Nele Van Assche wint BK puntenkoers

Door Kurt Vermeerbergen op 31 Dec 2018 - 09:45
Printvriendelijke versie

Het BK puntenkoers voor dames junioren wordt betwist door 14 rensters die “maar” 40 ronden rijden, zoals voorzien in de UCI-tabellen.

Britt Verbeek heeft er dadelijk zin in want reeds na 3 ronden trekt ze in de aanval. Gemke De Rocker en Stephanie Kemps reageren gevat. Maar 3 ronden verder is Britt al terug in de aanval, nu krijgt ze het gezelschap van Katrijn De Clercq maar het peloton laat niet begaan. Net voor de bel klinkt voor de eerste sprint muist Febe Kesteleyn er vandoor, maar Katrijn reageert en wint zo de eerste sprint voor Nele Van Assche, Jade Lenaers en Sara Maes.
Dadelijk na die sprint gaat kersverse scratch-kampioene Esmée Gielkens in de aanval en krijgt dadelijk Katrijn mee. Beide dames zijn over 2 dagen ploegmakkers en vinden elkaar dan ook perfect. Wat later komt de tegenreactie van Jade en Sara en dat is meteen ook het sein voor de tweede sprint. Katrijn haalt het opnieuw, nu voor Sara, Esmée en Nele.

Na deze sprint waagt Britt nogmaals haar kans, ook nu gaat Katrijn in de reactie en dan reageert het peloton. Vooral Kirin Punnewaert en Stephanie Kemps verrichten veel kopwerk. Op 3 ronden van de derde sprint kiest Océane Jonckers het hazenpad. Katrijn laat niet begaan en brengt de groep terug, in de derde sprint hapt ze wat naar adem en krijgt zo eerst Jade over zich die op haar beurt nog wordt geremonteerd door Nele. Sara grijpt het laatste puntje. Na deze sprint blijft Katrijn aan de leiding met 12 punten, gevolgd door Nele met 9, Jade en Sara tellen er elk 5. De eindsprint voor dubbele punten moet dus uitsluitsel brengen.

Op enkele ronden van het einde zet Kirin een ultieme aanval op, mits winst in de eindsprint kan dit haar nog op het podium helpen. Britt gaat mee en samen bouwen ze een mooie voorsprong op. Stephanie begrijp het gevaar voor Jade en zet zich stevig op de kop van het peloton. In de laatste ronde worden de vluchters gegrepen en is het aan de tenoren om het af te maken in een stevige eindsprint. Daarin strijden Katrijn en Jade zij aan zij en lijken zo voor goud en zilver te gaan, maar Jade wijkt wat uit naar rechts, net voldoende om aan de binnenkant doorgang te verlenen aan Nele. Deze grijpt haar kans, wint de eindsprint en kroont zich tot kampioen van België. Jade wordt nog tweede en verzekert zich zo van brons, Katrijn heeft aan de derde plaats genoeg voor zilver, Sara wint de laatste 2 punten maar valt net naast het podium.

Gerelateerde artikels

Het zware modderige parcours van Hoegaarden was op Wapenstilstand het decor voor het Vlaams kampioenschap voor aspiranten. De dames 12,13 en 14 jaar mochten het goede voorbeeld geven. De Vlaamse kampioentruien gingen in deze reeksen naar Elvia Peeters (12 jaar), Julie Brouwers (13 jaar) en Nele...
De jury was bikkelhard na afloop van de eerste rit van de Healthy Ageing Tour voor junioren. Niemand werd "opgevist", m.a.w. alle rensters die buiten tijd toekwamen of afstapten moesten onverbiddelijk naar huis, 28 in totaal, met nog een opgave erbij maakt dit 20% van het peloton....
Finale van de AVS-cup op de Gentse piste, voor de dames jeugd het laatste omnium van het winterseizoen. Er wordt gestart met een peloton van 11 nieuwelingen en 4 junioren. Bij deze laatste categorie ligt het podium reeds vast bij aanvang en wordt nog enkel voor de dagzege gestreden. Bij de...