Joes Oosterlinck maakt overstap naar ambitieus beloftenteam van Wim Feys

Door Kurt Vermeerbergen op 6 Oct 2021 - 11:23
Printvriendelijke versie

Joes Oosterlinck, de Haaltertse wielrenner die in 2019 bij de U17 de Oost-Vlaamse en Vlaamse kampioenstrui wist te veroveren, sluit in januari aan bij het beloftenteam van Wim Feys. De ex-cyclocrosser (uit het kamp van Jurgen Mettepenningen en Mario De Clercq) die nu nog voor het nieuwe juniorenteam Canguru – QTS – Air College Cycling Team van Dirk De Cnop rijdt, zal in 2022 uitkomen in het wegwielrennen voor het fusieproject tussen EFC – L&R – Vulsteke en Gaverzicht Be Okay.

Na een door de coronacrisis zwaar geaccidenteerde juniorenperiode kijkt Joes uit naar de volgende stap. Door de sterke prestaties van het afgelopen verkort seizoen werd er vanuit vijf verschillende beloftenteams interesse getoond in de Oost-Vlaamse wielrenner.

Met het gekende Canguru – QTS – Air College Cycling team reed hij zich als junior met zijn oranje-blauwe tenue letterlijk en figuurlijk in de kijker. Tijdens de coronacrisis en de lock downs is zijn motivatie nooit weg geweest, wel integendeel. Het was het uitgelezen moment om van de fiets en de trainingen te genieten en zo verder progressie te maken. Onder leiding van zijn persoonlijke trainer Koen Scheerlinck groeit Joes gestaag verder als wielrenner. De lange termijn aanpak van Koen (Sporttestcentrum HiKo) is gebaseerd op diens professionele ervaring met tal van profs (o.a. Tom Van Asbroeck en de broers Naesen) en wordt uitgerold binnen een duidelijke toekomstvisie. Door niet overhaast te werk te gaan blijft de groeimarge behouden en dat is ook het Pulso-Preventielab, die de testing voor het EFC-team uitvoert, niet ontgaan.

Voor Joes is het een logische stap om richting een ambitieus beloftenproject te gaan en hij is dan ook tevreden dat hij onder Wim Feys bij de kern van diens development team kan aansluiten. Als junior heeft de Oost-Vlaming -ondanks de coronacrisis gedurende het voorbije anderhalf jaar- zich steeds getoond in de koers en reed zodoende enkele mooie prestaties bijeen.

Hoogtepunten waren als eerstejaars junior in 2020 de 10e plaats in de Omloop van Noord-West Overijssel (NL) en de 6e plaats in de Ster van Zuid-Limburg. Veel grote wedstrijden waren er toen niet.

Als tweedejaars junior blijven de recente prestaties van 2021 mooi om naar terug te kijken. Zo was er de juniorenkoers van Jeneffe-en-Condroz die gelijktijdig tussen de beloften en EZC werd gereden en waar hij tot net voor de finish met zijn juniorenverzet in de eerste gelederen verbleef, hij finishte er als 3e U19 renner.

Joes behaalde de winst in Wemmel, Erpe en Kerniel (Ster van Zuid-Limburg). De 2e plaats behaalde de Haaltenaar in zowel Iddergem, Brakel, Melsele als in de eerste rit van de Ster van Zuid-Limburg te Koninksem. In de UCI koers van Gistel waar zijn goede vriend Jon Rye-Johnsen won, viel Joes net naast het podium door als 4e te finishen. Ongelooflijk blijft de 6e plek in de tweede etappe van de ronde van Oostenrijk, dè juniorenkoers met enkel de beste renners in vooral nationale teams. Tijdens het Belgisch Kampioenschap dit jaar animeerde hij de kopgroep en behaalde er de 7e plaats. Met de bronzen medaille om de hals maakte hij ook nog deel uit van het favorietenpodium op het Oost-Vlaams kampioenschap. Als winnaar van het puntenklassement in de Ster van Zuid-Limburg keerde Joes huiswaarts met de groene trui.

Joes kijkt er naar uit om als belofte te kunnen deelnemen aan het ploegenspel dat de koers kleurt, iets wat binnen de huidige situatie met zijn juniorenteam nooit echt kon worden uitgevoerd. Het zowel nationaal als internationaal programma spreekt hem uiteraard aan maar vooral ook de mogelijkheid om ervaring op te doen en zijn verdere groei als renner te bestendigen. Joes heeft een goed gevoel bij de omkadering die de beloften zullen hebben binnen de kern van het nieuw fusieteam van EFC. Het leuke is dat ook nog twee ploegmaten van zijn huidig CQA-Cycling Team de overstap maken naar de nieuwe fusieploeg.

Joes gaat het fietsen combineren met zijn studies aan de UGent en kreeg als beloftevol renner het topsportstatuut toegekend, zodat er -dankzij de aangepaste faciliteiten- tijd over blijft voor trainingen, stages en wedstrijden. Joes reed de voorbije 3 jaar op Specialized (S-Works) en beseft dat hij dit merk moeten achterlaten. Hij is heel benieuwd hoe de nieuwe teamfietsen zullen aanvoelen en heeft er alle vertrouwen in dat ook bij het andere merk over de geometrie van het kader werd nagedacht. Tevens zijn er ook profs die op die fietsen rondrijden.

Joes dankt graag iedereen bij het Canguru – QTS – Air College Cycling Team om er toch nog een zo goed mogelijke juniorenperiode van te maken. Een speciale vermelding is er voor de voorzitter Dirk De Cnop (Ostend Air College) en de medesponsors Geert De Winter (Canguru Solutions), de familie Dubois (Quality Tyre Service) en Ferdy Lanssens (L.A. Ramen Lanssens). De begeleiding door ploegleider Rik Devoogdt en de verzorgers Els Vanhaelewyn en Fred Stroykens hebben bijgedragen aan de knappe prestaties van Joes. Gelukkig mag hij naast een schare volgers blijven rekenen op een uitgebreide persoonlijke entourage met mental coach Lieve Ringoot, fysio Koen Scheerlinck en Hilde Malfroy van sporttestcentrum HiKo te Ninove.

Gerelateerde artikels

Senne Bauwens is zowel actief in het veld als op de weg. Vandaag was één van de geselecteerden op het Europees Kampioenschap voor ons land waar hij 20ste werd. Hij werd als 44ste renner opgeroepen naar de start en na achter een valpartij gezeten te hebben was het voor Senne een echte inhaalrace. De...
In zijn eerste jaar als belofte reed Jente Boons bij het Lotto Soudal U23 team. In 2022 maakt hij de overstap naar de Nederlandse ploeg Beat Cyling. “Ik heb dit jaar al een paar keer tegen de profs gereden en dat ging toch al goed. Ik kan er ook alleen maar beter van worden door deze stap te...
Sport Vlaanderen - Baloise verwelkomt vanaf 1 januari 2022 de 20-jarige belofte Jenno Berckmoes als prof. Jenno Berckmoes (4 februari 2001) werd met zijn huidige club Home Solution - Soenens recent Belgisch Kampioen ploegentijdrit en won de klimwedstrijd te Vresse-Sur-Semois. Jenno tekende bij...
Jordy Decottignies tekenende voor het seizoen 2022 bij RB Zelfbouw UCT. Jordy is pas gestart met het wielrennen als nieuweling tweedejaars. "Ik ben blij dat ik volgend seizoen de kans krijg om in de kleuren van RB Zelfbouw UCT te rijden. Het gesprek verliep heel vlot. De omkadering van de...
Sport Vlaanderen - Baloise verwelkomt met ingang van 1 januari 2022 de 20-jarige belofte Vito Braet als prof. Vito Braet (2 november 2000) rijdt momenteel voor het Lotto - Soudal U23 Team en tekende bij Sport Vlaanderen - Baloise een contract voor 2022 en 2023. Naast Jenno Berckmoes is Vito Braet...
Kasper Van Gestel start volgend jaar als belofte bij de Limburgse ploeg RB zelfbouw United Cycling Team. "Een maand voor het Belgisch kampioenschap kwam ik in contact met de ploegleider van RB zelfbouw United Cycling Team. Toen ze vroegen achter de resultaten van mijn inspanningstest heb ik...