Sander Hubrechts: "Ik begrijp dat sommige verrast waren met mijn 3e plaats op het BK MTB"

Door Kurt Vermeerbergen op 30 Jul 2019 - 19:02
Printvriendelijke versie

Op het Belgisch kampioenschap mountainbike bij de junioren werd de derde plaats bekleed door Sander Hubrechts. Sander rijdt al zeer lang met de mountainbike maar sinds vorig jaar heeft hij zich aangesloten bij een ploeg en is met een trainer gaan werken. We maken even kennis met hem.

1.  Je bent als aspirant gestart met het mountainbiken. Hoe ben je bij de sport terecht gekomen?
Mijn papa heeft altijd recreatief gefietst. Toen ik klein was ging ik dan af en toe mee fietsen met mijn BMX’je. Toen ik 8 jaar was kreeg ik een mountainbike en ging ik op mountainbike kampen en naar de hagelandse mountainbikeschool. Ondertussen was ik al grote supporter van Sven Nys. Hij inspireerde mij om een wedstrijdje in de buurt te rijden. Mijn eerste mtb-wedstrijden reed ik niet uit maar het ging elk jaar beter. Vanaf aspirant reed ik alle wedstrijden mee in Vlaanderen maar dat was puur voor de fun.

2.  Vorig jaar in februari als laatstejaars nieuweling wilde je de sport professioneler aanpakken.  Wat heb je veranderd? Waarom deze keuze?
In het begin van vorig jaar sloot ik mij aan bij YCT Demer&Dijle en ging ik opzoek naar een trainer. Die trainer vond ik bij Powerzone in Rotselaar. Jasper Vaeck ging mij begeleiden. Ik koos voor YCT Demer&Dijle omdat het een ploeg was waar enkele vrienden van mij reden. Bij het eerste gesprek werd ik heel vriendelijk ontvangen. Het werd onmiddellijk duidelijk dat ik binnen de ploeg mijn eigen ding ging mogen doen. Dat was ook het gene waar ik naar opzoek was. Met Jasper heb ik een heel goede trainer gevonden. Hij zorgde er onmiddellijk voor mijn allereerste podium op de eerste mtb-wedstrijd van het seizoen. De rest van dat eerste seizoen in het truitje van Demer&Dijle liep een beetje stroef. Doordat ik pas in februari naar powerzone stapte had ik in de winter geen conditie opgebouwd. Mede met heel veel pech in het seizoen bleven de super resultaten wat uit.

3.  Dit seizoen als eerstejaars junior kon je al mooie resultaten neerzetten.  Welke zo?
Bij het maken van de doelstellingenlijst hebben we vooral het klassement van de Flanderscup en het klassement van de Walloniacup aangestipt. Ook op het Belgisch kampioenschap en het provinciaal kampioenschap wilde ik presteren. Daarnaast was het plan ook op enkele UCI wedstrijden in België, Nederland en Duitsland mee te rijden om te zien wat ik tegen een iets internationaler deelnemersveld kon. Al enkele van die doelstellingen zijn afgetikt. Zo won ik de Walloniacup twee weken geleden. In dat klassement won ik ook een wedstrijd. Ook op het Belgisch kampioenschap behaalde ik een mooie derde plaats. In het klassement van de Flanderscup sta ik momenteel aan de leiding en won ik al twee wedstrijden van de drie. In de andere wedstrijd eindigde ik tweede achter Ryan Cortjens die duidelijk sneller was op een heel vlak parcours. De internationale wedstrijden verliepen tot nu toe ook heel goed. Met twee vierde plaatsen, een achtste plaats en twee tiende plaatsen behaalde ik al heel wat UCI-punten.

4.  Afgelopen zondag op het BK werd je derde en was je één van de verrassingen. Was je zelf verrast? Met welk doel was je gestart? Hoe verliep de wedstrijd voor je? Zat er meer in?
Zelf was ik niet echt verrast. Ik wist dat ik instaat was om een degelijke wedstrijd te rijden maar ik kan wel begrijpen dat ik voor vele een verrassing ben aangezien dit mijn eerste seizoen is waar ik constant en steeds binnen de top tien kan presteren. Mijn doel was om met een plek op het podium te gaan lopen. Stiekem hoopte ik wel om een tijdje van voor mee te kunnen rijden. Al vanaf de eerste ronde lag het tempo heel hoog. Na een ronde reden we met vier op kop. Geen ideale situatie want er zijn maar drie plaatsen op het podium. Halfweg de tweede ronde werd het tempo nog wat opgedreven en viel heel de groep uit elkaar. Lukas Malezsewski trok naar de kop en werd met voorsprong Belgisch kampioen. Ik reed heel de wedstrijd als derde met een kleine achterstand op Jarne Vandersteen. De achterstand bleef heel de wedstrijd redelijk constant. Ik finishte op twintig seconden van Jarne. De voorsprong op de vierde schommelde heel de wedstrijd tussen de minuut en de tien seconden. Ik was dus nooit zeker van die derde plaats. Uiteindelijk had ik twintig seconden voor op de Ryan Cortjens die vierde eindigde. Ik denk niet dat er veel meer inzat. Een mountainbikewedstrijd is bijna altijd eerlijk omdat de hellingen zo zwaar zijn. Je kan ook niet echt een tactisch spelletje spelen dus beland iedereen wel op zijn juiste plaats. Dat was ook zondag het geval. Ik ben in ieder geval heel blij met mijn derde plaats.

5. Je hebt nu de smaak volledig te pakken. Wat zijn je doelen voor dit seizoen nog?
Ik hoop dit seizoen vooral mijn leidersplaats in het klassement van de Flanderscup te verdedigen. Ik ga ook nog enkele UCI-wedstrijden meepikken en hoop daar nog goed te presteren. De tweede piek van dit seizoen zal liggen op het provinciaal kampioenschap. Aangezien het een volledig Vlaams-Brabants podium was op het BK wordt het moeilijk om de titel te pakken maar ik zal in ieder geval heel hard mijn best doen.

6.  Droom je volgend seizoen van meer EK, WK selectie?
Natuurlijk droom ik ervan om een EK of WK mee te rijden maar we zullen een beetje moeten afwachten of ik ook volgend seizoen goed zal presteren en of ik nog een stap vooruit zal hebben gezet. Als alles goed loopt hoop ik eerst enkele buitenlandse wedstrijden te rijden en dan zien we wel verder. Eerst het huidige seizoen goed afwe

Gerelateerde artikels

Tweedejaars junior Sander Hubrechts is één van de betere Belgische mountainbikers van ons land momenteel. Vorig seizoen eindigde hij nog derde op het BK. Cyclingsite.be zal hem door het seizoen wat meer volgen op weg hopelijk naar een selectie voor de Belgische ploeg. Afgelopen weekend startte...
In onderstaande video zie je Sander Hubrechts enkele stunts uitvoeren op zijn mountainbike. Een ideaal tijdverdrijf in deze tijden. Wil jij zelf ook je stunts tonen? Bezorg ons een video. Wat doe je als er totaal geen wielerwedstrijden zijn en je verveelt jouw? Dan neem je toch een leuke video...
In onderstaande video zie je Sander Hubrechts samen met zijn zus op training. Op deze manier willen de 2 hun ploeg 123MTB in de spotlights zetten nu er geen competitie is. Wat doe je als er totaal geen wielerwedstrijden zijn en je verveelt jouw? Dan neem je toch een leuke video op. Wil jij net...