Renzo Raes: "Ik zou graag progressie maken over de ganse lijn"

Door Kurt Vermeerbergen op 1 Dec 2017 - 19:56
Printvriendelijke versie

Renzo Raes maakt de overstap naar de nieuwelingen in het nieuwe seizoen. Renzo is zowel actief op de weg als op de piste en met succes.

1.  Hoe blik je terug op je seizoen 2017 in het algemeen als laatstejaars aspirant op de weg?
2017 was voor mij een geweldig jaar. Ik kon vanaf de eerste tot de laatste koersdag mee de wedstrijden kleuren en behaalde zo vier zeges en tal van ereplaatsen. Het open piste seizoen kon ik helemaal naar mijn hand zetten met eerst de provinciale titel en later behaalde ik zeven overwinningen op zeven wedstrijden. Zo haalde ik het eindklassement binnen in de trofee Rik Van Linden.

2. Je rijdt zowel op de weg als op de piste binnen en buiten. Vanwaar de liefde voor de pist? Welk onderdeel is je favoriet?
Ik ben steeds meer van de piste gaan houden, waarom is een moeilijke vraag maar de sfeer die er heerst op de piste is fantastisch. Anderzijds met een fiets rijden zonder versnellingen of remmen maakt het moeilijker en spannend. Ik moet op tactiek nog heel veel bijleren en daar draagt de piste zeker in bij omdat ieder foutje afgestraft word.

3. Je rijdt momenteel de AVS Cup in Gent. Hoe verloopt het als eerstejaars nieuweling?
Ik stapte met een bang hart over naar de nieuwelingen reeks. Na twee manches in de AVS cup voel ik dat de betere 2de jaars nieuwelingen nog sterker zijn in explosiviteit  maar de snelheid kan ik wel aan. We proberen ons mannetje te staan. We doen ons best en gaan zeker de aanval niet schuwen omdat we eerstejaars zijn, van proberen kan je leren.

4. Op het PK tijdrijden werd je knap 2e.  Ligt deze discipline van het wielrennen u? Wil je hierin u verder ontwikkelen?
Het tijdrijden ligt me wel. Na mijn tweede plaats op het provinciaal kampioenschap en mijn negende plaats op het Belgisch kampioenschap ben ik nog meer van deze discipline gaan houden. Het is een moeilijke maar prachtige tak van de wielersport. Een constant gevecht met jezelf leveren, proberen door de pijngrens te bijten om een topprestatie neer te zetten. Het hardrijden ligt me wel!

5. Hoe zien de voorbereidingen er verder uit naar seizoen 2018 toe?
De voorbereidingen voor 2018 zijn reeds begonnen, je wint namelijk de koers in de winter zeggen ze vaak. We zijn volop in actie op de piste. Voor de rest blijft de winter ingevuld als altijd, namelijk kilometers draaien op de souplesse en verder werken aan de houding op de fiets.

6. Op welke punten wil je volgend jaar progressie boeken?
Ik zou graag progressie maken over de ganse lijn, tactisch maar ook in kracht zal ik veel moeten bij winnen om de finale te kunnen rijden als nieuweling.

7. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Hoe ik mezelf zou omschrijven als renner is een moeilijke vraag. Ik houd van vele verschillende omlopen en ben aanvallend ingesteld. Als ik een type renner naar voren mag schuiven wiens koersgedrag me het meest intrigeert is het Van Avermaet of Gilbert, renners die op het vlakke maar ook tot in het midden gebergte hun mannetje kunnen staan dat zint me wel, als ze met een beperkte groep naar de meet gaan zijn ze nog heel snel ook. Ik hoop wel dat ik nog een lange tijd van alle terreinen mag proeven en niet te snel een keuze moet maken naar een bepaalde discipline of parcours.

8. Heb je al bepaalde doelen voorop gesteld voor seizoen 2018?
Mijn eerste doel voor 2018 ligt op de piste, een top 10 plaats behalen in de eindstand van de AVS cup. Anderzijds een top vijf in het Vlaams kampioenschap of in één van de kampioenschappen om de Belgische titel. Volgende doelen zullen verspreid liggen over het seizoen. Het provinciaal kampioenschap tijdrijden staat alvast in het rood op de kalender voor de rest is hopen op een top tien plaats in een grote koers zoals Beker Van België of topcompetitie en misschien het geluk hebben om een koers te kunnen winnen op iets lager niveau maar het meest van al hoop ik op een gezond 2018. 

Tags: 

Gerelateerde artikels

Renzo Raes won gisteren op de piste in Gent de puntenkoers bij de junioren. Het is voor de eerstejaars zijn eerste zege bij zijn nieuwe ploeg. "Gisteren stond een scratch en puntenkoers op het programma, niets speciaal maar omdat we met te weinig junioren zijn mogen we samen rijden met de U23...
Bij de nieuwelingen in Veldegem verschijnen 60 renners aan de start voor 16 ronden van 4,4km. Na een spannende millimeterspurt wint de Brit Aidan Lawrence de wedstrijd. Renzo Raes is 2e na het bekijken van de beelden van de fotofinish. "Het is een snelle koers waar al vlug renners de rol...
Gisteren werden ook enkele demowedstrijden gereden van het Madison. De nieuwelingen Renzo Raes en Xander Hubo waren de sterkste in hun reeks. "De Madison was eigenlijk een demo wedstrijd maar al snel werd er toch gekoerst voor de punten. Vanaf de tweede sprint deden we mee voor de punten en...
Renzo Raes kan je volgend seizoen spotten in de de kleuren van Davo CT als eerstejaars junior. "De keuze voor naar het DAVO CT te gaan is omdat Nico Neyens terugkeert naar de ploeg als junioren begeleider. Ik heb met hem al drie jaar een hele goeie band. Nico begeleidt me ook al enkele jaren...
Renzo Raes was gisteren de snelste op de nieuwelingenwedstrijd te Grimbergen-Beigem. Hij behaalde er zijn 4e zege van het seizoen. Theo Lowie en Mustafa Ayyorkun flankeerde hem op het podium op de nummers 2 en 3. "Gisteren koers in Grimbergen-Beigem, 64 renners aan de start voor 12 ronden...
Afgelopen zondag behaalde Renzo Raes zijn allereerste Belgische trui sinds hij met wielrennen is gestart. Gisteren op de piste veroverde hij zijn tweede trui in de sprint. "Op dag drie van de Belgische baankampioenschappen stond voor ons nieuwelingen de scratch en sprint op het agenda. Als...