Solowinst voor sterke Neve Bradbury in Ternat

Door redactie op 21 Jul 2019 - 07:48
Printvriendelijke versie

Gisteren afspraak in Ternat voor een nieuwe wedstrijd voor dames jeugd. Een rondje van 6,4 lichtgolvende kilometers dat door de junioren 11x moet afgelegd worden, goed voor een totaal van 70,4 km, de nieuwelingen krijgen 3 ronden respijt. Aan de start een 65 rensters, 23 nieuwelingen en 42 junioren. Het peloton kleurt internationaal met dames uit liefst 10 landen aan de start.

De junioren gaan om 13u van start en geven dadelijk gas, de buienradar voorspelt regen later op de namiddag en de dames willen er alles aan doen om voor die bui binnen te zijn.

De nieuwelingen gaan van start 1’45” voor de derde doorkomst van de junioren en dat maakt dat deze extra gas moeten geven om het gat te dichten. Dat lukt eerst maar met mondjesmaat, maar in de zesde ronde komt er een aanval in het juniorenpeloton met Esmée Gielkens, Kato Heremans en de Australische Catelyn Turner. Zij nemen snel 15” voorsprong op de rest en de kloof met de nieuwelingen valt mede daardoor terug tot zowat 30”. In de volgende ronde rijden de vluchters het nieuwelingenpeloton voorbij, maar de sterksten pikken aan en de rest van de junioren is intussen genaderd tot 25” en zet alles op alles om de samensmelting te verzekeren, wat ook lukt in de achtste ronde. Door het hoge tempo staat de achterdeur wijd open en het peloton raakt snel uitgedund.

In de negende ronde is het de beurt aan de tweede Australische Neve Bradbury om een aanval op poten te zetten. Nele Van Asche snelt er als enige naartoe en samen fietsen ze al snel 10” voorsprong bij elkaar. Intussen is het beginnen regenen, de bui is een half uurtje te vroeg op de afspraak en zo blijven de ruggen niet droog. De ploegmakkers van Nele stoppen af, maar onder aanvoering van Julie De Wilde laat het peloton niet begaan en houdt de kloof overbrugbaar. Bij het ingaan van de laatste ronde waagt Lotte Popelier haar kans om de oversteek te maken, maar zij krijgt de kloof op haar eentje niet gedicht.

Op het einde van de wedstrijd snelt de sterke Australische nog weg van Nele, Julie waagt een ultieme poging om nog vooraan te komen, in de laatste hectometers haalt zij Nele nog bij en verovert de tweede plaats, maar Neve is dan reeds 6” over de streep.

Nog eens 8” later meldt het uitgedunde peloton van nog 15 rensters zich voor de sprint. Deze wordt gewonnen door nieuwelinge Jade Linthoudt voor Mirthe Van den Brande, die daarmee beiden hun conditie onderstrepen voor het BK U17 volgende week. Malaïka Feys is de derde nieuwelinge in de top-10 en mag met Jade en Mirthe het podium op.

1.    BRADBURY Neve (Australia) U19
2.    DE WILDE Julie(Doltcini - N-M Transport) U19
3.    VAN ASSCHE Nele(V Assche - V D Hauwe CT) U19
4.    LINTHOUDT Jade (Maes CT Glabbeek) U17
5.    VAN DEN BRANDE Mirthe (Vondelmolen CT) U17
6.    LENAERS Jade (Doltcini - N-M Transport) U19
7.    GIELKENS Esmée (V Assche - V D Hauwe CT) U19
8.    FEYS Malaika (WOO Parike) U17
9.    JONCKERS Océane (WOO Parike) U19
10.    TVEIT Nora (V Assche - V D Hauwe CT) U19