Lotto Soudal neemt noodgedwongen maatregelen om het hoofd te bieden aan moeilijke omstandigheden

Door Kurt Vermeerbergen op 27 Mar 2020 - 20:13
Printvriendelijke versie

Covid-19 heeft ook zijn impact op het volledige UCI WorldTeam Lotto Soudal. Wielerwedstrijden worden geannuleerd of - tot onbepaalde tijd - uitgesteld waardoor 25 personeelsleden noodgedwongen werkloos worden. Renners en overige stafmedewerkers doen vrijwillig afstand van een deel van hun loon.
 
Er is niet alleen de grote betrokkenheid, medeleven en solidariteit met alle door de ziekte getroffen personen, de Lotto Soudal-wielerploeg betuigt ook zijn steun aan de partners van de ploeg die het nu economisch moeilijker hebben. Het team blijft wel uitermate actief, maar het belangrijkste, scoren door wedstrijden te winnen, is weggevallen.
 
Het annuleren van wedstrijden heeft ook gevolgen voor het merendeel van het ondersteunend personeel. Mecaniciens, verzorgers, kinesisten en buschauffeurs staan noodgedwongen aan de zijlijn en worden tijdelijk werkloos. Voorlopig zullen de bedienden terugvallen op het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Zelfstandig personeel, wier contract tijdelijk opgeschort wordt, zal kunnen genieten van steunmaatregelen zoals een financiële uitkering van het overbruggingsrecht. Al deze maatregelen van de Belgische regering maken het voor bedrijven mogelijk om hun personeelskosten voor even te verlagen, zonder dat ze mensen moeten ontslaan. In nog geen maand tijd zijn in België overigens meer dan 1 miljoen mensen in de tijdelijke werkloosheid beland.
 
De 27 renners van de Lotto Soudal-ploeg blijven intussen trainen om competitieklaar te zijn op het ogenblik dat er weer kan gekoerst worden. Uit solidariteit met het personeel en met de sponsors hebben zij, net als het voltallige teammanagement en administratief personeel, vrijwillig beslist om afstand te doen van een deel van hun loon, eveneens tot er weer gekoerst wordt. Deze beslissing kwam tot stand zonder enige discussie en met unanimiteit. Het was voor iedereen duidelijk dat bijzondere omstandigheden bijzondere teamacties vereisen