Nicolas De Smet: "De combinatie overstap naar de beloften en studeren had ik onderschat"

Door Kurt Vermeerbergen op 9 Jul 2020 - 17:42
Printvriendelijke versie

Nicolas De Smet is de middelste telg van de fietsende familie De Smet. De eerstejaars belofte van het Proximus - Alphamotorhomes - Dolcini kijkt met gemengde gevoelens terug op vorig crossseizoen.

1. Was het een moeilijke overstap van junioren naar beloften afgelopen crossseizoen?
Ik vond het inderdaad een moeilijke overstap, het is dan ook een grote sprong. Je voelt ook meteen dat het niveau hoger ligt, hogere snelheden en de wedstrijden duren ook een derde langer.

2. Hoe kijk je terug op het afgelopen crossseizoen in het algemeen? Wat waren je hoogtepunten?
Ik ben in het algemeen niet echt tevreden over mijn crosseizoen. Ik had wel een paar betere wedstrijden, zoals Balegem (9e), Boom( 20e tussen de profs) en Denain (3e), maar anders was ik niet tevreden. Mijn seizoen als laatstejaars junior was veel beter, maar dat komt ook omdat ik nu begon aan mijn 2 moeilijkste stappen. De overstap naar de beloften en de overstap van het middelbaar naar het hoger onderwijs en ik heb deze combinatie een beetje onderschat.

3. Wat was je diepste ontgoocheling van het afgelopen seizoen?
Mijn zwaarste ontgoochelingen van het seizoen was het provinciaal kampioenschap in Zarren. Ik heb daar een heel slechte wedstrijd gereden, maar dit kwam ook deels omdat ik de dag ervoor deelnam aan de 10 kilometer kerstloop in Brugge waar ik 7e algemeen werd.

4. Hoe heb je de afgelopen koersloze periode doorgebracht?
Ik heb me vooral bezig gehouden met mijn taken en examens voor school en mijn basisconditie proberen te onderhouden om dan terug op te bouwen naar het  volgend crosseizoen.

5. Wat zijn je doelstellingen voor het wegseizoen nog?
Voor op de weg heb ik niet echt doelstellingen. Mijn doel is vooral om te leren en het koersen bij beloften en elites gewoon te worden. Het zou wel leuk zijn als ik mij eens zou kunnen tonen in een koers waar het wat bergop gaat.

6.  Heb je al gedacht over je ambities voor het volgende crossseizoen?
Ik ga gewoon het uiterste van mezelf geven in de voorbereiding en in de wedstrijden en dan zien we wel wat mogelijk is. Ik ga er gewoon hard voor werken om betere prestaties neer te zetten dan vorig jaar.

7. Wat zijn je sterkste punten en welk zijn je zwakke punten? Hoe wil je deze zwakke punten wegwerken?
Mijn sterkste punten zijn crossen op de kracht en bergop, dit doe ik gewoon heel graag. Mijn zwakke punt en toch wel cruciaal is mijn techniek waar ik nog moet aan werken.

8. Wat zijn je favoriete crossparcours ? Waarom?
Mijn favoriete parcours zijn parcours waar het bergop gaat en het mag ook wat stoempen zijn met een stukje lopen in.

9. Wat vind je zelf van de veranderingen in het veldritcircuit, met o.a. de nieuwe Wereldbeker en het steeds verminderen van het aantal aparte wedstrijden voor beloften?
Dat vind ik, zoals alle andere beloftenrenners denk ik, wel een minder leuke zaak, omdat er nu al weinig crossen zijn waar beloften apart mogen starten en dat vinden velen onder ons wel wat vervelend. Je wordt aan de andere kant ook sterker van te rijden tegen de elites / elites/zc

10. Met welke bekende renner/crosser zou je uzelf vergelijken en waarom?
Met mijn vader
 

Gerelateerde artikels

De broers Nicolas en Thibaut De Smet komen volgend weekend aan de start in Gullegem. Het is voor de eerste keer dat de broers samen aan de start verschijnen in de kleuren van het Dovy Keukens - FCC Cycling Team. "Jochen Deweer heeft dit geregeld voor ons, omdat de ploeg en wij van de streek...
Nicolas De Smet zal vanaf 2021 meer en meer op de weg te zien zijn. De tweedejaars belofte wil zich tonen op de weg en vooral in de klimwedstrijden. "Ik heb mij enorm geamuseerd bij Proximus - Alphamotorhomes - Doltcini CT en ben ze ook dankbaar voor alles wat ze gedaan hebben voor mij. Ik...
Nicolas De Smet ging half wedstrijd gisteren in Alsemberg solo op zoek naar de zege. Nicolas kon stand houden en kon voor de eerste keer van het seizoen het zegegebaar maken. "In de start schoot ik 2x uit mijn klikpedaal waardoor ik als één van de laatste het veld in dook en daarmee ook...
Met 32 juniores werd er gestart in het Oost-Vlaamse Balegem. Nicolas De Smet kon er solo naar zijn tweede zege van het seizoen rijden. "Ik had een goede start op een zeer lastige omloop met moeilijke afdalingen. Na 1 ronde waren we met 5 en één voor één haakten ze af tot we met 2 overbleven....