Jurgen Van den Broeck : Ik ben niet tevreden met het eerste deel van mijn seizoen

Door Kurt Vermeerbergen op 6 May 2013 - 15:55
Printvriendelijke versieVerstuur per e-mail

Op de Lotto Belisol fandag zaterdaf op Circuit Zolder stond Jurgen Van den Broeck de pers te woord. De man uit Morkhoven oogde zeer ontspannen, hij had er net sinds lange tijd een volledige week rust opzitten, dit op aandringen van sportdirecteur Herman Frison. Van den Broeck maakte er een round-up van zijn seizoen tot nog toe en praatte over zijn verdere plannen in de opbouw naar de Tour, die start zaterdag 29 juni op het Franse eiland Corsica. Vandaag vertrekt Jurgen richting Sierre Nevada voor een nieuwe stage.

Jurgen Van den Broeck: “Ik ben niet tevreden met het eerste deel van mijn seizoen, wel wat mijn conditie betreft, maar niet qua uitslagen. In de Ronde van Catalonië was het mijn eigen fout dat ik niet mee was, in de Ronde van het Baskenland verloor ik alle kansen na een val en in de Ronde van Romandië was ik de eerste dag niet goed genoeg. Het was misschien een foute keuze dat de stage zo kort voor de proloog in Romandië eindigde. Maar goed, ik heb mijn klassement daarna nog kunnen redden. Mijn tijdrit op de slotdag was verrassend goed, ik schrok dat ik sommige specialisten achter mij liet. Als ik in goeie conditie verkeer en de juiste positie aanneem, dan kan ik wel goeie tijden neerzetten.”

Ondertussen komt de Tour steeds dichterbij. Enkele weken terug trokken Van den Broeck en Herman Frison al naar Corsica om de eerste drie ritten te verkennen. VDB zal ook zijn licht opsteken in de Alpen en Pyreneeën. Op de persconferentie sprak hij uiteraard over zijn verdere voorbereiding en ambities voor de Tour.

Jurgen Van den Broeck: “Nu trek ik opnieuw voor drie weken naar de Sierra Nevada voor een stage, daarna zal ik de Alpenritten van de Tour verkennen op een ander tijdstip verken ik ook de etappes in de Pyreneeën. In juni neem ik deel aan de Dauphiné en dan gaat het opnieuw richting Sierra, twee dagen voor het BK kom ik terug. Terwijl ik in de Sierra Nevada verblijf, zal ik de Giro met interesse volgen. Bradley Wiggins is van plan zowel Giro als Tour te rijden. Mikken op twee Grote Rondes is moeilijk, zeker als ze zo kort op elkaar volgen. Misschien wil iemand in de Tour wel op zoek gaan naar revanche. Over de keuze tussen Wiggins of Chris Froome als kopman spreek ik mij niet uit, we zien wel in juli hoe dat uitdraait. In Romandië heb ik uiteraard gemerkt dat Froome goed is.”

“Ik werd nu al twee keer vierde in de Tour, dus ik viel net naast het podium. Dat betekent dat de top drie binnen bereik ligt. Maar elke Tour is anders en moeilijk te voorspellen, met dezelfde conditie kan je zowel zevende als derde worden. Je kan enkel gedreven trainen, goed aan de start komen en er dan voluit voor gaan en zien waar je uitkomt. De laatste tijdrit is naar het schijnt zeer lastig, maar je kan de Tour ook winnen of verliezen in een bergrit. Binnen drie weken zal ik de tijdritten verkennen. Hoe dan ook, de Tour kan je niet op voorhand uittekenen.”