Sander Peeters : "Meer koersinzicht krijgen"

Door Kurt Vermeerbergen op 15 Feb 2019 - 20:18
Printvriendelijke versie

Sander Peeters is één van de eerstejaars belofte van Steeds Vooraan Kontich. Sander combineert zijn sport met zijn studies kiné.

1.  Wanneer ben je gestart met het wielrennen en hoe met de sport in contact gekomen?
Ik ben drie jaar geleden begonnen met het wielrennen na een lange tijd te hebben gevoetbald voor Beerschot en Berchem Sport. In de familie ben ik de eerste die aan wielrennen doet. Dus het was een hele nieuwe wereld waar ik in terecht kwam. Mijn eerste contact met de sport zal de 1 mei prijs zijn geweest die in ons dorp (Hoboken) plaats vond. We stonden dan als kleine mannekes langs de kant bidons op te rapen. Nadien ging ik met men vader naar heel wat andere wedstrijden kijken en is zo mijn interesse alleen nog maar groter geworden.

2.  Het seizoen start in maart, hoe werk jij daar nu naartoe?
Ik ben van plan om het seizoen iets later aan te vangen door dat ik in de kerstvakantie ziek was en antibiotica moest nemen en nadien aan men eerste examenperiode aan de universiteit van Antwerpen begon. Gedurende deze periode heb ik de trainingen moeten staken en ben ik pas sinds begin februari terug kunnen beginnen trainen. We proberen nu zo veel mogelijk duurtrainingen te doen samen met wat kracht en interval trainingen en dit op te drijven in tijd/intensiteit naarmate de conditie verbeterd. Dit in combinatie met de studies natuurlijk die toch ook veel tijd vragen.

3.  Wat verwacht je van komend seizoen?
Komend seizoen zet ik weer een grote stap door over te gaan naar de beloften en tegen heel wat sterkere mannen uit te komen. Het zou leuk zijn mocht ik dit jaar men koersen telkens met een goed gevoel kunnen beëindigen en hopelijk eens een keer van start te kunnen gaan in een grotere koers. Ik ga er van uit dat ik nog steeds enkele zaken moet leren en dat ik dat dit jaar zeker zal doen door met heel wat ervaren mannen samen in de ploeg te rijden.

4.  In welk soort wedstrijden zullen we jou vooral van voren gaan zien?
Ik geef persoonlijk toe dat ik momenteel nog wat kracht te kort kom en me vooral op snelle parcours goed voel. Ik heb deze winter de kans gehad om mee te trainen achter de derny’s in de Blaarmeersen in Gent als voorbereiding op de interlands tegen Nederland en kwalificaties (Waaraan ik uiteindelijk ook deelnam)/ finale van het BK Derny. Ik heb echt plezier gehad tijdens deze trainingen en die hoge snelheden/groot aantal omwentelingen liggen me wel, ik hoop dus tijdens de iets snellere wedstrijden hier wat voordeel uit te halen.

5.  Op welke punten hoop je dit seizoen vooruitgang te maken op de weg?
Zoals ik al reeds aanhaalde zou ik graag over wat meer kracht willen beschikken om ook bergop men mannetje te kunnen staan. Hiernaast wil ik graag nog wat meer koersinzicht krijgen want het voorbije seizoen heb ik me soms heel goed gevoeld en dan te vaak onnodige krachten verspild tijdens de wedstrijd die er voor zorgden dat ik naar het einde toe net te kort kwam om mee te doen voor het podium.

6.  Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Daar ben ik nog niet echt uit. Ik ben enkele maanden geleden pas 18 geworden en heb nog steeds het gevoel dat men lichaam zich een beetje aan het ontwikkelen is. Maar dat zal wel duidelijk worden de komende seizoenen, een pure klimmer zeker en vast al niet.

7.  Je gaat het wielrennen combineren met je studies kiné. Moeilijke combinatie ?
Makkelijk kan je het zeker niet noemen. Tijdens het seizoen wanneer je niet meer zo veel en lang hoeft te trainen en het langer licht is lukt dat nog wel, maar nu in de opbouw zal je toch al eens de keuze moeten maken om een training over te slaan of wat werk op te schuiven en eventueel eens een les te missen. Maar je moet ook beseffen dat de kans heel klein is dat je iets kan gaan verdienen met het wielrennen en dan heb je best iets waar je op kan terugvallen. Het zou natuurlijk mooi zijn dat je je job dan kan uitvoeren in dienst van bijvoorbeeld een wielerploeg zodat je toch nog op een bepaalde manier betrokken bent tot de wielersport.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Paars
Favoriete muziek : Techno/ house
Lievelingseten : Enkele nummerkes van bij de Chinees
Ochtend- of avondmens : Avondmens
Film of boek : Film
Brunette of blondine : Brunette
Pizza of frieten : Pizza
Citytrip of relaxvakantie : relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen : Sprint winnen van een klein groepje
Bergop of bergaf : Bergaf
Koud of warm : Warm
Tijdrit of een lange rit : Lange rit
Ik hoop een selectie van de ploeg in de wacht te slepen voor: Interclub te Aartselaar/Havenpijl te Antwerpen
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Sir Bradley Wiggins
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Gespaard blijven van pech! Aangezien me dat vorig jaar bleef achtervolgen.