Matthias van Roy: "Ik ga me eerst focussen op de B-crossen"

Door Steven Moons op 25 Nov 2016 - 20:21
Printvriendelijke versie

Matthias van Roy is een nieuw gezicht in het veldrijden, hij maakte onlangs de overstap vanuit de motorcross en is bezig aan zijn eerste seizoen als wielrenner.  Matthias wilt zo ver mogelijk komen in deze sport, ook al beseft hij dat hij nog een lange weg te gaan heeft. Een kennismaking. 

1)  Je rijfde in je verleden als motorcrosser een mooi palmares binnen, vanwaar de liefde voor deze sport?  Ik ben begonnen met motorcross omdat mijn vader het ook deed en daardoor rolde ik er ook in, zo heb ik mijn eerste wedstrijd meegereden en ben niet meer gestopt. Tot in september 2016, in dat jaar werd ik ook nog eens voor de derde maal Belgisch kampioen in mijn klasse.

2)  Wat was je mooiste moment als motorcrosser? Het wereldkampioenschap waar ik twee keer aan heb mogen deelnemen voor ons land. Dit waren echt supertijden, ook de talloze Europese wedstrijden die ik mocht betwisten waren prachtig.

3) Waarom koos je dan toch voor de overstap naar de fiets?  Ik fietste altijd al heel graag en door problemen met mijn onderarmen was ik niet langer in staat motorcross te rijden op hetzelfde niveau. Ik koos dan ook voor een andere richting, ik fietste altijd al heel graag en dus maakte ik op basis daarvan mijn keuze.

4)  Een van je sterkste punten in de motorcross was techniek, kun je deze ook op de fiets gebruiken? Zeker en vast! Het is toch nog wel anders met de fiets dan op de motor, maar je kan toch veel techniek mee overnemen in het veld. Zoals hangen in het zand en sporen nemen, maar ook de korte bochtjes zijn vergelijkbaar.

5)  Wat was de grootste uitdaging voor je tijdens de overstap, wat zorgde voor het meeste moeilijkheden? De snelheid was het moeilijkste voor me, ze staan zeker niet stil tijdens een cross en zeker bij droger weer was dit moeilijk. Maar naarmate ik meer wedstrijden reed wende ik er wel al aan.

6)  Denk je dat het een nadeel is dat je pas op je 18de bent begonnen met wielrennen? Of zie je dit als een voordeel aangezien het een nieuwe uitdaging vormt voor je?  Ik denk persoonlijk niet dat het een nadeel is. Veel toppers van deze tijd zijn vrij laat begonnen en ik denk dat wanneer je er een tweetal jaar mee bezig bent geweest je de sport wel onder de knie hebt.

7)  Je koos voor het cycling.be – Alphamotorhomes team, vanwaar de keuze voor deze ploeg? Ik kende het team al vanuit mijn motorcross periode aangezien ze ook actief zijn in deze tak van de sport. Ik koos voor deze ploeg omdat de sfeer er echt heel goed is en ook omdat ze echt wel met hun vak bezig zijn, wat ik toch wel een meerwaarde vind.

8)  Waar leg je je verder nog op toe tijdens het komende seizoen?  Ik ga me vooral focussen op de B-crossen, dit omdat de grote crossen nog wat te vroeg komen voor mij. Dit ondervond ik in de superprestige in Zonhoven, de wedstrijd was heel erg zwaar, vooral omdat de grote mannen al zo sterk zijn en ik wel voelde dat zij er al langer inzaten. Maar ook het parcours was superzwaar, vooral door het zand en ook het vele lopen mag je niet onderschatten. Maar die cross was dus nog net iets te vroeg voor mij.

9) Heb je een renner waar je jezelf mee kunt vergelijken bij de ‘grote’ jongens?  Ik heb nog niet echt een renner waarmee ik me kan vergelijken, maar ik weet wel dan Jan Denuwelaere ook van de motorcross is overgekomen. En ook hij had veel kracht in de cross, misschien iets dat ik ook zal hebben in de toekomst. 

 

Gerelateerde artikels

Matthias Van Roy heeft zijn eerste zege van het seizoen op zak. In de sprint te Tielt-Winge  behaalde hij vrij vlot de overwinning. "Vanaf de start direct erin gevlogen en mezelf wat getest. Ik voelde dat ik niet 100% was, dus even wat gas teruggenomen en 2 rondes moeten bekomen. Hierna...
Met 39 ezc/u23 werd er gestart in Nossegem. Deze wedstrijd van de moedigde veldrijder was tevens ook het provinciaal kampioenschap van Vlaams-Brabant. De zege was voor Ingmar Uytdewilligen. Hij eindigde met 17 seconden voor op de provinciaal kampioen bij de beloften, Matthias Van Roy. Jens...
Vanaf woensdag 5 augustus start de ronde van Vlaams-Brabant. Het zal dit seizoen één van de weinige meerdaagse wedstrijden worden in ons land.  Aan de start verschijnen 25 ploegen met elk 7 renners.  Wij peilden bij de renners hoe hun conditie is, wat ze ervan verwachten en kunnen ze...