Het Tourparcours van 2015 door de ogen van Lotto Belisol

Door Kurt Vermeerbergen op 22 Oct 2014 - 16:15
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Rond de middag is het rittenschema van de 102de Tour de France voorgesteld in het Parijse Palais des Congrès. De Ronde van Frankrijk 2015, die start in Utrecht, staat op de kalender van zaterdag 4 juli tot en met zondag 26 juli. De Grand Départ vindt voor de 21ste keer plaats buiten Frankrijk, voor de zesde keer in Nederland. Het Tourpeloton zal twee dagen in België vertoeven.

Passage door België
De openingsetappe met start en aankomst in Utrecht is een tijdrit van 14 km. Dat is meteen de enige individuele proef tegen de klok van deze Ronde van Frankrijk. Op zondag 12 juli is er wel een ploegentijdrit van 28 kilometer gepland. De tweede etappe leidt de renners van Utrecht naar Neeltje Jans, dat zou wel eens een waaierrit kunnen worden. Vervolgens brengt de Tour een bezoek aan België. De etappe van maandag 6 juli begint in Antwerpen en eindigt op de Muur van Hoei, aankomstplaats van de Waalse Pijl.

Kasseienrit
Een dag later trekt het peloton zich op gang in Seraing, nabij Luik. De renners blijft voor het overgrote deel van de etappe op Belgische bodem, de streep is getrokken in het Franse Cambrai. Tijdens deze etappe, met 221 kilometer de langste, krijgen de renners zeven kasseistroken te verwerken. Dat is goed voor 13,3 kilometer kinderkopjes. De laatste strook is 2,3 km lang en ligt op 10 kilometer van de streep. In de drie daaropvolgende ritten kunnen de sprinters hun slag slaan. Daags voor de ploegentijdrit is er een aankomst op de Mûr de Bretagne, een kans voor de explosieve renners. Op maandag 13 juli is de eerste rustdag. Het moment voor de karavaan om zich te verplaatsen richting Pyreneeën.

Pyreneeën
La Pierre-Saint-Martin is een nieuwkomer in het rittenschema van de Tour. Hier is één van de vijf aankomsten boven op een bergtop. Op woensdag 15 juli moeten de renners de Aspin en Tourmalet overwinnen, de aankomst ligt in Cauterets. Er wacht in de Pyreneeën ook een aankomst op Plateau de Beille, waar Jelle Vanendert in 2011 de 14de Touretappe won. In Mende ligt de finish op de Montée Laurent Jalabert, alweer een kans voor punchers. Vlak voor de tweede rustdag is de streep getrokken in Gap, een bekende Tourplaats.

Laatste luik in de Alpen
Woensdag 22 juli vangt het derde en laatste luik van de Tour aan. Daar zitten de Alpen in verwerkt. Om te beginnen is er een aankomst in Pra-Loup. Vrijdag ligt de aankomst op La Toussuire en zaterdag moeten de renners zich een weg banen door de 21 bochten van Alpe d’Huez. Dit is een korte rit van 110 kilometer, maar met ook de Télégraphe en Galibier op het parcours. De slotetappe eindigt uiteraard op de Champs Elysées in Parijs.

Verraderlijk begin
Tony Gallopin: “De eerste negen dagen van de Tour 2015 zijn zeer verraderlijk en kunnen veel spektakel bieden. Zowel in de tweede etappe door Zeeland als in de zesde etappe met aankomst in Le Havre kan de wind een rol spelen. Net als vorig jaar is er een kasseirit en er zijn meerdere kansen voor punchers. De etappes naar Hoei, Mûr de Bretagne en Mende zijn op mijn maat geschreven. Na de eerste rustdag volgt er heel veel klimwerk, het wordt een enorm zware Tour.”

Kippenvel in Palais des Congrès
“Met de ploeg moeten we zeker in staat zijn om voor succes te gaan. De voorbije editie won ik een etappe en droeg ik één dag het geel, op de Franse nationale feestdag. Dit was de eerste Tourvoorstelling ooit die ik live meemaakte. Toen ik de montage zag van mijn ritwinst en mezelf in de gele trui bezorgde me dat kippenvel, zeker met de muziek erbij en het indrukwekkende Palais des Congrès als locatie.”

Vier tot zes sprintkansen
Marc Sergeant, manager Lotto Belisol: “Vooral het weinig aantal tijdritkilometers valt op. Dat is echt een stijlbreuk ten opzichte van de voorbije jaren. Er is voor elk wat wils; voor sprinters, punchers en klimmers. Er zijn vier tot zes sprintkansen, wat niet wil zeggen dat er telkens een peloton van 180 renners naar de meet zal rijden. Het kan ook gaan om een sprint met vijftig. De sprintteams zullen mee koers moeten maken. Er is een zware doortocht in de Pyreneeën, maar ik verwacht dat de beslissing zal vallen in de slotweek in de Alpenritten. Het zal strijd zijn tot de laatste zaterdag.”

Te vroeg voor selecties
“We zijn nog meer dan acht maand verwijderd van de Tourstart, het is dus nog te vroeg om over selecties te praten. Er is daarover nog geen beslissing genomen. Het is een optie dat Jurgen Van den Broeck de Tour rijdt, maar daarover speculeren is nu nog te vroeg. Dat Tim Wellens zijn Tourdebuut zal maken is een reële optie, maar dat zal sowieso zijn zonder klassementsambities, zoals in de Giro van dit jaar. Er zijn in de Tour van volgend jaar veel kansen voor aanvallers, dat moet Tim zeker liggen.”

Rittenschema

  • Rit 1: Zaterdag 4 juli: Utrecht - Utrecht (14 km) (ITT)
  • Rit 2: Zondag 5 juli: Utrecht - Neeltje Jans (166 km)
  • Rit 3: Maandag 6 juli: Antwerpen - Hoei (154 km)
  • Rit 4: Dinsdag 7 juli: Seraing - Cambrai (221 km)
  • Rit 5: Woensdag 8 juli: Arras - Amiens Métropole (189 km)
  • Rit 6 : Donderdag 9 juli : Abbeville - Le Havre (191 km)
  • Rit 7 : Vrijdag 10 juli : Livarot - Fougères (190 km)
  • Rit 8: Zaterdag 11 juli: Rennes - Mûr de Bretagne (179 km)
  • Rit 9: Zondag 12 juli: Vannes - Plumelec (28 km) (TTT)
  • Rustdag 1: Maandag 13 juli: Pau
  • Rit 10: Dinsdag 14 juli: Tarbes - La Pierre-Saint-Martin (167 km)
  • Rit 11 : Woensdag 15 juli : Pau - Cauterets  Vallée de Saint-Savin (188 km)
  • Rit 12: Donderdag 16 juli: Lannemezan - Plateau de Beille (195 km)
  • Rit 13: Vrijdag 17 juli: Muret - Rodez (200 km)
  • Rit 14: Zaterdag 18 juli: Rodez - Mende (178 km)
  • Rit 15: Zondag 19 juli: Mende - Valence (182 km)
  • Rit 16: Maandag 20 juli: Bourg-de-Péage - Gap (201 km)
  • Rustdag 2: Dinsdag 21 juli: Gap
  • Rit 17: Woensdag 22 juli: Digne-les-Bains - Pra-Loup (161 km)
  • Rit 18 : Donderdag 23 juli : Gap - Saint-Jean-de-Maurienne (185 km)
  • Rit 19 : Vrijdag 24 juli : Saint-Jean-de-Maurienne - La Toussuire Les Sybelles (138 km)
  • Rit 20 : Zaterdag 25 juli : Modane Valfréjus - Alpe d’Huez (110 km)
  • Rit 21: Zondag 26 juli: Sèvres - Paris Champs Elysées (107 km)

Gerelateerde artikels

De organisatoren van het na-tourcriterium in Heist-op-den-Berg dragen de koers uiteraard een warm hart toe. Zij zijn dan ook enorm blij dat de Tour door Heist-op-den-Berg komt, tijdens de rit van Antwerpen naar Hoei. Dat kunnen zij, als na-tourcriterium, niet onopgemerkt laten voorbijgaan! Het...