Jonas Christiaens na een bekkenbreuk aan de start van provinciaal kampioenschap te Laarne

Door Kurt Vermeerbergen op 28 Apr 2023 - 16:47
Printvriendelijke versie

Derdejaars belofte Jonas Christiaens kwam vorig jaar zwaar ten val en dacht er even aan om te stoppen met wielrennen. Inmiddels is hij volop terug aan het fietsen en start hij zondag op het provinciaal kampioenschap in Laarne.

Eind augustus kwam je vorig jaar ten val op het BK te Sint Lievens Houtem. Wat is er precies gebeurd en wat was het verdicht?
Het was al een heel hectische dag. Ikzelf voelde me echt goed en ik zat altijd goed in het peloton. In de laatste kilometer in volle voorbereiding op de sprint gaan een aantal renners voor mij op de grond. Ik val er direct over en ik blijf een tijdje liggen. Ik werd direct afgevoerd naar het Asz in Aalst. Ik had hierbij een bekkenbreuk op 2 plaatsen en mijn onderste ribben waren ook gebroken. Ik had een steunverbod voor een periode van 3 maanden waaronder de eerste maand in een rolstoel.

Hoe verliep de voorbereiding op het nieuwe seizoen? Op welke punten heb je vooral gewerkt?
Het verliep relatief vlot. Ik moet wel bekennen dat ik met de gedachten zat om te stoppen met wielrennen. Na enkele heel goede gesprekken met de personen rond mij begon ik de voorbereiding. Ik wou terug op het niveau komen van vroeger en terug de wedstrijden hard maken. Intussen heb ik al een paar keer een gevoel gehad tijdens een wedstrijd die richting dat doel gaat. Na mijn val heb ik ook stevig moeten werken aan mijn spieren rondom het bekken die me ook wel sterker gemaakt hebben.

Inmiddels heb je al terug enkele wedstrijden gereden. Hoe kijk je daar op terug?
Ik heb wel al wat pech gekend in de eerste wedstrijden maar Jonas onthoud het goede gevoel wanneer het goed ging. Mijn nieuwe ploeg  Rb Zelfbouw Uct heeft er ook voor gezorgd dat ik snel op een goed niveau ben.

Zondag is er het provinciale kampioenschap voor jouw te Laarne.  Wat verwacht je ervan?
Ik heb weinig verwachtingen. Ik ga blij zijn als het gevoel goed is en ik de koers heb kunnen hard maken. Uiteraard hoop je altijd dat je een mooie ereplaats kan pakken. Ikzelf hoop dat de koers snel wordt open gebroken en er een mooie kopgroep gevormd wordt zodat er geen grote aantallen naar de streep gaan.

Wat zijn je andere doelen voor het seizoen ? Tijdens welke wedstrijd wil je jouw zeker tonen?
Een aantal mooie top 10 plaatsen is 1 van de doelen van dit jaar. Zelf zou ik graag heel sterk zijn in Omloop Het Nieuwsblad en ook de profkoersen in de buurt. Ik zal ook terug deelnemen aan klimkoersen en daar hoop ik terug te klimmen zoals ik vroeger deed.

Voor welke wedstrijden hoop je op een selectie van de ploeg?
Omloop Het Nieuwsblad is 1 van de belangrijkste voor mij omdat ik het parcours goed ken en dat het ook in de buurt is. De roadseries koersen zijn ook enorm leuk en die wil ik ook graag rijden. Ik kreeg al enorm veel kansen bij de nieuwe ploeg waarvoor ik hen dankbaar ben.

Wanneer is het seizoen 2023 geslaagd voor u?
Wanneer er een aantal top 10 plaatsen te zien zijn op mijn lijst en ik terug het beste gevoel van vroeger kan hebben in een wedstrijd. 2023 zal ook geslaagd zijn als ik terug kan strijden in de klimkoersen.

Naar welke renner kijk je op en waarom?
Tom Van Asbroeck is mijn grote voorbeeld. Hij is ook de man van mijn nicht waardoor ik hem nog veel zie. Ik leer enorm veel van hem wanneer we op training gaan samen. Alle nieuwe zaken binnen het peloton kom ik via hem te weten. Hij is ook 1 van de oorzaken waarom ik ben beginnen wielrennen. De 2e renner waar ik naar opkijk is mijn eigen grootvader. 1 van de grootste motivatie in mijn wielerwereld. Hij weet dan ook heel veel over koers omdat hij zelf op hoog niveau gekoerst heeft.

Waar wil je staan als renner binnen 5 jaar of waarvan droom je?
Iedereen droomt uiteraard van prof worden en dat wil ik ook. Ikzelf heb me ook wel al voorgenomen dat die stap nog veel te ver is. Ik weet niet of ik nog zal koersen als elite/zc. Uiteraard ga ik steeds binnen de wielerwereld blijven.
 

Gerelateerde artikels

Dit jaar rijden de nieuwelingen voor de 31ste keer de Katjeskoers in Ieper. In totaal zullen 116 nieuwelingen van start gaan in deze Beker van België wedstrijd. Jonas Christiaens zal voor zijn ploeg Van den Hauwe CT - Gentse VS deelnemen. We legden de renners twee vragen voor: Wat ze ervan...
Jonas Christiaens zal in zijn eerste jaar als belofte de kleuren verdedigen van het CT Projectbouw Borgonjon - Dewa Sport. "Volgend seizoen zal ik de overstap van junior naar belofte maken bij het team CT Projectbouw Borgonjon - Dewa Sport. Zij hebben een heel mooi programma waaronder een...
Met 86 nieuwelingen verschenen ze aan de start in het West-Vlaamse Wakken. Jonas Christiaens was in de sprint met 7 de snelste. Het is voor Jonas zijn eerste zege in zijn 6-jarige carrière. "In de voorlaatste rond reden er twee renners weg. Ik zag de kans om mee te gaan en ik ben dan...
Jonas Christiaens zal je volgend jaar in het peloton kunnen spotten in de tenue van het RB Zelfbouw UCT. Jonas wordt in het nieuwe seizoen derdejaars belofte. "Ik heb geen topjaar achter de rug. Een paar koersen echt op mijn beste punt geweest maar dat was te weinig. Als ik op mijn toppunt...
De geel-zwarte brigade van het Isorex Cycling Team rekent morgen onder andere op Jonas Christiaens voor de  Ronde van Vlaanderen juniores. "De eerste maand verliep niet zo vlot. Ik had last van een hielblessure waardoor niet alles goed verliep. Ik werkte een zeer goed stage af maar had...
26 mei 2018 is een datum die Jonas Christiaens niet snel zal vergeten. De tweedejaars nieuweling spurtte toen naar zijn eerste zege in 6 jaar. Voor Jonas een mentale boost. 1. Na zes jaar kon je eind mei voor de eerste keer het zegegebaar maken in de wielersport. Zat je hier al lang op te hopen...