Renzo Raes: "Ik zou graag progressie maken over de ganse lijn"

Door Kurt Vermeerbergen op 1 Dec 2017 - 19:56
Printvriendelijke versie

Renzo Raes maakt de overstap naar de nieuwelingen in het nieuwe seizoen. Renzo is zowel actief op de weg als op de piste en met succes.

1.  Hoe blik je terug op je seizoen 2017 in het algemeen als laatstejaars aspirant op de weg?
2017 was voor mij een geweldig jaar. Ik kon vanaf de eerste tot de laatste koersdag mee de wedstrijden kleuren en behaalde zo vier zeges en tal van ereplaatsen. Het open piste seizoen kon ik helemaal naar mijn hand zetten met eerst de provinciale titel en later behaalde ik zeven overwinningen op zeven wedstrijden. Zo haalde ik het eindklassement binnen in de trofee Rik Van Linden.

2. Je rijdt zowel op de weg als op de piste binnen en buiten. Vanwaar de liefde voor de pist? Welk onderdeel is je favoriet?
Ik ben steeds meer van de piste gaan houden, waarom is een moeilijke vraag maar de sfeer die er heerst op de piste is fantastisch. Anderzijds met een fiets rijden zonder versnellingen of remmen maakt het moeilijker en spannend. Ik moet op tactiek nog heel veel bijleren en daar draagt de piste zeker in bij omdat ieder foutje afgestraft word.

3. Je rijdt momenteel de AVS Cup in Gent. Hoe verloopt het als eerstejaars nieuweling?
Ik stapte met een bang hart over naar de nieuwelingen reeks. Na twee manches in de AVS cup voel ik dat de betere 2de jaars nieuwelingen nog sterker zijn in explosiviteit  maar de snelheid kan ik wel aan. We proberen ons mannetje te staan. We doen ons best en gaan zeker de aanval niet schuwen omdat we eerstejaars zijn, van proberen kan je leren.

4. Op het PK tijdrijden werd je knap 2e.  Ligt deze discipline van het wielrennen u? Wil je hierin u verder ontwikkelen?
Het tijdrijden ligt me wel. Na mijn tweede plaats op het provinciaal kampioenschap en mijn negende plaats op het Belgisch kampioenschap ben ik nog meer van deze discipline gaan houden. Het is een moeilijke maar prachtige tak van de wielersport. Een constant gevecht met jezelf leveren, proberen door de pijngrens te bijten om een topprestatie neer te zetten. Het hardrijden ligt me wel!

5. Hoe zien de voorbereidingen er verder uit naar seizoen 2018 toe?
De voorbereidingen voor 2018 zijn reeds begonnen, je wint namelijk de koers in de winter zeggen ze vaak. We zijn volop in actie op de piste. Voor de rest blijft de winter ingevuld als altijd, namelijk kilometers draaien op de souplesse en verder werken aan de houding op de fiets.

6. Op welke punten wil je volgend jaar progressie boeken?
Ik zou graag progressie maken over de ganse lijn, tactisch maar ook in kracht zal ik veel moeten bij winnen om de finale te kunnen rijden als nieuweling.

7. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Hoe ik mezelf zou omschrijven als renner is een moeilijke vraag. Ik houd van vele verschillende omlopen en ben aanvallend ingesteld. Als ik een type renner naar voren mag schuiven wiens koersgedrag me het meest intrigeert is het Van Avermaet of Gilbert, renners die op het vlakke maar ook tot in het midden gebergte hun mannetje kunnen staan dat zint me wel, als ze met een beperkte groep naar de meet gaan zijn ze nog heel snel ook. Ik hoop wel dat ik nog een lange tijd van alle terreinen mag proeven en niet te snel een keuze moet maken naar een bepaalde discipline of parcours.

8. Heb je al bepaalde doelen voorop gesteld voor seizoen 2018?
Mijn eerste doel voor 2018 ligt op de piste, een top 10 plaats behalen in de eindstand van de AVS cup. Anderzijds een top vijf in het Vlaams kampioenschap of in één van de kampioenschappen om de Belgische titel. Volgende doelen zullen verspreid liggen over het seizoen. Het provinciaal kampioenschap tijdrijden staat alvast in het rood op de kalender voor de rest is hopen op een top tien plaats in een grote koers zoals Beker Van België of topcompetitie en misschien het geluk hebben om een koers te kunnen winnen op iets lager niveau maar het meest van al hoop ik op een gezond 2018. 

Tags: 

Gerelateerde artikels

Renzo Raes was vandaag in Essen onze beste Belg bij de nieuwelingen. Hij kon nog een derde plaats in de wacht slepen in de sprint. "Na een minuut stilte ter ere van Stef werd de wedstrijd op gang geschoten. Al vanaf ronde één barst de strijd al los en breekt het vijftig koppig peloton in...
Negen ronden van bijna 9 km moesten de tweedejaars junioren afleggen in Nokere om te bepalen wie de uiteindelijk winnaar zou worden. Het werd een spannende eindstrijd waar Nokere berg een beslissende factor in speelde. Uiteindelijk was de zege voor Renzo Raes. Op het podium kreeg hij het gezelschap...
Zaterdag was er in Zonderschot (Heist op den berg) een wedstrijd voor aspiranten. Bij de aspiranten 12 jaar was de zege voor Gilles Dockx, Noel Rokven won bij de 13-jarige en bij de laatste jaars aspiranten was de zege voor Renzo Raes. 12 jaar   13 jaar 14 jaar
Gisteren beleefde Renzo Raes een hoogdag op de piste te Gent. Op het Belgisch kampioenschap 500 meter behaalde hij zijn eerste Belgische driekleur sinds hij startte met het wielrennen. De zilveren plak was voor Lars De Beul. Noah Detalle behaalde brons. "De tweede dag van de...
Zondag mocht Renzo Raes (Davo Cycling Team)  deelnemen aan de Internationale Belgium Track meeting te Gent. De junioren reden er de scratch en de puntenkoers. "Het was een enorme eer en ervaring om daar te mogen rijden, niet enkel de internationale tegenstand bij de junioren maar ook...
Gisteren te Lummen, 51 nieuwelingen aan de start voor achttien ronden van drie en een halve kilometer. De wedstrijd eindigde in een sprint tussen de 2 ploeggenoten Renzo Raes en Bob Poelmans in het voordeel van Renzo. "We rijden een snelle koers maar vooral de stevige wind en een paar pittige...