Lukas Lamberechts: " Tot op vandaag leer ik nog bij"

Door Kurt Vermeerbergen op 9 Feb 2018 - 20:09
Printvriendelijke versie

Lukas Lamberechts startte vier jaar geleden op 18-jarige leeftijd met het wielrennen. Inmiddels reed Lukas al een ronde in Afrika waar hij ontdekte dat hij prima uit de voeten kan in het rondenwerk.

1. Op je 18 ben je gestart met het wielrennen. Hoe ben je bij de sport terecht gekomen?
Nadat ik gestopt was met muurklimmen, ben ik met mijn gewone fiets in het bos beginnen rijden. Uiteindelijk voor 100 euro een stalen koersfiets uit de jaren ’80 gekocht en met vrienden begonnen naar de zee te rijden. Pas een jaar later had ik mijn eerste wedstrijd én peloton ervaring. Een hele beleving, na 1 ronde niet meer mee zijn en de 2e ronde aan een seingever de weg moeten vragen omdat ik niet meer wist naar waar het was. Komische toestanden als ik er nu op terugkijk!

2. Welke punten van de sport waren het moeilijkste om te leren?
Het moeilijkste vond ik dat heel veel mensen in de sport er van uit gaan dat je alles al kent. Wat helemaal niet zo was, want niemand in mijn familie had ooit een wedstrijd gereden. Ook voor mijn ouders was dit een heel grote leerschool ! Dit ging van de manier hoe je het best traint of je voorbereid op een wedstrijd. Tot welk materiaal je best aankoopt. Zelfs vandaag leer ik nog elke dag bij over de koers, maar dat maakt het ook zo boeiend.

3. Welke waren voor u de hoogtepunten van het afgelopen wegseizoen?
Waar ik dit jaar enorm van genoten heb, is mijn eerste meerdaagse wedstrijd, le Tour de cote d’Ivoire. Nog nooit had ik meer dan 2 dagen na elkaar gekoerst en nu reed ik een 8daagse wedstrijd mee, in Afrika. Daar heb ik voor het kopmanschap van Dieter Bouvry & Louis Verhelst mogen rijden, zij hebben me ook heel tips gegeven hoe je best koerst. Dit was een enorm avontuur om nooit meer te vergeten. Zeker omdat ik in deze ronde van mezelf ontdekt heb dat een ronde mij beter ligt dan een eendagskoers.  ( Dieter Bouvry won de Ronde van Ivoorkust 2017 )

4. Hoe heb je u voorbereid op seizoen 2018?
Iets waar ik continu mee bezig ben, is goede voeding én goede supplementen. Gelukkig zijn Espira en RoC-Sports onze sponsors. Hun producten op biologische basis geven mij echt de kwaliteit om zo een zwaar trainings- en  wedstrijdschema aan te kunnen! Na de winterstop in oktober 2017 ben ik gaan samenwerken met een andere trainer. Iemand met een andere invalshoek op trainingen dan mijn vorige trainer. Zowel op persoonlijk als op trainingsvlak klikt dit echt. Wat heel belangrijk is. Mijn trainer Niels Trio geeft me heel gerichte krachttrainingen op de rollen gecombineerd met core stability, en lange trainingen buiten, om zo sterker uit de winter te komen. Regelmatig ga ik ook met vrienden mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug om de stuurvaardigheid en explosiviteit te finetunen. En ook omdat dit enorm wijs is !

5.Op welke punten wil je dit jaar progressie boeken?
Volgend seizoen zou ik graag meer koers kunnen maken door langer en harder te kunnen fietsen. Door de gerichte krachttrainingen zou dit ook zijn vruchten moeten afwerpen. Vorig jaar kwam ik soms te kort aan explosiviteit, ook dit ben ik aan het trainen om zo meer    het verschil te kunnen maken in de koers.

6. Als wat voor type renner zou je uzelf omschrijven?
Goh, moeilijke vraag. Aangezien ik nog niet zo heel lang koers, is dit vroeg om zoiets te zeggen. Maar ik denk dat ik eerder aanleun bij een klimmerstype die in het middengebergte wel tot z’n recht komt. Vorig jaar was ik eigenlijk ook een beetje te licht voor de vlakke koersen. Deze winter ben ik een 4kg bijgekomen dus hopelijk zal ik hier nu ook meer mijn mannetje kunnen staan!

7. Heb je al bepaalde doelen voorop gesteld voor seizoen 2018?
Waarschijnlijk zal mijn eerste wedstrijd van 2018, een ronde wedstrijd worden in Kameroen. Alsook ga ik opnieuw deelnemen aan de Granfondo Criquelion in La Roche-en-ardenne. Vorig jaar moest ik achteraan starten omdat dit mijn eerste deelname was. Toen behaalde ik een ticket om dit jaar in de eerste box te mogen starten. Hier zou ik dus heel graag een mooie plaats in behalen. Om dan af te sluiten zou ik graag een regelmatig seizoen rijden met hier en daar een mooie uitschieter.