Julie Brouwers vervolledigt de veldritploeg van Intermarché-Circus-Wanty: "Het is een fantastische eer om aan te sluiten"

Door Kurt Vermeerbergen op 29 Sep 2023 - 16:54
Printvriendelijke versie

Belgisch kampioene veldrijden bij de beloften Julie Brouwers wordt de vijfde profrenner bij de cyclocross structuur van Intermarché-Circus-Wanty en vervolledigt zo het zestal onder de sportieve directie van Bart en Geert Wellens naar aanleiding van de opening van het Belgische veldritseizoen 2023-2024.

Voor de vijfde winter van het veldritteam van Jean-François Bourlart sluit ze aan bij de jonge groep bestaande uit Thijs Aerts, Kevin Kuhn, Gerben Kuypers (elite), Arne Baers en Lauren Molengraaf (U23).

De renster uit Olmen maakte een lineaire progressie bij de beloften en slaagde er naast het veroveren van de Belgische titel in haar categorie onder meer ook in om op het wereldkampioenschap in Hoogerheide bij de beste tien te eindigen.  Onafhankelijk van het type parcours presteerde de Antwerpse met grote regelmaat tussen de elite rensters, wat resulteerde in niet minder dan twintig top vijftien noteringen afgelopen seizoen, waarbij een zesde plaats in Oostmalle en een dertiende plaats in de wereldbeker in Dublin. Vorige zaterdag begon Brouwers haar seizoen in haar nieuwe kleuren met een zege in Vorselaar. Ze is de tweede vrouwelijke atleet in de structuur naast Europees juniorenkampioene Lauren Molengraaf, die op 5 oktober haar achttiende verjaardag viert en de overstap naar de beloften maakt.

Thijs Aerts, Kevin Kuhn en Gerben Kuypers zijn de drie profrenners die de kleuren van Circus-ReUz-Technord bij de heren elite zullen verdedigen. Kevin Kuhn, de achtste op de huidige UCI ranking, begon het seizoen voor het derde jaar op rij met een zege op eigen bodem in Illnau.

De tweevoudige Zwitsers kampioen schonk het team de voorbije winter vier zeges, een wereldbekerpodium in Val di Sole een een vijfde plaats op het Europees kampioenschap. Thijs Aerts, voormalige wereldkampioen bij de junioren, eindigde bij de beste vijftien in vier wereldbekers en in tien andere wedstrijden.

De andere nieuwkomer Gerben Kuypers was de revelatie van vorig seizoen, dankzij een zesde plaats op het wereldkampioenschap tussen de profs, een Belgisch titel bij de elite zonder contract en vijf overwinningen en de eindzege in de Beker van Frankrijk.

Na zijn overstap naar de structuur van Intermarché-Circus-Wanty dit voorjaar zette hij zijn opmerkelijke progressie verder op de weg door zijn allereerste twee zeges ooit te behalen met het Circus-ReUz-Technord team van Kévin Van Melsen, de slotritten in de Province Cycling Tour en de Tour de Namur.

Op 21-jarige leeftijd begint Arne Baers aan zijn laatste seizoen als belofte. Vorig seizoen werd hij voor het eerst geselecteerd om België in het Europees (10e) en wereldkampioenschap (15e) te vertegenwoordigen. Hij veroverde tevens zijn eerste twee zeges bij de elite in Zweden en werd bij zijn eerste deelname aan de wereldbeker U23 negende in de eindstand.
 
Julie Brouwers: “Het is een fantastische eer om aan te sluiten bij de structuur van Intermarché-Circus-Wanty en dit nieuwe hoofdstuk met een overwinning in mijn nieuwe trui van Belgisch kampioene aan te vatten. Het team heeft me van bij de start een vertrouwen voor drie seizoenen geschonken. Dit vertaalt zich in een gemeenschappelijke visie om op een gestage manier progressie te maken. Het is mijn ambitie om tot een vaste waarde in het Belgisch veldrijden uit te groeien onder de coaching van Bart en Geert Wellens en jaar na jaar stappen te zetten ten opzichte van de wereldtop. Dankzij hen kan ik van een professionele aanpak en coaching van wereldklasse profiteren. Bij mijn overstap heb ik meteen progressie kunnen waarnemen op vlak van materiaal, dankzij de combinatie van alle technische partners van de structuur. Tijdens ons trainingskamp in La Bresse hebben mijn ploeggenoten hun ervaring met mij gedeeld, zowel op als naast de fiets. De gezamenlijke trainingen met mijn ploeggenoten stimuleren me om mijn grenzen te verleggen. Ik ben op een warme manier in de groep onthaald en ben benieuwd om in ons gezamenlijk trainingskamp met het World Team de gehele structuur te ontmoeten. De komende weken trek ik naar het buitenland voor een aantal wedstrijden vooraleer te beginnen aan de eerste manches van de wereldbeker, in dewelke ik mijn capaciteiten wil tonen deze winter!”
 
Bart Wellens (Sportdirecteur): “In 2023 bereikten we een belangrijke mijlpaal met het veldritproject van Intermarché-Circus-Wanty. Julie Brouwers en Lauren Molengraaf werden de eerste twee dames met professioneel statuut in de geschiedenis van onze structuur en dankzij de opstart van ons Continentaal team Circus-ReUz-Technord hebben we voor het eerst al onze heren veldrijders een brede waaier van wegwedstrijden en jaarprogramma op maat kunnen bieden, een belangrijke vooruitgang die ons team aankomende winter ongetwijfeld naar een hoger niveau zal tillen. Na het verwelkomen van de twee opkomende Belgische talenten Julie Brouwers en Gerben Kuypers vatten onze vijfde winter in het veld met een kern van zes jonge renners aan.”

“Julie Brouwers koestert de ambitie om naar de top van het Belgische veldrijden te groeien en op internationaal niveau stap voor stap progressie te maken. Daar zullen we haar de komende drie jaar ten volle bij ondersteunen. Julie en Lauren Molengraaf zijn uitstekende sparring partners op training. Lauren staat aan de vooravond van de niet te onderschatten overstap naar een nieuwe categorie, met wedstrijden die tot 20 minuten langer duren en met een rijk gevuld competitie programma. Van nature uit legt Lauren de lat hoog voor zichzelf. Het is onze rol om samen met onze twee dames realistische doelen te stellen en hun een kader te bieden waarin ze op een serene manier kunnen groeien.”

“Onze tweede versterking Gerben Kuypers heeft in zijn eerste wegcampagne met onze structuur verschillende opmerkelijke prestaties neergezet, zowel met zijn twee spraakmakende overwinningen in de trui van Circus-ReUz-Technord als in dienst van zijn kopmannen in het World Team. Hij heeft duidelijk baat bij een professionele omkadering en ik verwacht dan ook een gelijkaardige indrukwekkende progressie in het veld. Tijdens ons trainingskamp in La Bresse maakte hij indruk met zijn gedrevenheid en inzet. Alles wijst erop dat hij deze winter opnieuw van zich zal laten spreken, zoals hij dat in het wereldkampioenschap in Hoogerheide gedaan heeft.”

“Vorig seizoen heeft Kevin Kuhn opnieuw een serieuze stap voorwaarts gezet. Onze Zwitser heeft aan regelmaat gewonnen en klom in alle rankings richting de top. Hij is een vaste waarde in de internationale cyclocrosswereld geworden en ik heb er alle vertrouwen in dat hij na een wegprogramma met ons World Team op zijn elan zal doorgaan.”

“Thijs Aerts en Arne Baers hebben de opdracht om zich deze winter in de kijker te rijden. Beiden hebben hun aantal wedstrijddagen op de weg verdubbeld ten opzichte van de voorbije jaren en daarbij verschillende keren aan de overwinningen van hun ploeggenoten bijgedragen. Terwijl Thijs zich in de schaduw van zijn kopmannen van het World Team op een serene manier zijn wegprogramma heeft kunnen afwerken, in een rol die perfect bij zijn profiel past, hebben we Arne met het Circus-ReUz-Technord team van Kévin Van Melsen voor zijn laatste winter als belofte klaargestoomd. Het is zijn droom om prof te worden en daarom zal onze coaching bij hem gericht zijn op hem de mogelijkheid te geven om zich in zijn categorie te onderscheiden.”

“Begin september zijn we met ons zestal naar La Bresse getrokken om het seizoen voor te bereiden. Na een uiterst geslaagd trainingskamp in perfecte omstandigheden hebben Kevin Kuhn en Julie Brouwers met overwinningen in respectievelijk Illnau en Vorselaar de toon gezet. Alle lichten staan op groen voor 2023-2024, met ook Lauren Molengraaf die de zevende plaats behaalde op het Europees kampioenschap op de weg.”

Jean-François Bourlart (CEO Continuum Sports): “Veldrijden is een discipline waar we van houden. We zijn fier op alle prestaties van ons team sinds de opstart in 2020. We hebben talrijke nationale titels verzameld en tevens de Europese en wereldkampioenentrui veroverd. Daar zijn we uiteraard trots op en we zijn ervan overtuigd dat andere grote momenten vanaf deze winter op ons wachten. Onze kern is samengesteld uit vele talenten, die we dankzij de inzet van ons gehele performance team naar de top willen brengen. Ik ben ervan overtuigd dat we een geweldige winter tegemoet gaan wat de sportieve prestaties betreft.”

“Ik hoop dat dit project ook op commercieel vlak succes zal kennen, want we staan nog steeds open voor nieuwe partners die van de successen van ons team willen profiteren, bijvoorbeeld door hun naam uit te lenen. Ik blijf ervan overtuigd dat veldrijden een interessante discipline is voor alle ondernemingen die op de Belgische markt en de Benelux mikken en dat we hen mooie opportuniteiten kunnen bieden, inclusief in de naam van het team. Het is een mooie kans om een merk te associeren met een zeer populaire discipline, die waarden van vechtlust, zichzelf overtreffen en volharding overbrengt om de beste prestaties te behalen.”

Gerelateerde artikels

Julie Brouwers en Jana Dobbelaere zijn de twee overwinnaars in de damesreeks tijdens de 11e manche van de moedige veldrijder in Alsemberg. Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157688611267494  
In Herenthout konden de aspiranten hun crosstalenten tonen aan het talrijk opgekomen publiek. Ook de renners genoten van het mooie parcours wat de organisatoren hadden uitgetekend voor hun. De overwinningen waren voor Mathis Avondts, Dante Coremans,Tess Van Loy, Julie Roelandts, Julie Brouwers en...
Tijdens de laatste manche van de moedige veldrijder in Meer verschenen in damesreeks 11 dames nieuwelingen en 26 juniores/elite. De zege bij de nieuwelingen ging naar de Xaydee van Sinaey. Julie Brouwers kon het zegegebaar maken bij de dames internationale/juniores . Foto's: https://...
Slechts 9 dames aan de start in Vollezele.  De dames kregen een loodzwaar parcours voorgeschoteld en ze kregen ook een hevige regenbui te verwerken want ook snel zichtbaar werd. Zo werd er beslist tijdens de wedstrijd om de 2 dames nieuwelingen vroeger uit wedstrijd te nemen dan voorzien....
Het zware modderige parcours van Hoegaarden was op Wapenstilstand het decor voor het Vlaams kampioenschap voor aspiranten. De dames 12,13 en 14 jaar mochten het goede voorbeeld geven. De Vlaamse kampioentruien gingen in deze reeksen naar Elvia Peeters (12 jaar), Julie Brouwers (13 jaar) en Nele...
Julie Brouwers en Aurelie Vermeir waren de sterkste dames in wedstrijd te Elst-Brakel. Foto's: https://www.flickr.com/photos/cyclingsite/albums/72157689229597786