend. Dankzij een goede babbel met mijn ploegleider ben ik hier sterker uitgekomen en ook tot het besef gekomen dat ik mezelf geen extra druk moet opleggen.

5. Hoe staat het je tijdritcapaciteiten? Tevreden erover? Ik heb in het tijdrijden grote stappen vooruit gezet afgelopen seizoen. Ik zal hard blijven werken om nog verder te groeien in het tijdrijden. Ik ben mijn ploegleider ook heel dankbaar dat ik deel mocht uitmaken van de selectie voor ploegentijdritten waardoor ik veel geleerd heb in deze mooie discipline.

6. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven? Ik ben iemand die de koers graag hard maakt en dan zie ik wel waar het schip strandt. Ik heb het meeste kans om te winnen als we met een klein groepje naar de meet gaan want op het einde van een harde koers heb ik toch nog een redelijk goede sprint.

7.  Wanneer start je met je voorbereidingen op het nieuwe seizoen? Hoe zal deze eruit zien?  Ik ben begin november terug begonnen met trainen. Ik zal deze winter voornamelijk aan mijn basis en kracht werken, die ik zeker nodig zal hebben om de overstap naar de beloften goed te kunnen verteren.

8.  Verwacht je een moeilijke overstap naar de U23 categorie? Ik verwacht niet dat deze overstap moeilijk zal verlopen, maar gemakkelijk zal het ook zeker niet worden om met die grote mannen mee de koers te maken. Ook de kilometers zullen zeker in het begin even wennen worden. Maar ik zal hard werken om ook hier zo snel mogelijk een rol van betekenis te kunnen spelen.

9.  Op welk vlak wil je volgend seizoen een stap voorwaarts zetten? Ik wil een zo volledig mogelijke renner worden en wil niet specifiek op één bepaald vlak stappen vooruit zetten. In het tijdrijden wil ik zeker nog groeien maar mijn focus blijft zeker ook op de wegkoersen liggen.

10. Wat geniet je voorkeur: een klimwedstrijd of een wedstrijd door regen en/of wind of een mix van beide? Waarom? Ik hou meer van windkoersen en het liefst in goed warm weer.

De snelle vragen
Lievelingskleur : blauw
Favoriete muziek : ik luister niet veel muziek
Favoriete film : Focus
Andere hobby's: skiën
Lievelingseten : Spaghetti
Ochtend- of avondmens : avondmens
Film of boek : film
Brunette of blondine : Ik heb niet echt een voorkeur
Pizza of frieten : pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of allen binnenkomen : sprint winnen van een klein groepje
Bergop of bergaf : bergaf
Koud of warm : warm
Tijdrit of een lange rit : ik vindt beide wel leuk
Mooiste overwinning ooit: Booischot dit is ook mijn enige overwinning.
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Tom Boonen
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Een overwinning zou fantastisch zijn maar ik besef dat dit heel moeilijk zal worden.
 

Gerelateerde artikels

Zondag is er de interclub Gent-Staden met 25 ploegen aan de start. Stef Amelinckx verdedigt de kleuren van het Baguet-MIBA-Indulek-Derito CT  . Vraag: Je staat aan de start van de eerste interclub van het seizoen Gent-Staden. Wat verwacht je van de wedstrijd voor jezelf?  Wanneer...
Na 4 seizoen tevreden moeten nemen met podiumplaatsen is het uiteindelijk raak voor Stef Amelinckx. Juist voor zijn overstap naar de beloften greep hij de bloemen in Booischot. "Van in het begin van de wedstrijd heb ik heel offensief gekoerst maar tot iets na halfweg werden alle pogingen...
Stef Amelinckx zal volgend jaar deel uitmaken van het ILLI-Bikes Cycling Team als eerstejaars belofte. "Ik heb voor Illi bikes gekozen omdat ik hier op eigen tempo verder kan groeien in het gezelschap van nog andere sterke renners. Er wordt ook een goede begeleiding en een mooi programma...
Stef Amelinckx zal vanaf 1 januari 2018 deel uitmaken van het Baguet-MIBA-Indulek-Derito CT als tweedejaars belofte. "Ik heb gekozen voor Baguet-MIBA-indulek-derito CT omdat ze een zeer goede omkadering en mooi programma bieden. Ik ben zeer blij dat ik volgend jaar deel mag uitmaken van...