Kijkcijfers veldritseizoen 2019-2020: niet zo erg als de media doet uitschijnen

Door Glenn Hofkens op 9 Mar 2020 - 19:09
Printvriendelijke versie

Regelmatig lezen we berichten in de media die doen uitschijnen dat het veldrijden aan populariteit aan het inboeten is. Bij Cyclingsite.be hielden we daarom dit jaar de kijkcijfers van de crossen op Sporza en vtm bij en vergeleken we deze met die van vorig seizoen. Van de crossen op Play Sports en Proximus Sports worden jammer genoeg geen kijkcijfers meegedeeld dus die moeten we buiten beschouwing laten. En we kunnen alvast zeggen dat het niet zo erg gesteld is als dat vele media doen uitschijnen.

In deze test werden dus 28 crossen opgenomen tegenover 27 vorig jaar. Er was dus één veldrit meer te zien voor iedereen, ongeacht hun tv-provider. Het seizoen start traditioneel met vrij lage kijkcijfers. Dit heeft mede te maken met het feit dat veel mensen nog genieten van de laatste zonnige dagen in september en ook het feit dat deze crossen op vtm worden uitgezonden terwijl Sporza nog volop in het wegseizoen zit met o.a. de Vuelta. Ondanks dit waren de kijkcijfers voor Eeklo toch hoger dan een jaar eerder voor de seizoensopener in Geraardsbergen. Wat wel opvalt is dat er de eerste 2 maanden slechts 1 cross is waarbij de uitzending van de dames meer kijkcijfers haalde dan de voorafgaande nieuwsuitzending. Dat was de nieuwe veldrit in Beringen (onderdeel van de Ethias Cross en dus met een uitzending op vtm). Ook haalde in de eerste 2 maanden 2 keer de uitzending van de heren minder kijkcijfers dan de nieuwsuitzending van 13 uur, in Eeklo en Boom.

Voor de meeste mensen is de Koppenbergcross een beetje zoals de Omloop Het Nieuwsblad is voor het wegwielrennen. Alles ervoor zijn opwarmertjes, vanaf de Koppenberg begint het seizoen voor sommige liefhebbers pas echt. Maar ook de Koppenberg verloor dit jaar kijkers tegenover vorig seizoen. Dit gaat van een klein verlies bij de dames (-3,57%) tot een toch wel behoorlijk verlies van 13,41% bij de heren. Ook in november zorgde het EK in Silvelle voor een flinke daling in de kijkcijfers tegenover het EK in Rosmalen een jaar eerder (-12,51% bij de heren, de dames boekte 0,02% winst). Half november stonden de kranten vol met het nieuws dat de veldrit in Niel de eerste veldrit ooit was waar de kijkcijfers voor de dames hoger lagen dan bij de mannen. In totaal keken ruim 15.000 kijkers meer naar de dames dan de cross bij de heren, maar beide crossen scoorden beduidend hoger dan het jaar voordien (+35,91% voor de dames, +8,80% bij de heren). Tot en met de cross in Niel haalde ook elke wedstrijd voor dames meer kijkers in verhouding met de mannencross het jaar voordien. Het EK was de enige cross waar de kijkcijfers voor de dames onder de 80% lag in vergelijking met de mannen. Daarna keerde het echter en lagen de kijkcijfers voor de dames in verhouding meestal onder de 80%, een exacte verklaring voor deze plotse ommekeer is moeilijk te vinden.

Verder constateerden we ook dat de kijkcijfers voor 20 tot 25% hoger lagen dan een jaar voordien. De nieuwe veldrit in Kortrijk eind november haalde een bescheiden kijkcijfer van ongeveer 330.000 kijkers bij de dames en 380.000 kijkers bij de heren, wat toch vrij ver beneden het gemiddelde was van alle 8 wedstrijden van de DVV Verzekeringen Trofee. De cross in Ronse, die dit jaar opnieuw toetrad tot de DVV Verzekeringen Trofee, haalde opnieuw een pak meer kijkers, wat voornamelijk verklaard kan worden door het feit dat de wedstrijd het voorbije seizoen werd gehouden in december in plaats van oktober, en opnieuw op Sporza kwam in plaats van op vtm.

De kerstperiode is traditioneel een voltreffer voor de kijkcijfers. Het startte al goed met de crossen in Sint-Niklaas en Heusden-Zolder, waar de kijkcijfers goed waren gestegen. Uiteraard was de grootste stijging in de kerstperiode te merken in Loenhout, waar Wout van Aert zijn comeback maakte na zijn zware val in de Tour. Waar het jaar voordien het algemene kijkcijfer (er waren toen geen aparte cijfers beschikbaar voor de dames- en herencross) nog 442.500 kijkers was, waren er dit seizoen 481.500 kijkers voor de dames en maar liefst 722.400 kijkers bij de heren. Dat betekende waarschijnlijk bijna de helft meer kijkers voor de mannencross ten opzichte van een jaar eerder. Dit seizoen werd ook Diegem opnieuw uitgezonden op Sporza. Ook dat was uiteraard een voltreffer als cross op zondagavond met ongeveer 675.000 kijkers voor de dames en om 20.00 uur de mannen die bijna 900.000 kijkers haalden. De cross in Bredene een dag later moest het met een pak minder kijkers stellen: -25,67% voor de dames, -19,55% voor de heren.

Op nieuwjaarsdag wordt de cross in Baal voor de dames traditioneel door het nieuwjaarsconcert in Wenen grotendeels uitgezonden op Canvas in plaats van op één, wat zorgt dat de kijkcijfers voor de dames de helft lager liggen dan voor de heren. Ook de interesse voor die cross zakte bij de dames met meer dan 10% tegenover vorig seizoen. Ook de DVV Trofee in Bussel op het einde van de kerstvakantie kende een soortgelijk verloof: -10% voor de dames, +10% voor de heren. Het BK in Antwerpen was het tweede jaar dat de junioren en beloften live op tv kwamen en de dames hun cross een dag eerder afwerkten dan de heren elite. De kijkcijfers voor zaterdag lagen een stuk lager dan het jaar voordien. De junioren haalde 15% minder kijkers. Van de dames zijn geen exacte cijfers beschikbaar wegens een fout in de naamgeving bij het kijkcijfercentrum. Het enige dat we met zekerheid weten is dat de kijkcijfers voor de junioren hoger lagen dan de dames, en wanneer het zelfs maar enkele honderden kijkers minder waren de dames toch minstens 30% kijkers naar het scherm lokten dan een jaar eerder. De kijkcijfers bij de heren elite zakten ook met ongeveer 5%, die van de beloften gingen lichtjes vooruit. Het BK bij de heren elite was wel nog altijd de enige cross op het hele seizoen die meer dan 1 miljoen kijkers behaalde. Ook de beloften haalden een mooie 780.000 kijkers, de junioren 480.000 kijkers, de dames dus minder dan die 480.000.

Na het BK is de eerstvolgende cross op de traditionele zender het WK. Nieuw dit jaar was dat er een WK voor dames junioren werd georganiseerd. Exacte cijfers hebben we niet beschikbaar (de wedstrijd haalde de top-20 van die dag niet) maar er waren dus maximaal een 190.000 kijkers. Zaterdag om 13.00 uur was het tijd voor de beloften. De kijkcijfers daalden stevig en de oorzaak daarvan was waarschijnlijk het feit dat met Pidcock en Iserbyt 2 bekende namen dit jaar bij de profs reden en dat de media weinig kans gaf aan de Belgische beloften voor een wereldtitel. De kijkcijfers voor de volledige cross bij de belofte op Canvas lag maar liefst 40% lager dan een jaar eerder. De cross bij de dames behaalde in de namiddag ook 22,60% minder kijkers dan vorig jaar in Bogense. Op zondagochtend haalden de junioren een pak meer kijkers dan een jaar eerder, mede door het feit dat de Belgen met Thibau Nys de topfavoriet in huis hadden en zelfs het volledige podium inpalmden op het einde. Dat was geleden van 2014 (net als de laatste wereldtitel voor een Belg) toen in Hoogerheide Thijs Aerts won voor Yannick Peeters en Jelle Schuermans.

De woensdag na het WK behaalde in Maldegem zowel de cross voor de dames als de heren geen top-20 van de dagelijkse kijkcijfers. Lille haalde net geen half miljoen kijkers bij de mannen, goed voor een lichte stijging. De cross in Hulst was een voltreffer qua kijkcijfers. Mede door het stormweer bleven veel mensen binnen naar de cross kijken (+56,22% bij de dames, +74,79% bij de mannen). Een week later profiteerde Leuven ook van het slechte weer in de maand februari met een stijging van 75,68% bij de dames en maar liefst 87,87% bij de mannen.

Het totale aantal kijkers lag dit seizoen bij de dames op ongeveer 393.500 kijkers (een stijging van 1,21% tegenover het seizoen 2018-2019) en 532.000 kijkers bij de mannen (een stijging van 4,10%). Wanneer we per klassement gaan kijken naar de kijkcijfers zijn de cijfers van de Rectavit Series (met uitzendingen van Niel, Sint-Niklaas en Leuven) enorm de hoogte in gegaan (+58,14% voor de dames en +46,39% voor de mannen. Van de klassementen bestaande uit 8 crossen kunnen we stellen dat de cijfers voor de vtm-crossen (vorig jaar Brico Cross, het voorbije seizoen Ethias Cross) lichtjes zijn gedaald (-1,03% voor de dames, -2,99% voor de heren). De DVV Verzekeringen Trofee haalde 0,36% minder kijkers bij de dames, maar kende wel een stijging van 8,73% bij de heren. Over het ganse seizoen bekeken haalden de dames 73,96% van de kijkcijfers van de mannen.

Nu is het afwachten hoe de cijfers er volgend seizoen zullen uitzien met de volledig hervormde kalender. Wat wel vast staat is dat de helft van die Wereldbeker gewoon op Sporza zal te zien zijn (7 van de 14 tegenover 2 van de 9 nu). Maar eerst is er natuurlijk nog een gans wielerseizoen op de weg, waarbij opnieuw enorm veel koers zal te zien zijn op Eurosport en ook een groot aantal Vlaamse koersen en buitenlandse klassiekers op Sporza.

Gerelateerde artikels

De geweldige kijkcijfers en marktaandelen van de afgelopen seizoenen voor de Superprestige veldrijden heeft VIER ertoe aangezet om het contract met de Superprestige-organisatie te verlengen. Zeker tot het voorjaar van 2016 kan de kijker op VIER terecht voor de strijd tussen de grote veldrittenoren...
Het nieuwe veldritseizoen staat voor de deur en brengt enkele nieuwigheden met zich mee: Dames starten achter de jongens met een kleine ruimte tussen. Gelijke start. In nationale wedstrijden houden we alleen nog rekening met de nationale ranking (vanaf het derde volledige weekend van...
Zondag vond in Erpe-Mere de eerste veldrit plaats met verschillende kleppers aan de start. Ook onze fotograaf was ter plaatsen om enkele mooie plaatjes te schieten van de verschillende categorieën. Meer foto's: Nieuwelingen: http://www.flickr.com/photos/cyclingsite/sets/72157635661808136/...