Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux wil elke dag de koers hard maken in het Critérium du Dauphiné

Door Kurt Vermeerbergen op 28 May 2021 - 13:00
Printvriendelijke versie

voor het zesde jaar op rij deel aan de Franse rittenkoers die dit jaar acht dagen duurt.

De 73e editie begint met een heuvelachtige etappe in de Auvergne, in de buurt van  de stad Issoire. Rit twee bereikt Saugues met twee beklimmingen in de laatste tien kilometer, de belangrijkste is de Col de la Forêt de Pourcheresse (6,9 km à 6,5%). De derde en vijfde etappe zullen ongetwijfeld de enige kansen zijn voor de sprinters, al liggen ook daar nog korte klimmetjes niet ver van de finish. Traditiegetrouw plaatsen de organisatoren halverwege de ronde  een individuele tijdrit op het programma, deze keer is die 16,4 kilometer lang.

De laatste drie etappes van dit Critérium du Dauphiné finishen bergop. De eerste bereikt Sappey-en-Chartreuse (3,3 km aan 6,2%) nadat de renners al de Col de la Placette, Col de Porte en Côte de la Frette achter de kiezen hebben. De zevende etappe voert over de Col du Pré (buiten categorie), daarna de Cormet du Roseland en de finish ligt op de top van het skigebied La Plagne (17,1 km aan 7,5%). De slotrit is 143 kilometer lang en leidt naar het resort Les Gets. Niet minder dan zes beklimmingen liggen verspreid over het parcours, onder hen de legendarische Col de la Colombière en Joux Plane.

Sportdirecteurs Hilaire Van der Schueren en Bart Wellens zullen een selectie leiden met onder meer de Belg Jan Bakelants, in 2014 etappewinnaar op Poisy en al tweemaal in de top twintig van het algemeen klassement. De Zuid-Afrikaan Louis Meintjes, negende in 2016 en achtste in 2017, zal mikken op een goed algemeen klassement. Eerder in het seizoen reed hij  top twintig in zowel de UAE Tour als de Ronde van Romandie en eindigde hij als 23e in Parijs-Nice. De Fransen Jérémy Bellicaud en Théo Delacroix, die bijzonder actiefwaren bij hun laatste optredens, zullen ook van start gaan in eigen land. De Belgen Kévin van Melsen en Jasper De Plus maken ook hun debuut, zij reden al prominent in beeld tijdens de voorjaarsklassiekers. Hun landgenoot Loïc Vliegen, die voor het eerst weer van de competitie mag proeven sinds zijn uitzonderlijke Luik-Bastenaken-Luik, is er ook bij.

Louis Meintjes : "De voorbije weken heb ik veel getraind in Andorra, waar ik ook woon. Er komen dan ook een paar belangrijke afspraken aan de komende maanden. Ik ben een klassementsrenner in hart en nieren dus ik wil ook hier zo hoog mogelijk eindigen. De laatste ritten beloven heel zwaar te worden dus daar kijk ik al enorm naar uit. Als ik daar nog op een mooie plaats sta, is er veel mogelijk. Het is alleszins de bedoeling om sterker te worden naar het einde van de week toe. De prachtige ritzege van Taco van der Hoorn in de Giro zal ons misschien wel inspireren om hetzelfde te doen op Franse bodem. We hebben er allemaal veel zin! "

Loïc Vliegen : "Ik ben klaar om er weer in te vliegen! Na Luik-Bastenaken-Luik heb ik een weekje gerust en daarna trok ik samen met Jan Bakelants en Aimé De Gendt op stage naar Livigno om er op hoogte te trainen. We verbleven daar drie weken, hebben uitstekend kunnen trainen en ons voorbereiden op de mooie koersen die er nu aankomen. Ik had er geen last van de  pollenallergie die me wel parten speelde in de klassiekers. Het gaat ook goed nu ik terug thuis ben, door de regen hangen er niet zoveel pollen in de lucht. Ik heb in Critérium du Dauphiné wel enkele ritten aangeduid, ja. Welke dat zijn, ga ik natuurlijk niet verklappen! Het staat wel vast dat Meintjes een goed klassement wil rijden en daar wil ik hem maar wat graag bij helpen. Voor mezelf hoop ik dat ik snel weer op mijn beste niveau ben, ik heb alleszins veel goesting om weer te koersen. "

Hilaire Van der Schueren : " Alle ritten worden belangrijk. Dit om de simpele reden dat ik de jongens wil zien aanvallen! We willen de koers hard maken en met Louis Meintjes mikken we ook op een mooi klassement. Voor de rest stellen we allemaal vrijbuiters op. Met andere woorden: gasten die de vrijheid krijgen om zich volledig te smijten. We weten allemaal dat het Critérium du Dauphiné de ideale waardemeter is voor de Ronde van Frankrijk. Het is voor veel renners hun laatste kans om zich te bewijzen voor de Tour. Ze zullen extreem gemotiveerd zijn en zich spiegelen aan hun ploegmaats die het momenteel geweldig doen in de Ronde van Italië, die rijden daar elke dag in de aanval. Zo wil ik het hier ook zien. "

De selectie :
Jan Bakelants
Jérémy Bellicaud
Théo Delacroix
Jasper De Plus
Louis Meintjes
Kévin van Melsen
Loïc Vliegen

Sportdirecteurs :
Hilaire Van der Schueren
Bart Wellens