Kris Boeckmans kijkt uit naar wederoptreden in Handzame Classic morgen: "Mentaal ben ik meer dan 100 procent"

Door Kurt Vermeerbergen op 17 Mar 2016 - 17:46
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Kris Boeckmans zal morgen opnieuw aan de start verschijnen van een wielerwedstrijd. De 29-jarige sprinter uit Zoersel maakt zijn wederoptreden in de Handzame Classic nadat hij meer dan zes maanden geleden ontzettend zwaar ten val kwam in de achtste etappe van de Vuelta. Sindsdien heeft Kris er een ongelofelijk lange en slopende revalidatie opzitten, maar nu is hij opnieuw helemaal klaar om zijn plaats in het profpeloton in te nemen. Dat hij nu al deelneemt aan een wedstrijd is veel vroeger dan iedereen had verwacht, vindt ook de ploegarts van Lotto Soudal, Servaas Bingé.

Servaas Bingé: “Toen we begonnen zijn aan de revalidatie was er uiteraard nog een hele lange weg te gaan. Kris was meer dan vijftien kilogram vermagerd, hij moest eerst aan massa winnen vooraleer we echt konden starten. Daarna zijn we blijven stappen zetten, zowel mentaal als fysiek. We hebben de lat iedere keer hoger gelegd.”

“Het feit dat alles zo vlot verlopen is, heeft veel te maken met hoe sterk Kris was op het moment dat hij viel. Ook de ongelofelijke veerkracht en de positieve ingesteldheid zijn deel van het succesverhaal. Op dit moment haalt Kris dezelfde waarden als voor zijn valpartij, zijn basisconditie is heel goed. Hij is fysiek helemaal klaar om opnieuw deel te nemen aan wedstrijden.”

Boeckmans zelf kijkt er enorm naar uit om opnieuw te koersen. Het feit dat de revalidatie zo vlot verlopen is, is volgens hem dan ook geen toeval.

Kris Boeckmans: “Vanaf het moment dat ik de draad terug kon opnemen, heb ik geen moment getwijfeld. Ik heb geen enkele dag weggegooid en heb ieder moment benut.  Het belangrijkste in het verhaal is mijn mentale weerbaarheid. Ik had een doel voor ogen en wist ook dat ik dat doel ging halen. Ik ben er vol voor gegaan zonder mezelf te forceren. Mentaal was het echter zwaarder dan fysiek. Gewoon oefeningen uitvoeren en doen wat de begeleiders zeggen is geen enkel probleem. Maar op sommige momenten gaat het wat moeilijker en dan moet je mentaal sterk genoeg zijn om vol te houden.”

“Morgen start ik in de Handzame Classic zoals ik iedere koers aanvat. Mentaal ben ik meer dan 100 procent, hoe het fysiek zal verlopen valt allemaal nog af te wachten. De testen zijn heel goed en de trainingen verlopen super. Maar iedere renner weet dat een wedstrijd niet hetzelfde is als een training. Er zijn zoveel dingen die kunnen voorvallen. Het is nog een groot vraagteken hoe het in koers zal zijn, maar ik heb er alvast heel veel zin in.”

Servaas Bingé: “We hebben geprobeerd om alle addertjes eruit te halen. Medisch gezien is Kris perfect in staat om de koers uit te rijden. Maar fysieke parameters zijn gemakkelijk te meten. Een ander verhaal is het mentale aspect. Samen met de mental coach, Nathan Kahan, hebben we zoveel mogelijk gecounterd op voorhand. Niemand kan echter voorspellen hoe het zal verlopen tijdens de wedstrijd.”

Marc Sergeant, manager Lotto Soudal: “Ons eerste doel was om Kris weer mens te laten worden. Dat zou al een hele prestatie op zich geweest zijn. Het feit dat hij zo vroeg al opnieuw in competitie treedt, zegt heel veel over hoe Kris is als persoon. In mijn hoofd is het echt irreëel dat hij al zo ver staat. Ik heb hem namelijk gezien net na zijn val en dan zijn er toch een aantal scenario’s die door je hoofd spoken. Maar Kris heeft een erg indrukwekkende weg afgelegd. Het resultaat morgen is echt niet belangrijk, het belangrijkste is dat Kris weer deel uitmaakt van het peloton en met volle teugen uitkijkt om te presteren.”

Gerelateerde artikels

In de Vuelta werkten de renners vandaag de achtste etappe af, tussen Puebla de Don Fadrique en Murcia. Het werd een bewogen dag voor Lotto Soudal. Vijftig kilometer voor de meet werd het peloton opgeschrikt door een valpartij, Kris Boeckmans was één van de grootste slachtoffers. Jasper De Buyst...
Met Kris Boeckmans heeft Lotto Belisol nog een nieuwkomer in het team voor volgend jaar. De 26-jarige Belgische renner versterkt de ploeg eveneens vanaf 1 januari 2014 voor twee seizoenen. Momenteel maakt hij de dienst uit bij Vacansoleil-DCM. Vorig jaar reed Boeckmans een opvallende Ronde van...
Pas na twee uur wedstrijd vormde er zich een kopgroep van vijf Belgen. Met een maximale voorsprong van vijf minuten hadden de vluchters geen kans tegenover het jagende peloton. Tijdens de acht lokale rondes werden de vluchters ingerekend. Ook na een nieuwe aanval van vier renners kwam er een...
Lotto Soudal is heel blij te kunnen meedelen dat Kris Boeckmans zich niet langer in een kunstmatige coma bevindt en het herstel in gunstige zin evolueert. Nadat eerder al de ECMO-behandeling afgekoppeld en de longdrain verwijderd was, is de voorbije 48 uur de tracheacanule in de luchtpijp...
Gisterenavond heeft Kris Boeckmans in het ZOL ziekenhuis van Genk een chirurgische ingreep aan het gezicht ondergaan. Het medisch team onder leiding van chirurg Schepers van de dienst mond-, kaak- en aangezichtschirurgie was meer dan vijf uur bezig met het plaatsen van vijftig schroefjes en acht...