Joran Wyseure: " Ik hoop te eindigen in de top 7 zaterdag"

Door Kurt Vermeerbergen op 10 Jan 2019 - 21:15
Printvriendelijke versie

Joran Wyseure was dit seizoen één van de nieuwkomers in de Belgische ploeg bij de wereldbekers. Joran is één van de renners om zaterdag rekening mee te houden tijdens het Belgisch kampioenschap.

1. Sinds wanneer ben je gestart met crossen? Hoe ben je bij deze sport terecht gekomen?
Ik ben beginnen crossen vanaf eerstejaars aspirant (12jaar). Ik koerste wel al vanaf mijn 8 jaar, maar mocht toen nog niet crossen van mijn ouders. Ik deed in de winter wel al geregeld mountainbike toertochten in het weekend en zo kreeg ik de smaak te pakken. Toen ik aspirant werd kreeg ik dan mijn eerste cyclocrossfiets en reed ik mijn eerste wedstrijden.

2. Hoe kijk je terug op het seizoen tot nu toe ? Tevreden ?
Mijn seizoen is zeker al geslaagd. Ik behaalde alle vooropgestelde doelen zoals een wereldbekerselectie en een overwinning. Ik kon ook al enkele malen podium rijden in grote crossen zoals de Koppenbergcross en de cross in Hamme. Ik kende dit seizoen nog maar één offday in Namen, dit was wel een grote teleurstelling. Dit seizoen reed ik wel al 13 keer in de top 10. Alles wat er nu nog extra bijkomt is bonus.

3. Wat was tot nu toe je diepste ontgoocheling?
Het Belgisch Kampioenschap in Oostende in 2017. Alles liep toen mis dat maar kon misgaan. Het begon in de start, daar bleef iemand met zijn schoen in mijn voorwiel zitten. Ik vertrok toen als één van de laatste renners en begon aan een inhaalrace. In de laatste ronde was ik alsnog onderweg naar een top 10 plaats maar toen kende ik nog kettingproblemen waardoor ik dertiende werd. Ik had van dat BK veel meer verwacht.

4. Je werd dit seizoen voor de eerste keer geselecteerd voor de wereldbekers. Tevreden over je prestaties ?
Ik was enorm blij dat ik in Koksijde voor de eerste keer mocht deelnemen aan een wereldbekerwedstrijd met de nationale ploeg. Ik zat toen in het B- Team en moest dus helemaal vanachter starten. Ik dook als allerlaatste het veld in en kon na een inhaalrace 5e worden. Na deze prestatie werd ik ook geselecteerd voor de wereldbekermanche in Namen waar ik mocht deelnemen in het A-team. Helaas had ik die dag een offday en was het dus drie kwartier serieus afzien, ik werd pas 25ste. Zo werd ik teruggestuurd naar het B- team voor Heusden- Zolder. Dat was een parcours op mijn lijf geschreven en kon ik vanop de laatste startrij terugkeren naar plaats 11.
 
5. Wat verwacht je van het BK ? Krijg je een parcours dat in je voordeel is ? 
Ik vind het een mooi parcours dat zeer lastig zal worden. Het ligt redelijk modderig en glibberig en ik denk dat het wel iets is, dat mij zal liggen. Het zal vooral aankomen op foutjes  en het (hopelijk)  standhoudende materiaal. Ik hoop dat ik in de top 7 kan zitten omdat dit misschien in mijn voordeel kan zijn voor de komende wereldbekers. 

6. Na het Bk is er het WK. Hoe schat je u kansen in om in de selectie te zitten?
Natuurlijk hoop ik heel erg dat ik bij de selectie kan zitten. Ik denk dat we met 9 renners kans maken voor 6 plaatsen en dat het BK een doorslaggevende factor kan zijn samen met de twee wereldbekers die plaatsvinden eind januari.

7. Je maakte op 1 januari de overstap naar Acrog Pauwels Sauzen Balen BC. Blij met deze nieuwe stap in je carrière?
Ja, ik ben zeer blij dat ik de kans krijg bij deze ploeg en ik denk dat zij mij goed zullen kunnen helpen en begeleiden in mijn verdere loopbaan als crosser. Ook zal ik een mooi wegprogramma kunnen rijden en eventueel de kans krijgen om eens een interclub te rijden.

8. Welke parcours op de weg en in de cross liggen u het beste ?
Mijn favoriete parcours op de weg is een vlakke omloop met een brede weg, afgewisseld met een heuveltje.
Mijn favoriete cyclocrossomloop is een technische omloop met redelijk wat hindernissen en een aantal loopstroken.

9. Balken springen of niet? Hoe beslis je?
Ik spring zo goed als altijd over de balken tenzij ze dicht bij elkaar liggen op een lang recht stuk en het dus sneller is als je loopt.

10. Wat zijn je doelstellingen voor het wegseizoen?
Echte doelstellingen voor het wegseizoen stel ik niet, maar ik zou me graag weer zoveel mogelijk willen tonen in de wedstrijden en een aantal keer mee willen gaan in de aanval. Ik zou ook graag een aantal keer top 10 willen rijden.

De snelle vragen
Lievelingskleur : Rood
Favoriete muziek : Dance/Elektro muziek
Favoriete film : The Lord of the Ring
Andere hobby's: Lopen, zwemmen
Lievelingseten : Frieten
Ochtend- of avondmens : Ochtendmens
Film of boek : Boek
Brunette of blondine : Blondine
Pizza of frieten : Frieten
Citytrip of relaxvakantie : Relaxvakantie
Sprint winnen van een klein groepje of alleen binnenkomen : Alleen binnenkomen
Bergop of bergaf : Bergaf
Koud of warm : koud
Modder of zand:  modder
Mooiste overwinning ooit: Rapencross Lokeren (Brico Cross)
Met welke (ex-)prof zou je eens een trainingingstocht willen maken: Wout Van Aert

 

Gerelateerde artikels

Gisteren moesten de beloften starten samen met de elite in de Hexia cyclocross in Gullegem. Opnieuw zagen we een ijzersterke Joran Wyseure  aan het werk. Hij eindigde op een knappe 14e plaats en werd zo de beste belofte. "Ik stond op de derde rij om te vertrekken maar de renner voor mij...
Vorig weekend werd de start gegeven van het crossseizoen in Kessel.  Vandaag staat de eerste A-cross op het programma in Lokeren. Niet alle renners zullen vandaag starten op de Ethias cross. Zo is het Tormans - Circus CX team nog op stage in Livigno tot 14 september. Onder hen ook de...
Eerstejaars belofte Joran Wyseure  won vandaag voor de derde keer op rij de manche van de Vlaamse Cyclocross Cup in Lichtervelde. Het is voor de Joran zijn eerste zege van het seizoen. "Voor de derde keer op een rij de thuiscross in Lichtervelde gewonnen. Ik was mee met de kopgroep van...
Joran Wyseure behaalde in Gullegem  zijn 5e zege van het seizoen. De 2e plaats op het podium was voor Salvador Alvarado. Derde plek was voor Jelle Vermoote. "Ik draaide als 7de het veld in en was mee met de kopgroep van 4 maar hing de eerste halve wedstrijdhelft aan de rekker. Toen was...
De Belgische formatie van Jean-François Bourlart (Tormans Cyclo Cross Team ) is de wereldkampioenschappen dit weekend op een verbluffende manier begonnen. Op het Amerikaanse circuit in Fayetteville is de Britse Zoe Bäckstedt bij de junioren wereldkampioene geworden en werd daarna door Joran...
Bij de beloften in Ronse was de Nederlander Ryan Kamp de snelste. De opmerkelijkste naam op het podium was deze van eerstejaars belofte Joran Wyseure. Hij werd 3e op 56 seconden van de winnaar.  De nummer 4, Ryan Cortjens (ook eerstejaars) volgde op bijna 1 minuut van Joran. "Ik nam een...