Rune Herregodts: "Wat ik dit jaar echt graag zou binnenhalen is een topsportstatuut"

Door Kurt Vermeerbergen op 7 Mar 2016 - 10:33
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Rune Herregodts kende een droomstart van een seizoen. Tijdens het openingsweekend won Rune de wedstrijd in Rijkevorsel. Gisteren bewees Rune in Knesselare dat het geen toevalstreffer was en ging opnieuw met de hoogste podiumplaats lopen.

1. Hoe ben je 3 jaar geleden bij het wielrennen terecht gekomen? Ik volgde de koers al vanaf mijn 8 jaar en toen hoopte ik al om zelf ooit te koersen. Ook gingen we elk jaar op fietsvakantie met de trekkingsfiets, dat was leuk maar het was niet hetzelfde als echt koersen. Mijn ouders waren aanvankelijk niet voor het koersen te vinden omdat zij geen enkele band hebben met het koersmilieu. Later kreeg ik van een buurman een 2dehands koersfiets en daar reed ik dan wat mee maar ik miste de competitie. Ik vond er niet veel aan om te trainen zonder een echt doel waar ik me kon bewijzen. Uiteindelijk zijn ze dan toch gezwicht nadat ik op een plaatselijke 24-uren wedstrijd 550 km heb gefietst, dit was voor hen het signaal dat ik er echt wel voor wou gaan. Het seizoen erop mocht ik beginnen koersen. Ik heb me dan op aanraden van een vriend aangesloten bij het toenmalige Wielerteam Waasland.

2. Hoe kijk je terug op seizoen 2015? Tevreden of zat er meer in? Vooraf had ik nooit verwacht dat ik koersen zou kunnen winnen in mijn eerste jaar bij de junioren. Dus op dat vlak ben ik echt wel tevreden. Anderzijds vind ik het spijtig dat ik die lijn niet volledig heb kunnen doortrekken in de interclubs, soms had ik wat pech maar meestal had ik gewoon niet de benen om een hoofdrol te kunnen spelen. Wel was ik tevreden met het feit dat ik veel ploegentijdritten heb kunnen meerijden en mij daar nuttig heb kunnen maken.   

3. Op welke punten wilde je uzelf zeker nog verbeteren naar seizoen 2016 toe? Ik zou me willen verbeteren in het grote werk. Vorig jaar kon ik wel wat interclubs meerijden maar dit jaar wil ik echt kunnen meedoen voor de winst. Ik heb deze winter ook wat op een andere manier getraind dus ik heb er vertrouwen in dat dat goed komt. 

4. Inmiddels heb je u eerste wedstrijd gereden in Rijkevorsel en gewonnen. Hoe kijk je terug op deze wedstrijd? Heel positief natuurlijk, het is altijd leuk om zo aan het seizoen te beginnen. Eerst vond ik het wat spijtig dat ik niet in Kuurne kon starten maar achteraf gezien is het niet slecht geweest om met een kermiskoers te beginnen en zo onmiddellijk met een goed gevoel aan het seizoen te beginnen. (Het interview vond plaats voor afgelopen weekend red.)

5. Wat is je sterkte als renner? Mijn grootste sterkte is hard rijden op het vlakke, ook alleen rijden vind ik geen probleem. Ik kan sprinten in een klein groepje maar een massasprint zal ik nooit winnen, daarvoor kan ik niet goed genoeg wringen en positie kiezen.   

6. Zijn je tijdrit capaciteiten verbeterd ten opzichte van vorig jaar ? Er zijn nog geen tijdritten geweest maar ik denk van wel. Ik koers nog niet lang dus normaal zou ik elke winter wel redelijk wat progressie maken. Op het PK zal ik onmiddellijk kunnen zien of die tijdritcapaciteiten daadwerkelijk verbeterd zijn.

7. Wat zijn de doelen voor 2016? Ik heb niet echt specifieke wedstrijden waar ik naar toe werk. Ik probeer elke week het beste van mezelf te geven en een constant seizoen te rijden. Als ik dan toch moet kiezen dan zou ik graag goed presteren op het PK tijdrijden, als je daar goed eindigt heb je veel kans om te starten in de testtijdritten en op het BK. Ook het allereerste BK ploegentijdrijden staat met stip aangeduid. Wat ik dit jaar echt graag zou binnenhalen is een topsportstatuut, zo kan ik volgend jaar het koersen beter met mijn studies combineren.  

8. Wanneer ga je tevreden u seizoen afsluiten ? Ik ga tevreden zijn als ik er alles heb kunnen uithalen en zonder veel problemen op volle sterkte heb kunnen koersen. Het is moeilijk om daar nu al een concrete plaats of klassering op te plakken.

9. Is het combineren wielrennen /school gemakkelijk? De vorige 2 jaar was dat niet gemakkelijk. Dit jaar doe ik vrijwillig mijn 6e jaar nog eens opnieuw op de wielerschool en dan is het uiteraard veel beter te combineren.

10. Is er de zin en intentie om door te gaan als belofte met de sport of gaan de studies primeren dan? Ik heb zeker zin om door te gaan als belofte maar de studies gaan wel voor. Ik weet dat het heel moeilijk zal zijn om te combineren maar ik hoop dit met een eventueel topsportstatuut te vergemakkelijken.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Groen
Favoriete muziek : Van alles maar als ik aan het trainen ben mag het wel wat opzwepend zijn.
Andere hobby's: Wielrennen volgen, goochelen en soms eens gaan badmintonnen
Favoriete film : Vantage Point
Lievelingseten : Chocolade ijs
Ochtend- of avondmens : Avondmens
Film of boek : Boek
Brunette of blondine : De haarkleur maakt mij niet zo veel uit maar als ik toch moet kiezen ga ik voor bruin.
Pizza of frieten : Pizza
Citytrip of relaxvakantie : Citytrip
Bergop of bergaf : In de koers bergaf, op training bergop
Koud of warm : Warm
Tijdrit of een lange rit : Tijdrit
Mooiste overwinning ooit: Waasmunster in 2015
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingstocht willen maken: Geraint Thomas
Stel, je hebt één wens voor komend seizoen; wat wens je? Een seizoen waarin ik niet door pech wordt afgeremd.
 

Gerelateerde artikels

"We stonden met 58 juniors aan de start in Munte. Het was een mooie omloop die in de laatste km nog opliep. De eerste 30 km waren er niet echt renners die heel ver weg reden. Pas iets voor half koers sprong er een groep van 8 man weg. Ik reed er met nog 5 anderen een paar ronden later naartoe...
Onze Noorderburen hebben vandaag kunnen kennis maken met een sterke Rune Herregodts in de Dorpenomloop te Rupchen. Rune moest in een spannende finale enkel de duimen leggen voor de  wereldkampioen tijdrijden Mikkel Bjerg. "Ondanks de weinige wind was het het eerste uur zeer nerveus...
Rune Herregodts zal volgend jaar als belofte in de kleuren te zien zijn van het  ILLI-Bikes Cycling Team. "Ik heb hiervoor gekozen om rustig zonder druk te kunnen groeien. Ik had topcompetitie kunnen rijden maar ik denk niet dat ik daar als 1ste jaars iets kan gaan doen. Ook de...
Rune Herregodts zal volgend jaar de overstap maken naar het Hubo - Titan cargo CT. "Ik heb gekozen voor een ploeg die me zowel als pistier als wegrenner de nodige ondersteuning kan bieden. De U23 roadseries en topcompetitie vormen de basis van een mooi wegprogramma. Hiernaast zal ik me...
Na zijn val in Kontich reed Rune Herregodts vandaag in  Bazel-Kruibeke zijn eerste wedstrijd en met succes. Voor de 6e keer dit seizoen mocht hij het zegegebaar maken. "Ik was heel blij dat ik vandaag al aan de start van een koers kon staan (3 weken geleden heb ik immers mijn...
Gisteren werd het eerste deel van het provinciaal kampioenschap tijdrijden georganiseerd in Oost-Vlaanderen. Rune Herregodts, Luna Renders, Benjamin Verraes, Febe Schokkaert, Branko Huys, Siebe Deweirdt en Femke Verstichelen veroverden de provinciale trui. Foto's: https://www.flickr.com/photos...