Lotto Soudal: Voorbeschouwing Tirreno-Adriatico

Door Kurt Vermeerbergen op 11 Mar 2019 - 14:57
Printvriendelijke versie

Op woensdag 13 maart gaat Lotto Soudal in Lido di Camaiore van start in de 54ste editie van Tirreno-Adriatico. De Italiaanse WorldTour-rittenkoers start met een ploegentijdrit en eindigt zeven dagen later met een individuele opdracht tegen de klok in San Benedetto del Tronto. De ‘Koers van de Twee Zeeën’ laat dit jaar het hooggebergte links liggen, waardoor het voor de eindoverwinning een open strijd belooft te worden tussen de tijdrijders, punchers en klassieke renners. Vorig jaar werd Lotto Soudal-renner Tiesj Benoot vierde in de eindstand van Tirreno-Adriatico. Bart Leysen, sportdirecteur bij Lotto Soudal,  verduidelijkt het parcours en de ambities van de ploeg dit jaar.

Bart Leysen, sportdirecteur Lotto Soudal: “Dit jaar staat er geen echte bergrit en zelfs geen aankomst bergop op het programma. Op die manier komen de klassieke renners met klimcapaciteiten in aanmerking voor zowel ritoverwinningen als voor een goede eindnotering. De podiumkandidaten voor de Grote Rondes zijn  dit jaar zeker niet in het voordeel. Met Tiesj Benoot en Tim Wellens hebben wij bij Lotto Soudal twee ijzers in het vuur.”

“Ik verwacht dat vijf van de zeven etappes belangrijk worden voor het algemeen klassement. Enkel de twee relatief vlakke ritten zullen geen bepalende rol spelen. Tot die vijf cruciale etappes behoren een individuele opdracht tegen de klok en een ploegentijdrit. Aangezien het in rittenkoersen zoals de Tirreno vaak uitdraait op een secondespel voor de eindoverwinning, wordt de ploegentijdrit op de eerste dag heel belangrijk. Vorig jaar werd die met een zestiende plaats een ontgoocheling voor ons. De samenstelling van onze ploeg moet dit jaar echter toelaten om hoger te mikken zodat onze twee leiders de Tirreno goed kunnen inzetten. De afsluitende individuele tijdrit – de specialiteit van Victor Campenaerts - wordt een laatste belangrijke opgave in de eindstrijd.”

“Tijdens de drie heuvelachtige ritten verwacht ik dat telkens een fel uitgedunde groep zal strijden om de etappezege. Het komt erop aan om Tiesj Benoot en Tim Wellens  - die al meermaals hebben bewezen sterk te kunnen finishen – zo goed mogelijk naar de meet te brengen. Vorig jaar finishte Tiesj als vierde in het algemeen klassement en hij heeft ook al in het verleden verschillende keren getoond goed uit de voeten te kunnen op lastige aankomsten. In deze editie van de Tirreno wordt elke seconde belangrijk. We moeten constant aandachtig blijven om mogelijks secondeverlies - door eventuele breuken in het peloton - te vermijden.”

Line-up Lotto Soudal: Tiesj Benoot, Victor Campenaerts, Carl Fredrik Hagen, Jens Keukeleire, Tomasz Marczyński, Tosh Van der Sande en Tim Wellens.

Sportdirecteurs: Bart Leysen en Kevin De Weert.

Rittenschema
Rit 1 Woensdag 13 maart: Lido di Camaiore – Lido di Camaiore (TTT – 21,5 km)
Rit 2 Donderdag 14 maart: Camaiore – Pomarance (195 km)
Rit 3 Vrijdag 15 maart: Pomarance – Foligno (226 km)
Rit 4 Zaterdag 16 maart: Foligno – Fossombrone (221 km)
Rit 5 Zondag 17 maart: Colli Al Metauro – Recanati (180 km)
Rit 6 Maandag 18 maart: Matelica – Jesi (195 km)
Rit 7 Dinsdag 19 maart: San Benedetto del Tronto – San Benedetto del Tronto (ITT – 10,1 km)