Siebren Baert: "Ik kan alleen op oude lucht winnen"

Door Kurt Vermeerbergen op 20 Jan 2015 - 16:36
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Siebren Baert sloot het seizoen 2014 af als tweedejaars nieuweling met 5 overwinningen. Als junior maakt deze talentvolle renner de overstap naar de Tieltse Renners.

1. Wat waren voor u de mooiste momenten van het afgelopen seizoen? Uiteraard mijn 5 overwinningen, maar mijn eerste overwinning was toch de mooiste. In mei beleefde ik ook nog een mooi moment. Bart Planckaert en Johan Molly kwamen bij me thuis vragen of ik volgend jaar voor de Tieltse Renners wilde rijden. Ik was uiteraard in de wolken door die vraag. Nog enkele andere ploegen hebben me daarna gevraagd maar ik was al vastbesloten.

2. Vond je uw seizoen geslaagd? Ja en nee, tot juni ging alles perfect. Niet ziek geweest, niet gevallen, perfecte stage achter de rug en al 4 overwinningen. Maar vanaf juni stapelde de tegenslag zich op. Gevallen in de 2e week van juni,  in de 1e week van juli en op een achterlijke manier ten val gebracht door Saar Hershler (ISR) in Zingem in de laatste week van augustus. Het is pas vanaf september dat ik terug stappen vooruit heb kunnen zetten. Met dank aan mijn osteopaat Jan Jacobs.

3. Je start als junior bij de Tieltse Renners. Waarom de keuze voor deze ploeg? Het is een ploeg met een goeie organisatie. We zijn 2 maanden geleden op teambuilding geweest en ik heb me super goed geamuseerd. Het is een toffe groep. We hebben ook een mooi programma.

4. Op welk vlak wil je volgend seizoen een stap voorwaarts zetten? Op zoveel mogelijk vlakken natuurlijk. Maar volgend jaar ben ik nog maar eerstejaars natuurlijk. Ik wil daarom ook maar 1 goede stap vooruit zetten in plaats van 5 halve stappen zetten. Ik wil verbeteren in mijn tijdrijden. Vorig jaar had ik 41,6km/u gemiddeld op het pk tijdrijden. Dit jaar wil ik 42 km/u.

5. Hoe verlopen de voorbereidingen naar het nieuwe seizoen toe? Niet zoals gepland. Ik ben afgelopen week ziek geweest. Maar uiteindelijk is dat ook geen ramp, desnoods ben ik iets later goed op het seizoen.

6. Verwacht je een moeilijke overstap van nieuweling naar junior? Ik relativeer het allemaal wel. Het is langer koersen maar de kilometers zijn geen probleem.

7. Als je één wedstrijd voor volgend seizoen mocht aanstippen in je kalender. Welke en waarom? Geen grote wedstrijd… gewoon mijn thuiskoers in mijn eigen dorp. Als eerstejaars wil ik nog geen grote koersen aanstippen ofzo. Als je me dezelfde vraag stelt volgend jaar in januari ga ik waarschijnlijk wel een grote koers aanstippen. Stap voor stap.

8. Ben je bijgelovig? Zoja, wat zijn de kenmerken ervan? Haha, ik ben relatief bijgelovig. We hadden in mei een nieuwe pomp gekocht, ik had toen al 3 koersen gewonnen. Mijn pa pompte altijd mijn banden op voor de koers met een pomp van 34 jaar oud. Hij pompte de volgende koers mijn banden op met de nieuwe pomp. Ik reed niet zoals de week ervoor en won niet. Ik lachte en zei ‘ik kan alleen op oude lucht winnen’.  De week erna pompte mijn pa mijn banden terug op met de oude pomp en ik won mijn 4e koers.

9. Wat doe je het liefst: rondes of klassiekers? Ik ben niet de berggeit denk ik. Ik rij wel altijd graag waar het wat heuvelend  is maar zeker niet de lange klims. Ik denk dat ik eerder de man ben voor klassiekers en niet voor het ronde werk. Al zou ik er zeker en vast wel eens van willen proeven. Maar eigenlijk ben ik iemand voor het Vlaamse Ardennen werk.

10. Wat betekent wielrennen voor je?  Wielrennen is sowieso een deel van mijn leven. Ik zit graag op de fiets. Ik heb het geluk dat ik wielrennen perfect kan combineren met mijn school en dat maakt het allemaal nog eens leuker.

11. Als je u zou moeten vergelijken met een bekende renner, welke zou je kiezen en waarom?  Ik kijk op naar Fabian Cancellara. Maar mezelf er met vergelijken zou godslaster zijn. Jezelf vergelijken met iemand doe ik niet graag. Ik wil wel dingen leren van personen maar dingen kopiëren zal ik nooit doen.

Gerelateerde artikels

Siebren Baert zal als junior  aan de slag gaan bij de Tieltse rennersclub. "Ze toonden enorm veel interesse in mij. Ze bieden een zeer goed programma aan en begeleiding. Ik heb er vorige maand Harzé meegaan verkennen en het was een toffe groep." Wil je ook je transfer aankondigen voor het...
"Ik startte met weinig ambitie vandaag. Gisterenavond ben ik maar thuisgekomen van stage en de benen waren na een zware trainingsweek en een spelletje paintball zeer moe. In de eerste ronde voelde ik dat ik dan toch goede benen had. Allesandro Vandromme reed een heel offensieve koers en ik ben in...
Met 54 nieuwelingen gingen ze van start in Zwevegem voor de GP bakkerij Soenen. Siebren Baert van het Rudyco-Janatrans CT behaalde er zijn 4e zege van het seizoen. "De afgelopen 2 weken was ik ziek geweest. Daarom reed ik het VK niet. Ik voelde me deze week weer iets beter dus besloot ik maar om...
"Ik zat nog steeds gebrand op een overwinning in het najaar. Na 3 valpartijen en heel wat miserie, heb ik het sommige momenten echt moeilijk gehad. Dankzij mijn familie, vrienden en trainers bleef ik toch steeds gemotiveerd… Ik startte vandaag in Nazareth. Vorig jaar had ik daar ook gereden en het...
"Ik gingen koersen in Erwetegem om me nog wat meer voor te bereiden op het PK. Het had voor de start al hevig geregend, maar de start werd gegeven onder een lekker lente zonnetje. De eerste rondes probeerden enkele renners, maar dat waren niet echt ontsnappingen om bang van te zijn. In de derde...
Tot vorig jaar was Siebren Baert elk weekend terug te vinden op het voetbalveld. Dit jaar maakte Siebren de overstap naar het wielrennen en met succes. De renner van Rudyco-Janatrans Cycling Team behaalde in het paasweekend maar liefst 2 overwinningen. 1. Je behaalde afgelopen weekend 2...