Lucas De Jonghe : "Opa rijdt altijd met mij mee op de fiets"

Door Kurt Vermeerbergen op 21 Apr 2023 - 19:03
Printvriendelijke versie

Lucas De Jonghe voelt zich prima in zijn vel op de fiets. De tweedejaars nieuweling van Isorex is bezig aan zijn derde seizoen als renner en kan al terugblikken op mooie uitslagen. De kers op de taart was zijn zege in Lendelede vorig weekend. Lucas kreeg de microbe door van zijn overleden grootvader die nog steeds dicht bij hem is op de fiets.

Je bent inmiddels bezig aan je derde seizoen als renner. Hoe ben je terecht gekomen in de wielersport?
Ik heb van mijn 4 tot 13 jaar altijd gevoetbald tot dat ik een blessure kreeg aan mijn knie. Ik moest voor elke training of wedstrijd pijnstillers nemen om te kunnen blijven sporten. Dat kon zo niet doorgaan dus zei de dokter dat ik eens moest gaan fietsen, dat zou zeer goed zijn voor de blessure die ik had ( osgood shlatter ). Ik heb natuurlijk wel het geluk gehad dat papa veel wist over de koers, materiaal en de voeding. Hij begon in 2015 ook met de fiets te rijden met als doel de Mont-Ventoux op te rijden. Daarna deed hij nog zotte dingen maar niks op koers niveau. Verder naar mij. Van mijn 9 jaar deed ik heel soms eens mee met lokale mountainbike ronden. Dat beviel me toen wel al maar voetbal vond ik leuker. Tijdens corona ben ik vaak met de mountainbike gaan rijden maar ik wou een koersfiets hebben dus ik ben eens gaan rijden met die van opa. Een Peugeot met versnellingen aan het stuur, één van de eerste. Daarmee heb ik ongeveer 3 maand met gefietst en daarna kreeg ik mijn eerste koersfiets. Ik wou altijd al beginnen koersen maar dat mocht niet van mama. Ze vond het te gevaarlijk… Een vriend van op school waar ik af en toe eens met ging gaan fietsen kwam op school naar mij om te vragen of ik mee wou naar de ploegtraining van Isorex. Het was elke woensdag en iedereen mocht er aan meedoen voor zo bij hun club aan te komen sluiten. Ik mocht van mama eens gaan en na 1 training was ik verkocht. Ik wist vanaf dat moment dat ik in de zomer zeker wou beginnen koersen.

Hoe kijk je terug op vorig seizoen als 1ste jaar nieuweling?
In het begin van het seizoen was natuurlijk mijn doel om gewoon de koersen uit te rijden en mee te zijn met de “grote groep”. Dat zei papa altijd. Maar bij mijn eerste koers als nieuweling werd het al direct duidelijk dat het een grote stap is tegen die mannen van een jaarke ouder. Ik reed de koers niet uit en moest opgeven door rugklachten en ook gewoon een niet goede conditie. Maar erna herpakte ik mij wel vrij snel. Ik reed in de kermiskoersen vaak top 20 en soms eens top 15. De betere resultaten kwamen pas na Tour de Himmelfarth oftewel de Ronde Van Denemarken. Daar heb ik meer vertrouwen in mezelf beginnen krijgen en ben ik als renner veel gegroeid door de tips die ik kreeg van de tweedejaars toen in de ploeg. Verder in het seizoen reed ik 4 keer top tien waarvan 1 keer tweede te Huise. Een overwinning voor mij die dag. De laatste ronde kon ik solo wegrijden van het peloton en kwam ik als tweede aan omdat Mauro Adyns al hele koers solo weg was.

Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen? Op welke punten heb je vooral gewerkt?
De voorbereiding verliep vrij vlot. Van januari tot nu heb ik 4 volledige weken (opgeteld) niet getraind.  Reden was 2x skivakantie, een operatie aan de teen en ziekte. In de winter heb ik vooral getraind op mijn explosiviteit na een zware koers. Dat heeft wel al zijn positieve werking gebracht de voorbije week waardoor  ik maandag 5de werd te Ruiselede, 4de te Geluveld en 1ste te Lendelede. Maar net voor mijn eerste koers van het seizoen te Sint Marie Lierde kwam ik ten val bij het ophalen van mijn rugnummer net voor de koers. Ik viel recht op mijn knie en ik heb er toch wel een maandje last van gehad. Gelukkig is de pijn nu volledig weg.

Overwinning Lendelede
Het is een magisch gevoel om als eerste over de finish te komen natuurlijk. Vooral na al die pech die ik had in de voorbereiding. Het gaf mij dan toch wel die bevestiging dat ik redelijk in orde ben voor het seizoen. Na de helft van de koers dacht iedereen dat de koers al gereden was en dat de koplopers gingen wegblijven tot aan de finish. Daar was ik niet mee akkoord. Ik was redelijk gefrustreerd en reed ernaar toe. Toen ik bij de kopgroep zat, was het nog maar 400m ongeveer en ik begon mijn sprint al van heel ver. Zo kom je opeens als eerste over de finish. Een kwartier ervoor dacht ik nog dat ik rond de 20ste ging eindigen maar daar kwam verandering in. De ontlading was heel groot. Ik rijd ook altijd met een fotootje van opa bij mij en die had ik meteen bij de hand na de finish. De familie leeft zo erg mee met mij dus voor iedereen was het verschieten op een positieve manier.

Mijn doelen voor het seizoen
Mijn 3 grote doelen komen er al snel aan. In de Ronde Van Denemarken wil ik podium in de tijdrit en op het PK op de weg wil ik bij de betere rijden met stiekem een beetje hoop op die trui, maar in Oost-Vlaanderen is dat nooit een makkelijke zaak natuurlijk.

Selectie van ploeg
Ik hoop toch wel op een selectie van de ploeg in de Ronde Van Spanje omdat ik heel graag mee doe aan rondes van meer als 1 dag. Dat ligt mij ook wat beter dan eendaags koersen. Op een dubbelweekend ben ik ook altijd de zondag beter dan de zaterdag. Hoe dat komt weet ik niet…

Parcours, type renner
Zoals het parcours zondag was het perfect. Niet te veel bochten en ook niet plat. Ik ben een renner die graag een loodzware koers heeft want als iedereen fris zit komt het meestal aan op een sprint en dat is mijn zwakte punt. Ik zelf ben meer een tijdrijder type. Ik werd overlaatst 6de op het pk TT en als ik een goed resultaat wil hebben in de koers moet het ook komen van weg te rijden in de koers.

Seizoen geslaagd?
Eigenlijk is mijn seizoen al geslaagd. Mijn doel was om eens te winnen. Nu hoop ik alleen maar verder op meer van zo een geluksdagen als zondag waar even alles mee kan zitten. Het zou natuurlijk ook prachtig zijn moest ik het PK op de weg winnen maar ik ben ook wel realistisch op de manier dat er nog veel betere renners rond rijden in het peloton…

Welke renner?
Ik kijk op naar Wout Van Aert en Remco Evenepoel, door hun kwaliteiten in het tijdrijden en bij Van Aert ook door wat hij allemaal kan “ alles “ . In de TDF van 2021 toonde hij het met een perfecte hattrick een klimetappe, een tijdrit en een sprintetappe.

Binnen 5 jaar als renner?
Mijn droom is natuurlijk om later in het profpeloton rond te rijden. Op welke manier maakt mij niet uit. Of het nu knecht of kopman is.... ik zal er alles voor doen om tot daar te geraken.

Gerelateerde artikels

Met 78 nieuwelingen werd er in het West-Vlaamse Lendelede gestreden voor de podiumplaatsen. Lucas De Jonghe kon in volle finale nog de sprong maken vanuit het peloton naar de leidersgroep en had nog genoeg kracht over om de sprint te winnen. Het is voor Lucas zijn eerste zege van het seizoen maar...
Het parcours in Lendelede lijkt wel op het lijf geschreven voor Lucas De Jonghe. Voor de tweede maal dit seizoen wist de tweedejaars nieuweling deze wedstrijd op zijn naam te schrijven. Lucas De Jonghe: "De koers in Lendelede, de plek waar ik mijn eerste overwinning ooit haalde. Er...