Le Samyn - Frédéric Amorison: "Twee scenario's zijn mogelijk"

Door Kurt Vermeerbergen op 1 Mar 2021 - 15:30
Printvriendelijke versie

De GP Le Samyn (1.1, 2/03) rekent gewoonlijk op regen, hevige wind of helse vriestemperaturen om een extra dosis peper en zout aan het met kasseien bezaaide parcours toe te voegen. De voorspelde zon, een aangename 12 graden en een zwakke bries zijn erg ongewone weersomstandigheden voor deze zware Waalse openingskoers, waardoor het op de zin voor offensief van de renners wachten is om er een heroïsche wedstrijd van te maken.

Het parcours van de voorbije jaren is intussen welbekend: van op de markt in Quaregnon trekt het peloton noordelijk door de Henegouwse open velden richting het Pays des Collines. Na deze lus van 85 kilometer, waar de wind de enige vijand is, trekt het peloton recht naar het lokale circuit rondom Dour. Drie en een halve ronde op het 26,6 kilometer lange parcours staan op het programma of met andere woorden: een opeenvolging van twintig kasseistroken binnen de laatste 100 kilometer.

Voor deze GP Le Samyn zijn bij Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux logischerwijze alle ogen op Aimé De Gendt gericht. De 26-jarige renner eindigde de voorbije twee seizoenen telkens tweede in de Henegouwse klassieker en toonde in de finale van de Omloop het Nieuwsblad dat hij op de afspraak was. Danny Van Poppel en Andrea Pasqualon zijn de twee snelle renners aan de start voor de Belgische ploeg. Het trio wordt deze dinsdag ondersteund door Ludwig De Winter, Taco van der Hoorn, Boy Van Poppel en Pieter Vanspeybrouck. Voor het eerst is Frédéric Amorison, in zijn thuisregio, samen met Hilaire Van der Schueren de sportdirecteur die de selectie van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux naar het hoogst mogelijke resultaat moet sturen.

Frédéric Amorison (sportdirecteur): " Ook al ken ik het parcours blindelings, ben ik vorige week de finale gaan verkennen. De droge omstandigheden zorgen ervoor dat de kasseien er goed bij liggen en er met zeer hoge snelheid over gefietst zal worden. In afwezigheid van wind zou de rit in lijn richting de plaatselijke ronden geen probleem mogen vormen. Op het circuit rondom Dour volgen de kasseistroken elkaar zeer snel op. Sommige stroken gaan bergop, andere zijn technisch of liggen er slecht bij. Er kan beter niet tot de Chemin Belle Vue, de laatste kasseistrook, gewacht worden om het verschil te maken, omdat ze gerenoveerd is, wat korter geworden is en iets verder van de nieuwe aankomstlijn ligt. "

Langs de ene kant, zouden de weersomstandigheden ervoor kunnen zorgen dat het peloton lang gegroepeerd blijft en dat er met een ruime groep gesprint wordt. Langs de andere kant, is het plateau renners aan de start nog nooit zo hoog van kwaliteit geweest. Ik zie dus twee mogelijkheden: sterke renners zullen hun offensief al vroeg in de wedstrijd inzetten, of snelle renners kunnen bij deze omstandigheden hopen dat er weinig scheuren vallen. We zullen met Aimé De Gendt dus moeten anticiperen en hopen dat hij met een groep van een tiental renners in de finale terecht komt. Gezien zijn resultaten in deze GP Samyn de voorbije jaren en zijn prestatie in de Omloop het Nieuwsblad vorige zaterdag is hij onze nummer één. Maar ook in het geval van een groepssprint hebben we met Andrea Pasqualon en Danny Van Poppel de ideale renners in huis om te scoren. Taco van der Hoorn houdt van dit soort wedstrijden en kan in de finale een belangrijke rol spelen. Ludwig De Winter, Boy Van Poppel en Pieter Vanspeybrouck hebben vorig weekend getoond dat ze hun rol voor het team perfect uitvoeren en ik ben er dan ook van overtuigd dat we deze dinsdag opnieuw op hen kunnen rekenen. Het positioneren wordt heel belangrijk, want na elke kasseistrook die je te ver gaat aansnijden, moet je je inspanningen om weer vooraan te komen cash betalen. We willen offensief en attent koersen! "

Selectie GP Samyn:
Aimé De Gendt
Ludwig De Winter
Andrea Pasqualon
Taco van der Hoorn
Boy van Poppel
Danny van Poppel
Pieter Vanspeybrouck