Lenn De Roovere : "Ik wil een prominente rol spelen op alle grote koersen"

Door Kurt Vermeerbergen op 27 Apr 2023 - 10:17
Printvriendelijke versie

Eerstejaars junior Lenn De Roovere werd afgelopen zaterdag tweede op het provinciaal kampioenschap van Antwerpen op de weg. Lenn was in de winterperiode ook één van de favorieten op de kampioenschappen Esports waar hij een 2e op het Vlaams kampioenschap behaalde en derde op het Belgisch.

Hoe kijk je terug op vorig seizoen als tweedejaars nieuweling?
Ik heb mijn koersjaren als nieuweling heel goed afgesloten. Vorig jaar behaalde ik 5 podiumplaatsen en 2 maal greep ik net naast de ereplaatsen. Maar al bij al met 9 top-10 plaatsen ben ik heel tevreden. Nu ben ik op jacht naar de eerste overwinning, want een plaatsje op het hoogste trapje v/h podium heb ik jammer genoeg nog niet behaald.

Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen? Op welke punten heb je vooral gewerkt?
Sinds dit jaar train ik onder begeleiding van Roman Vanstaen die ook het Quick-Step Devo team ondersteunt. Hij helpt me om een meer complete renner te worden. Hij helpt me onder meer om me te ontwikkelen als tijdrijder, maar ook sprinten is een aandachtspunt. Verder heeft Roman me heel goed geholpen met de voorbereiding voor het Belgisch kampioenschap cycling esports waar ik een mooie 3e plaats behaalde.

Je werd op het provinciaal kampioenschap op de weg 2e. Voelde dit aan als een zege voor jouw?
Ik was super tevreden met mijn uitslag, maar had eigenlijk ook gehoopt op de Antwerpse trui. Tijdens de koers geloofde ik in mijn kansen, maar jammer genoeg greep ik net naast de eerste plaats. Ik ben wel heel erg blij dat een ploegmaat van mij, Gilles Dockx, de trui mee naar huis mocht nemen. Hij verdiende die ook heel erg.

Je neemt op 1 mei deel aan het Belgisch kampioenschap tijdrijden. Wat verwacht je ervan?
Ik probeer me zo goed mogelijk voor te bereiden op het BK. Op het provinciaal kampioenschap eindigde ik als 5e en zag ik achteraf dat ik nog marge heb om het net iets beter te doen. Ik moet bv. nog iets meer aandacht schenken aan mijn zitpositie. Ik heb alvast naar de voorlopige deelnemerslijst van het BK gekeken en de tegenstand gaat heel erg zwaar worden. Ik hoop te eindigen in de eerste helft en voorzichtig droom ik van een top 10 plaats.

Is tijdrijden één van je favoriete onderdelen in het wielrennen? Of wat vind je er zo leuk aan?
Ik hou van tijdrijden omdat je tijdens deze discipline in grote mate zelf bepaalt hoe snel je kan/wilt gaan. Het risico op valpartijen is ook veel lager dan in een gewone wegkoers en ik hou ervan om een volledig half uur volledig in het rood te gaan en totaal leeg aan de eindstreep te komen. Met uitzondering van pech met de loting of plotse felle windstoten is dit voor mij één van de eerlijkste disciplines in het wielrennen.

Wat zijn je andere doelen voor het seizoen ? Tijdens welke wedstrijd wil je jouw zeker tonen?
Ik hoop toch ten minste één eerste plek te bemachtigen. Verder wil ik een prominente rol spelen op alle grote koersen en wil ik graag m’n ploeggenoten helpen om een aantal podiumplekken te rijden.

Voor welke wedstrijden hoop je op een selectie van de ploeg?
Dat is een gemakkelijke vraag: zoveel mogelijk UCI-wedstrijden of belangrijke interclubs. Valromey, de GP Ruebliland (Zwitserland) en de Vuelta staan hoog op mijn verlanglijst. Als ik voor één van deze koersen geselecteerd zou worden, dan zou ik heel gelukkig zijn. Het internationale karakter spreekt me enorm aan.

Je hebt tijdens de winterperiode verschillende podiumplaatsen behaald in de Esports. Kan je is vertellen wat het juist is? Waarom ligt dit jouw? Hoe waren deze wedstrijden voor je?
Juist, ik behaalde een 2e plek op het Vlaams kampioenschap en een derde op het Belgisch. Cycling Esports is een virtuele koers tegen andere tegenstanders. Iedereen kent wel Zwift of RTG (van Wahoo) waar je het opneemt tegen andere virtuele tegenstanders of andere (echte) renners. Het verschil met het echte wielrennen is dat je jouw fiets niet naar buiten hoeft te nemen, maar dat je gewoon binnen op een smart trainer (rollen die verbonden zijn met een computer en echte parcours simuleren) kan racen en dit tegen vrijwel elke andere renner ongeacht waar hij/zij zich bevindt op de aardbol. Ik vind dit leuk om te doen omdat het voor mij de perfecte voorbereiding is voor het wielrenseizoen tijdens de koude en natte wintermaanden.

Welke parcours liggen jouw het beste ? Wat voor type renner ben je?
Ik hou van heuvelachtig terrein omdat ik op beklimmingen vaak het verschil kan maken.  M’n coach noemt me een ‘hardrijder’; waarschijnlijk omdat ik heel lang, heel diep kan gaan.

Wanneer is het seizoen 2023 geslaagd voor u?
Dit wielrenseizoen is voor mij geslaagd als ik blessurevrij blijf en gespaard blijf van valpartijen want dat heb ik al 2x meegemaakt dit jaar. Verder mik ik op ten minste één eerste plek. Ik wil graag top-20 rijden in een UCI-koers en droom ik van een overwinning met de ploeg in de Beker van België. Nu ik geproefd heb van het podium op een PK, lijkt het me ook leuk om het podium te halen op het BK in Brasschaat, maar dat mag voor mij ook gerust volgens seizoen wanneer ik tweedejaars junior ben.

Naar welke renner kijk je op en waarom?
Wout Van Aert is mijn all-time favoriet. Hij is één v/d meest complete renners die ik ken: hij kan veldrijden, wielrennen, tijdrijden, … en hij blijft er super bescheiden onder. Ik vind hem als profrenner geweldig. Ik denk ook dat hij als persoon een heel aangename man is. Zijn interviews zijn altijd heel eerlijk met respect voor zijn tegenstanders.

Waar wil je staan als renner binnen 5 jaar of waarvan droom je?
Graag zou ik tegen dan opgenomen worden in een UCI World Tour team. Ik droom er stiekem van om ook zo’n kopman te worden als Wout Van Aert, Tadej Pogacar of Mathieu van der Poel, maar ik denk dat ik me ook wel kan schikken in een rol als goeie knecht.

Gerelateerde artikels

Lenn De Roovere won in Verrebroek de wedstrijd voor junioren. Het werd een sprint tussen Lenn en Cisse Pauwels. Het is voor Lenn zijn tweede zege van het prille seizoen. "Ik heb mezelf eindelijk opnieuw kunnen bewijzen tijdens de koers in Verrebroek (Beveren), te midden van de uitgestrekte,...
Lenn De Roovere heeft zijn seizoen als eerstejaars junior gisteren afgesloten met zijn derde zege van het seizoen.  In Lendelede kwam hij solo over de finish na een alles of niets poging in de laatste kilometers. "Dit weekend stond in het teken van vastberadenheid. Na een teleurstellende...
In zijn eerste jaar als junior heeft Lenn De Roovere indruk gemaakt met drie opmerkelijke solo-overwinningen en een eervolle tweede plaats op het provinciaal kampioenschap. In een gedurfde zet heeft De Roovere besloten om in 2024 zijn wielerreis voort te zetten bij het gerenommeerde Crabbé-DSTNY...
Lenn De Roovere heeft inmiddels zijn derde zege van het seizoen op zijn palmares staan. In Kooigem won de tweedejaars junior de sprint van 3. "Er stond een uitdagend parcours op het programma in Kooigem: een heuvelachtige traject van 100 km en 650 hoogtemeters, met smalle kronkelende wegen en...
In het Waalse Tourinnes-Saint-Lambert streden 46 junioren afgelopen zaterdag voor de podiumplaatsen. Na een solo van één km kon Lenn De Roovere voor de eerste maal het zegegebaar maken. "De openingsronden van de wedstrijd namen een bijzondere wending. Verschillende renners namen de leiding,...
Op 9 september vond de koers in Neigem (Ninove) plaats, en het was een ware uitdaging voor alle deelnemers. Met 1150 hoogtemeters en ongebruikelijke hitte was het parcours zwaar en veeleisend voor de renners. Lenn De Roovere wist echter als winnaar uit de bus te komen, ondanks de extreme...