Oliver Naesen: Veel koersen winnen

Door Kurt Vermeerbergen op 21 Mar 2013 - 20:03
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Oliver Naesen uit Berlare won afgelopen weekend in Zele op een sterke manier de wedstrijd. Oliver steekt zijn ambities niet onder stoelen of banken.1. Hoe blik je terug op vorig seizoen in het algemeen?

Ik blik er heel tevreden op terug. Ik ontdekte mezelf als renner. De voorgaande jaren reed ik steeds rond als “goede middenmoter” met jaarlijks slechts een vijftal top tien noteringen.  Dat veranderde in 2012. Ik begon meer en harder te trainen, minder op stap te gaan, verloor een tiental kilo’s en reed van begin tot einde ’12 mee voor de overwinning. Ik won 3 wedstrijden, werd 5 keer tweede, 5x derde en reed in totaal 31 keer top tien dus het was een heel leuk jaar.2. Wat vind je zelf u hoogtepunt en je grootste teleurstelling van seizoen 2012?

De grootste teleurstelling was de regionale wedstrijd in Kalken, daar sprintte ik in de laatste hectometers de overgebleven vluchters uit het wiel op naar mijn eerste overwinning ooit maar gooide de armen te vroeg in de lucht. Ik werd nog geremonteerd door een Amerikaan…Het toppunt was een wedstrijd in Niel. Oorspronkelijk ging ik niet koersen maar met enkele ploegmaten en vrienden naar Crammerock in Stekene. Een festival dat van vrijdag tot en met zondag duurde. Samen met Glenn De Ridder, Jori Van Steenberghen en Gregory Franckaert gooiden we ons daar in het feestgedruis. Zaterdag na de optredens zei Greg al lachend om daags erna te koersen in Niel. Glenn, Jori en ik zeiden ‘ok, da’s in orde!’, en reden nachts naar huis. Van in de eerste ronde reden we het ganse deelnemersveld in stukken en won ik voor Jori en Glenn. Dat was ongelooflijk.

3. Hoe heb je u voorbereid op het nieuwe seizoen?

Door mijn goede seizoen van vorig jaar wou ik me nog meer toeleggen op de koers. Ik ging samen met mijn broer die pas begint met koersen als belofte aankloppen bij de trainer van trainingsmakker Tom Van Asbroeck, nl. Koen Scheerlinck. Sindsdien volg ik zijn schema’s en ik voel me steeds sterker worden. In november ging ik met de ploeg naar jaarlijkse gewoonte naar het MTB-weekend in Mol waar we elke dag een toertje reden en s’avonds een stapje zetten. Eind december ging ik een week naar Gran Canaria met Tom en ploegmaat Vincent De Vreese waar we super getraind hebben.Begin februari ging ik samen met enkele ploegmaten en andere renners tien dagen naar het Spaanse Calpe waar we nog een hele goede stage konden afwerken terwijl er hier 15cm sneeuw lag. Daarnaast waren er nog de wekelijkse trainingen met de club en lette ik goed op mijn gewicht.4. Heb je merkbare progressie gemaakt deze winter ten opzichte van vorig jaar en welke is dit?

Ja, ik leg jaarlijks een inspanningstest af net voor en na het seizoen en deze resultaten verbeteren steeds meer. Ik ben ook nog maar 22 dus zou het maar droef zijn moest ik nu al beginnen stilvallen.5. Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen?

Ik wil graag veel koersen winnen en overal meedoen voor de dichtste prijzen. Ik zou graag in de grotere wedstrijden mooie dingen laten zien en dichte resultaten laten noteren.6. Wanneer is het seizoen geslaagd voor je?

Als ik enkele wedstrijden gewonnen heb en zoveel mogelijk meegedaan heb voor winst in zowel grote als kleine koersen. Ik hoop ook dat mijn broer Lawrence zich in zijn eerste jaar al hier en daar kan laten opmerken met top tien plaatsen.7. Welke parcours zijn je favorieten/ wat zijn je sterkste punten in wedstrijd?

Ik doe alles graag. Op Vlaamse parcoursen en wedstrijden op kasseien reed ik tot nu toe mijn beste resultaten. In de Ardennen zie ik nog serieus af en kom ik nog iets tekort maar ook daar rijd ik heel graag. Mijn sterk punt is dat ik een aanvaller ben met redelijk snelle benen aan de finish. Dat maakt het heel wat makkelijker om podiumplaatsen te veroveren.8. Je won afgelopen weekend de wedstrijd in Zele. Verwacht?

Voor mij is het niet onverwacht. Ik had vorige week in de Kattekoers materiaalpech en verloor daardoor mijn plaats in de kopgroep waardoor ik echt teleurgesteld was. Meteen na de wedstrijd zei ik al half lachend dat ‘het volgende week wel wat anders zou zijn’. Tijdens de eerste helft van de wedstrijd voelde ik me heel sterk toen we het peloton in waaiers reden en zag alles er mooi uit voor mij. Op half koers reed ik met 5 hele sterke renners weg en zaten we allemaal “abloq” tot aan de finish. Ik moest mezelf in de laatste ronden enkele keren dubbel plooien om kleppers als Dimitri Claeys en Niels Wytinck niet te laten rijden maar eens we de aankomstlijn opdraaiden wist ik dat het bingo was.9. Is de combinatie werken & wielrennen geen probleem?

Dat is redelijk zwaar wetende dat je elk weekend een heel pak renners tegenkomt die niks anders doen dan trainen en koersen.  Desondanks vind ik het wel doenbaar, het eist gewoon heel veel discipline en je moet vaak hard voor jezelf zijn.  Elke ochtend vertrek ik thuis om half 6 naar het werk om tegen half 5 thuis te komen. Dan maak ik me meteen klaar om te gaan trainen. Er zijn heel veel dagen in het jaar waar ik in het donker vertrek en in het donker weer thuiskom maar dat heb ik er zeker voor over.10. Is er nog een wielerdroom die je koestert? En/of wedstrijd die je dolgraag zou willen winnen?

Ik zal later heel tevreden terugkijken op mijn koersleven als ik er alles uitgehaald heb wat erin zat. Als ik me geen vragen moet stellen zoals “wat als ik er meer voor geleefd had?” en ik een mooi palmares bijeen gebold heb.

Gerelateerde artikels

  Olivier Naesen won vandaag de spurt in Zele. Hieronder lees je het verslag van Oliver. In de eerste ronde reed er een waaier weg met een 8-tal renners onder leiding van Dimitry Claeys. Ploegmakker Jori en ik zagen het gevaar en stormden het gaatje in een ruk dicht. We reden dan een 3-...
In de elite koers in het West-Vlaamse Wingene was Cibel-renner Oliver Naesen de snelste. Maarten Craeghs werd tweede. "Van het begin van de wedstrijd waren er 4 leiders met voor ons Bjorn De Decker. Toen die na 140km gegrepen werden was het mijn beurt. Eerst met 5, en in de voorlaatste ronde met...
Oliver Naesen, welke de kleuren verdedigt van Team Cibel behaalde afgelopen week zijn 4e zege van het seizoen tijdens de profkoers in Puivelde. 1. Je behaalde afgelopen week je vierde zege door de profkoers van Puivelde aan je palmares toe te voegen. Verwacht? Was deze laatste zege de mooiste tot...
Na een bewogen wedstrijd gisteren voor Cibel renner Oliver Naesen ging hij vandaag met nieuwe moed van start. Olivier bezorgde ons volgend kort verslagje zoals hij ook de komende dagen zal doen. "Het was wat hetzelfde als gisteren eigenlijk. Eerste half uur in de wedstrijd vliegen en de vlucht...
  "In het begin reden Sander Goddaert, David Beulens en Renaat Demeter weg en namen 30 sec voorsprong. Iets voor half koers ging ik er met een 7-tal achteraan. We sloten vrij vlug aan en namen tot anderhalve minuut voorsprong. De laatste 3 ronden probeerde ik het enkele keren solo, de laatste...
Oliver Naesen werd vandaag het slachtoffer van een valpartij veroorzaakt door een collega renner in de Ronde van België. Ondanks alles kijkt de Cibel renner vooruit naar morgen "Het was een volledig nieuwe ervaring. De wedstrijd ging hard in het begin tot 3 renners gevolgd door 2 ploegmaten...