Renzo Raes: "Ik zou graag progressie maken over de ganse lijn"

Door Kurt Vermeerbergen op 1 Dec 2017 - 19:56
Printvriendelijke versie

Renzo Raes maakt de overstap naar de nieuwelingen in het nieuwe seizoen. Renzo is zowel actief op de weg als op de piste en met succes.

1.  Hoe blik je terug op je seizoen 2017 in het algemeen als laatstejaars aspirant op de weg?
2017 was voor mij een geweldig jaar. Ik kon vanaf de eerste tot de laatste koersdag mee de wedstrijden kleuren en behaalde zo vier zeges en tal van ereplaatsen. Het open piste seizoen kon ik helemaal naar mijn hand zetten met eerst de provinciale titel en later behaalde ik zeven overwinningen op zeven wedstrijden. Zo haalde ik het eindklassement binnen in de trofee Rik Van Linden.

2. Je rijdt zowel op de weg als op de piste binnen en buiten. Vanwaar de liefde voor de pist? Welk onderdeel is je favoriet?
Ik ben steeds meer van de piste gaan houden, waarom is een moeilijke vraag maar de sfeer die er heerst op de piste is fantastisch. Anderzijds met een fiets rijden zonder versnellingen of remmen maakt het moeilijker en spannend. Ik moet op tactiek nog heel veel bijleren en daar draagt de piste zeker in bij omdat ieder foutje afgestraft word.

3. Je rijdt momenteel de AVS Cup in Gent. Hoe verloopt het als eerstejaars nieuweling?
Ik stapte met een bang hart over naar de nieuwelingen reeks. Na twee manches in de AVS cup voel ik dat de betere 2de jaars nieuwelingen nog sterker zijn in explosiviteit  maar de snelheid kan ik wel aan. We proberen ons mannetje te staan. We doen ons best en gaan zeker de aanval niet schuwen omdat we eerstejaars zijn, van proberen kan je leren.

4. Op het PK tijdrijden werd je knap 2e.  Ligt deze discipline van het wielrennen u? Wil je hierin u verder ontwikkelen?
Het tijdrijden ligt me wel. Na mijn tweede plaats op het provinciaal kampioenschap en mijn negende plaats op het Belgisch kampioenschap ben ik nog meer van deze discipline gaan houden. Het is een moeilijke maar prachtige tak van de wielersport. Een constant gevecht met jezelf leveren, proberen door de pijngrens te bijten om een topprestatie neer te zetten. Het hardrijden ligt me wel!

5. Hoe zien de voorbereidingen er verder uit naar seizoen 2018 toe?
De voorbereidingen voor 2018 zijn reeds begonnen, je wint namelijk de koers in de winter zeggen ze vaak. We zijn volop in actie op de piste. Voor de rest blijft de winter ingevuld als altijd, namelijk kilometers draaien op de souplesse en verder werken aan de houding op de fiets.

6. Op welke punten wil je volgend jaar progressie boeken?
Ik zou graag progressie maken over de ganse lijn, tactisch maar ook in kracht zal ik veel moeten bij winnen om de finale te kunnen rijden als nieuweling.

7. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Hoe ik mezelf zou omschrijven als renner is een moeilijke vraag. Ik houd van vele verschillende omlopen en ben aanvallend ingesteld. Als ik een type renner naar voren mag schuiven wiens koersgedrag me het meest intrigeert is het Van Avermaet of Gilbert, renners die op het vlakke maar ook tot in het midden gebergte hun mannetje kunnen staan dat zint me wel, als ze met een beperkte groep naar de meet gaan zijn ze nog heel snel ook. Ik hoop wel dat ik nog een lange tijd van alle terreinen mag proeven en niet te snel een keuze moet maken naar een bepaalde discipline of parcours.

8. Heb je al bepaalde doelen voorop gesteld voor seizoen 2018?
Mijn eerste doel voor 2018 ligt op de piste, een top 10 plaats behalen in de eindstand van de AVS cup. Anderzijds een top vijf in het Vlaams kampioenschap of in één van de kampioenschappen om de Belgische titel. Volgende doelen zullen verspreid liggen over het seizoen. Het provinciaal kampioenschap tijdrijden staat alvast in het rood op de kalender voor de rest is hopen op een top tien plaats in een grote koers zoals Beker Van België of topcompetitie en misschien het geluk hebben om een koers te kunnen winnen op iets lager niveau maar het meest van al hoop ik op een gezond 2018. 

Tags: 

Gerelateerde artikels

Gisteren was er het provinciaal kampioenschap van Antwerpen op de piste te Wilrijk. Bij de tweedejaars nieuwelingen ging de trui naar Renzo Raes, die ook al Vlaams kampioen omnium is. "Gisteren het Provinciaal kampioenschap gereden op de piste. Het eerste dat opviel was de magere opkomst en...
Gisteren werd het pisteseizoen afgesloten voor de nieuwelingen met het BK ploegkoers. Renzo Raes en Xander Hubo kronen zich tot Belgisch kampioen in deze discipline. "Gisteren stond de laatste wedstrijd op de piste op het programma, het BK ploegkoers. We stonden met tien ploegen aan de start...
Renzo Raes was vandaag in Essen onze beste Belg bij de nieuwelingen. Hij kon nog een derde plaats in de wacht slepen in de sprint. "Na een minuut stilte ter ere van Stef werd de wedstrijd op gang geschoten. Al vanaf ronde één barst de strijd al los en breekt het vijftig koppig peloton in...
Gisteren beleefde Renzo Raes een hoogdag op de piste te Gent. Op het Belgisch kampioenschap 500 meter behaalde hij zijn eerste Belgische driekleur sinds hij startte met het wielrennen. De zilveren plak was voor Lars De Beul. Noah Detalle behaalde brons. "De tweede dag van de...
Na zijn zege vorige week op de piste in Nederland zocht Renzo Raes het vandaag dichter bij huis. Renzo won in Gent de derde AVS Cup bij de nieuwelingen. Volgende week is er de strijd voor de Vlaamse trui in Gent. "We staan met 36 renners aan de start voor de derde manche in de AVS cup. We...
Nieuweling Renzo Raes heeft gisteren in het Nederlandse Apeldoorn de omnium op de piste gewonnen. Hij kon in de beslissende Keirin de sterke Nederlander Thomas Lakeman achter zich houden. "We beginnen met een teamsprint. Ik start samen met Jarne Jonckheere, hij neemt de eerste 250m voor zijn...