Pieter-Jan Vliegen: "Mijn seizoen is eigenlijk al geslaagd"

Door Kurt Vermeerbergen op 25 Dec 2017 - 19:39
Printvriendelijke versie

Morgen is er de wereldbekerwedstrijd in Heusden-Zolder. Pieter-Jan Vliegen rijdt er een thuiswedstrijd als eerstejaars belofte.

1. Hoe kijk je voorlopig terug op je eerste jaar als belofte? Tevreden?
Heel tevreden! In het begin van het seizoen had ik nooit gedacht dat ik zo een mooie uitslagen kon rijden. Het doel was om een constant seizoen te rijden en dat is ook zeker gelukt tot nu toe.

2. Je hebt gekozen om zowel te starten in A-crossen als B-crossen. Hoe maak je voor jezelf de selectie?
Ik kies zelf crossen uit die ik leuk vind en dan maak ik samen met mijn ouders en trainer een selectie van de wedstrijden die ik ga rijden.

3. Je hebt een mooie plaats in de DVV competitie. Verwacht?
Als eerstejaars belofte had ik dit nooit verwacht. Ik hoop mijn top 10 nog te kunnen verdedigen ondanks dat ik de Scheldecross in Antwerpen heb gemist. 

4. Je zit nu voor de derdemaal in de selectie van de Belgische ploeg. Was dit een doel?
In het begin reed ik gewoon met de gedachten om een constant seizoen te rijden. Na mijn eerste A-cross reed ik ineens een super uitslag en ik kon de lijn ook doortrekken. Na de eerste selectie zijn de volgende toch wel een doel geworden om mee te mogen in de b-selectie. Zeker de aankomende in Heusden-Zolder, dit is een thuiscross voor mij!

5. Na welke crossen kijk je nog uit? Waarom?
Ik kijk heel hard uit naar Heusden- Zolder, Baal en het BK in Koksijde. Dit zijn parcours die mij wel liggen en waar ik me echt op amuseer.

6. Wat verwacht je van het BK ? Krijg je een parcours dat u maat?
Ik hoop op een top 15, zou mooi zijn als eerstejaars beloften. Gezien mijn resultaten denk ik wel dat ik daar een doel van mag maken. Het parcours ligt me ook wel, ik kan mijn mannetje wel staan in het zand.

7. Wanneer is je seizoen eind februari geslaagd?
Mijn seizoen is eigenlijk al geslaagd. Ik hoop nu deze lijn nog te kunnen doortrekken en dan focussen op het volgend seizoen.

8. Hoe kies je wanneer je springt over de balken?
Als ik ze in de verkenning  van het parcours kan dan spring ik ze ook tijdens de wedstrijd. Echter als ik teveel risico moet beginnen nemen stap ik ook al eens af.

9. Als wat voor type crosser zou je uzelf omschrijven?
Iedereen beschrijft mij als een zeer technische crosser. Zelf vind ik dat ik nog teveel foutjes maak. Doordat ik zeer licht ben liggen crossen met wat hoogteverschil me heel goed. In de modder mis ik nog veel kracht en dat is een werkpunt. Ik zou mezelf dus beschrijven als een klimmer.
 

Gerelateerde artikels

Pieter-Jan Vliegen domineerde zo goed als de hele wedstrijd gisteren in Bonheiden. Toch werd hem op het einde nog het vuur aan de schenen gelegd door Andreas Goeman. "Door een mindere start rond de 5e plaats weg. Eerste ronden kunnen opschuiven waardoor ik de 2e ronde op kop kon beginnen en...
Slechts 12 junioren aan de start in Sint-Lambrechts-Herk. Vooraan heersten er een tweestrijd tussen Pieter-Jan Vliegen en Glenn Eestermans. Uiteindelijk kon Pieter-Jan in de laatste ronde afscheid nemen van Glenn en solo naar de zege rijden. Eestermans werd uiteindelijk 2e. Sander Lemmens werd...
Pieter-Jan Vliegen zal vanaf 1 september deel uitmaken van het Kalas Cycling Team 99. Pieter-Jan werd onlangs nog  3e op het Benelux kampioenschap te Houffalize. "Vanaf september maak ik de transfer naar Kalas Cycling Team 99 om me meer te kunnen focussen op het veldrijden. Tevens...
In het Brabantse Geetbets ging de zege naar Pieter-Jan Vliegen.Hij kwam er solo over de finish met een voorsprong van bijna 10 seconden op de nummer 2 Sven Noels. Teamgenoot van Pieter-Jan, Timo Kielich werd derde. Pieter-Jan is dus duidelijk klaar voor het crossseizoen dat binnen een klein maandje...
Met 20 junioren werd er zaterdag gestart in Bonheiden. Pieter-Jan Vliegen behaalde zijn eerste seizoenszege met een voorsprong van 20 seconden op de nummer 2 Len Dejonghe. Julian Siemons vervolledigde het podium. Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157672655353491...