Opnieuw kasseien in Gent-Staden met de Steenstraat

Door Kurt Vermeerbergen op 6 Feb 2019 - 12:16
Printvriendelijke versie

Op zondag 3 maart 2019 opent Gent-Staden opnieuw, samen met enkele andere wedstrijden (Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne en Brussel-Opwijk), het nieuwe wielerseizoen op de Belgische weg. De wedstrijd wordt voor de 71ste keer georganiseerd en groeide doorheen de jaren uit tot een klassieker in wielermiddens. Als opwarmer voor de wielerklassieker op zondag, wordt op zaterdag 2 maart tevens een wedstrijd georganiseerd voor nieuwelingen en voor juniores.

1.  71 jaar Gent-Staden: een rijke wielergeschiedenis
In 2019 wordt de 71ste editie van de wielerwedstrijd Gent-Staden georganiseerd. We kunnen terugblikken op een rijk wielerverleden (zie www.gentstaden.be bij “historiek”). De eerste editie werd georganiseerd in 1949. Een wedstrijd in lijn van Gent, met als startplaats De Sterre, naar Staden waar nog een aantal plaatselijke rondes dienden afgelegd te worden. De aankomst heeft altijd op de Mispelaareik (Diksmuidestraat) gelegen. Oorspronkelijk aan café De Pompier van medestichter Omer Vandamme, later iets verderop aan café De Pauw. Het oorspronkelijke wedstrijdconcept werd gedurende 65 jaar bewaard. Memorabel is de wedstrijd van 1986 toen hevige sneeuwval de opening van het Belgische wielerseizoen ondersneeuwde en Gent-Staden als enige wedstrijd gereden werd dank zij de inzet van honderden vrijwilligers die met schoppen, borstels en veel strooizout de wegen sneeuwvrij maakten van Gent tot in Staden. Even memorabel was de glansrijke overwinning van Jelle Wallays als eerste Stadense laureaat in 2010 en zijn naam bijschrijf op een erelijst met vele grote namen. Slechts één keer in de geschiedenis van Gent-Staden diende de handdoek in de ring geworpen te worden en de wedstrijd afgelast te worden: in 2013 toen de sneeuw in de vroege morgen van de wedstrijddag de wegen in een sneeuwtapijt omtoverde.

Een sabbatjaar dat de organisatie gebruikte om na te denken over de toekomst van de wedstrijd wat uitmondde in een nieuw organisatieconcept. In 2014 werd de wedstrijd omgevormd en sportief opgetild van een individuele wedstrijd tot een interclub in de Beker van België. Deze wedstrijdformule werd drie jaar aangehouden tot in 2016. In 2017 volgde nog een sportieve upgrading als interclub 1.12.1. en werd Gent, na veel wikken en wegen en met enige spijt in het hart,  als startplaats verlaten. De wedstrijd werd compleet op Stadens grondgebied verreden op een selectief parcours van 19,8 km.

2.  Gent-Staden 2019 opnieuw over de “Steenstraat”
De eerste editie van Gent-Staden op Stadense wegen in 2017 bleek na evaluatie bij de deelnemende ploegen een schot in de roos. Vandaar werd beslist om Gent-Staden 25 februari 2018 opnieuw volgens hetzelfde concept te organiseren. Traditioneel werden ook dit keer de deelnemende ploegen gepolst naar hun bevindingen waaronder ook het parcours. Nadat in 2017 slechts enkele ploegen vroegen naar een grotere omloop als intro voor de finalerondes op een lokaal parcours, klonk deze oproep na de editie van 2018 luider en vooral talrijker.

Omdat we als organisatie niet op de vroegere beslissing wilden terugkomen om een lange aanloop van stad tot stad te organiseren om zowel organisatorische als financiële redenen, dachten we na over een tussen oplossing. En na enig beraad vonden we die met als gevolg een parcours dat opnieuw grensoverschrijdend maar vooral nog selectiever is dan het oude parcours. We knopen tegelijk opnieuw aan met een stuk van het parcours waarop Gent-Staden 68 keer gereden werd. Een stuk dat misschien ook het meest tot de verbeelding sprekend is door opnieuw de Steenstraat op het grondgebied Esen in te lassen. Een ruige kasseistrook die in het verleden dikwijls voor de nodige afscheiding zorgde en in die zin ook menige editie beslissend was om de finale van Gent-Staden in een definitieve plooi te leggen.
De opname van deze lus over Zarren – Esen – Klerken – Houthulst – Langemark/Poelkapelle gekoppeld aan het rijden over een lokale ronde brengt de kilometerteller op ongeveer 31 km. Deze “grote” lus willen we tweemaal in het parcours inlassen. Hierdoor diende het lokale parcours van vorig jaar geminimaliseerd te worden om nog een noemenswaardig aantal plaatselijke rondes te behouden. Daarom werd geopteerd om deze te herleiden van een kleine 22 km per ronde tot een ruime 13 km per lokale ronde op Stadens grondgebied.

Tot slot vonden we het niet wijs om de renners van bij de start over de Steenstraat te sturen maar eerst de “fitheid” er wat uit te fietsen gedurende een aantal lokale rondes. Dit geeft uiteindelijk een parcours waar eerst vier lokale rondes gereden wordt om vervolgens de twee grote rondes aan te vatten en tot slot de finale te betwisten in 3 lokale rondes.

De plaats van inschrijving en alle daaraan verbonden modaliteiten (briefings, tekenen deelnemerslijst,…) wordt het SWOK. Als kleedkamers voor de renners wordt opnieuw de Sporthal De Wankaarde afgehuurd terwijl het ganse wagenpark (organisatie en wielerploegen) op de aanpalende parkings van het SWOK en de sporthal hun plaats kunnen vinden. Van hieruit zal om 13.30 uur ook officieus de start gegeven worden van de 71ste Gent-Staden terwijl dit officieel gebeurt in de Statiestraat met als aankomstplaats aan Café De Pauw in de Diksmuidestraat.

3.  Topploegen aan de start in Gent-Staden
Straks nemen opnieuw 25 ploegen van 7 renners de start. De kandidaturen tot deelname zijn op 31 december afgesloten. Zowat alle Belgische topcompetitieploegen stelden zich kandidaat (nvdr. Dit laatste was één van de redenen om uit de competitie Beker van België te stappen waar de deelname van deze gelimiteerd was en ondertussen zelfs niet meer toegelaten is). Naast Belgische ploegen kunnen ook buitenlandse ploegen aan de start verschijnen. Voor wat betreft dit laatste zal het deelnemersveld van Gent-Staden nog nooit zó internationaal gekleurd hebben. Maar liefst zes buitenlandse teams verschijnen aan de start. Hieronder vier Franse, een Noors en een Deens team.

4.   Opnieuw een wielerdrieluik met aandacht voor de jonge renners
Vorig jaar werd voor het eerst de zaterdag voorafgaand aan Gent-Staden zowel een wedstrijd voor nieuwelingen als een wedstrijd voor juniores georganiseerd. Ondanks het weliswaar droge maar bar koude weer daagden maar liefst 88 nieuwelingen en 67 juniores op aan de startlijn. Een schot in de roos die ons deed besluiten dit te herhalen. Het eerste wielerdrieluik van Gent-Staden was geboren.
Op zaterdag 2 maart wordt om 13.00u de start gegeven voor een wedstrijd voor nieuwelingen. De wedstrijd wordt gereden op een parcours van 8 plaatselijke omlopen van 6,25 km met als start- en aankomstplaats café De Pauw in de Diksmuidestraat te Staden.

Deze wedstrijd wordt gevolgd door een wedstrijd voor juniores om 15.00u op hetzelfde parcours maar dan over 12 plaatselijke omlopen.
De achterliggende drijfveer voor dit wielerdrieluik, als wielerminnende organisatie, is dat er geen toekomst is voor de wielersport zonder wedstrijden voor jongeren.

Deelnemende ploegen
ACROG-PAUWELS SAUZEN-BALEN BC
ALUVANO DEVELOPMENT TEAM
ASFRA RACING TEAM
VC AMATEUR SAINT-QUENTIN
CC DE VILLENEUVE ST GERMAIN SOISSON AISNE c
CIBEL-CEBON
DOVY KEUKENS-FCC
DUNKERQUE LITTORAL CYCLISME - COFIDIS TEAM
EFC-L&R-VULSTEKE
ESEG DOUAI (FRA)
HOME SOLUTION - SOENENS CT
HUBO - TITAN CARGO CT
LOTTO-SOUDAL U23
PRORACE - URBANO CT
SV KONTICH
TARTELETTO-ISOREX
TEAM AURA ENERGI - CK ARHUS (DEN)
TEAM RINGERIKS - KRAFT (NOO)
TOPS ANTIEK - GLASCENTRA HCT
VAN EYCK SPORT
VDM-TRAWOBO CT
VETRAPO CT
WALLONIE-BRUXELLES DEVELOPMENT TEAM
MOLENSPURTERS MEULEBEKE
WT DECOCK-VANEYCK-DEVOS CAPOEN